Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.04.2024 10:56

Як поводитися з грошима, щоби на все вистачало

Консультант з управління, лектор, засновник міжнародної консалтингової компанії "Visotsky Consulting"

4 грошові звички, які варто впровадити у своє життя

Є люди, які заробляють чимало грошей. При цьому вони настільки безглуздо їх витрачають, що в результаті їм завжди не вистачає: жити нема на що і доводиться займати. А є ті, хто заробляє начебто небагато і живе досить скромно. Проте, їм вдається грамотно вести фінансовий облік і розподіляти фінанси так, щоб покрити усі необхідні витрати. 

Секрет залежить не від того, скільки ви заробляєте, а від того, які у вас звички щодо грошей. Про ці звички, яких дотримуюсь я сам, розповім у цій статті. Це дуже точна інструкція, яка пояснює, як поводитися з грошима, щоб у вас завжди була можливість купувати все необхідне та відкладати на мрію.

1. Плануйте, як витратите дохід

Припустимо, що ви отримали зарплату, дивіденди або будь-які інші виплати. Перше, що потрібно зробити, — спланувати, яким чином ви витратите ці гроші. Для цього складіть свій перелік витрат. Додайте туди все, що знадобиться вам або вашій сім'ї протягом місяця. 

Після чого подумайте, як закрити всі статті видатків свого бюджету, використовуючи ту суму, яку ви отримали. Все дуже просто. І зверніть увагу: нічого ще не витрачено. Ви просто дивитеся на ту суму, яка у вас є, та плануєте майбутні витрати на папері або в електронній таблиці.

Неочевидний плюс планування

Грамотний розподіл бюджету дає дуже чітке розуміння того, скільки вам потрібно грошей насправді. Що підштовхує до поступового збільшення прибутку. Чим сильніше ваше розуміння, скільки в ідеалі ви хочете заробляти, тим більше грошей у вас буде. 

Але найголовніше в плануванні — розуміти, скільки і яку статтю треба витратити. І коли я говорю про бюджет, маю на увазі всі витрати. Очевидно, що потрібно буде потрібно заплатити за квартиру (якщо ви орендуєте), виплатити кредити, відкласти на пальне, не забути про розваги з сім'єю, харчування і так далі. Якщо ви хочете провести час із друзями, у розподілі має бути відповідна стаття про це. Така собі домашня бюрократія у перший день отримання зарплатні.

2. Розділяйте витрати на категорії

Я чудово пам'ятаю, як моя мама розподіляла гроші по конвертах після того, як вони з батьком отримували заробітну плату. У ті часи її отримували лише готівкою. І мама розкладала ці гроші по конвертах: стільки піде на квартплату, цей конвертик — їжа, а ось це — на відпустку, і так далі. 

Протягом місяця до наступної зарплати з відповідних конвертів вилучалися гроші та витрачалися суворо на цю статтю. Що було феноменально щодо такого підходу: мої батьки ніколи ні в кого не позичали грошей. Я не пам'ятаю нагоди, щоб вони просили у когось у борг. Вони завжди мали гроші на все необхідне. Так відбувалося не тому, що моя сім'я була багата. 

Моя мама працювала на заводі, як і мій батько. При цьому в нашому домі ніколи не було ситуації, коли не вистачало грошей на їжу чи утворювалися борги за електрику. Просто тому, що мої батьки спочатку грамотно розподіляли всі отримані кошти. 

Сьогодні ми практично не маємо справ із паперовими грошима. Але цей принцип можна використати й із віртуальними рахунками. Тому одразу після отримання розподіліть гроші відповідно до статей бюджету. І вчіться визначати, скільки коштів знадобиться для тієї чи іншої статті ваших витрат.

3. Розвивайте дисципліну

Тепер вам залишається слідувати своєму розподілу. І тримати себе в руках, бо цей світ сповнений спокус. Маркетинг та реклама постійно працюють над тим, щоб змусити вас залізти в неправильний конверт та здійснити чергову імпульсну покупку. Змусити вас витратити гроші, які ви збиралися витрачати. 

Розкладки товарів у супермаркетах та магазинах зроблені таким чином, щоб ви здійснювали імпульсивні покупки, які не заплановані вашим бюджетом. Йде нескінченна війна за ваші гроші. Тому ви повинні виявляти дисципліну. 

Наприклад, друзі запросили вас на Мальдіви. Але у конверті із коштами на відпустку не вистачає на потрібну путівку. Це означає, що замість Мальдів ви виберете інший курорт або ж узагалі відкладете поїздку. Саме так це має працювати. Не забирати у себе останнє, а грамотно розставляти пріоритети. 

Коли ви виробите цю звичку, то раптом виявите, що життя стає набагато кращим. Тому що у вас немає ніякого стресу, немає внутрішніх докорів совісті чи жалю про те, що ви витратили гроші неправильно. Вироблення дисципліни важливо насамперед не для вашого достатку, а для душевного спокою.

4. Створіть подушку безпеки

Якими б розумними ви не були, життя завжди підкидає різні проблеми та несподівані ситуації, які неможливо передбачити в бюджеті. Хвороба, втрата роботи, раптовий ремонт, який не можна відкласти й таке інше. Тому певний відсоток свого доходу завжди потрібно відкладати у резерви. 

Іноді це 5-10 відсотків, а іноді трохи більше. Встановіть собі оптимальну суму, яка не порушуватиме інші статті витрат. І скільки б ви не отримали, перш ніж розподіляти по конвертах, відкладіть ці 5-10-15% на резервний рахунок або окремий резервний конверт. І ніколи не чіпайте ці гроші: за винятком справді непередбачених ситуацій. 

Ці гроші можна тримати на депозитному рахунку. Так, їх потихеньку під'їдатиме інфляція, тому що відсотки під депозитом зазвичай нижчі за інфляцію. Але ви все одно поступово збільшуватимете цей резерв. Резерви важливі: вони створюють душевний спокій та дають впевненість. Коли у вас накопичується пристойна сума, ви знаєте: навіть якщо виникне непередбачувана ситуація, у вас є гроші, щоб упоратися з цим. 

Нехай резерв накопичується до тих пір, поки не утвориться достатня сума, щоб ухвалити рішення. Наприклад, частину резервів тепер ви зможете проінвестувати: купити щось, що принесе гроші у майбутньому. Якась нерухомість, акції, фонди. Не треба витрачати всі резерви: достатньо проінвестувати якусь частину. І якщо у вашій країні висока інфляція чи ризик високої інфляції, я раджу зберігати резерви в доларах. Тому що інфляція долара — це ніщо порівняно з тим, як можуть вагатися курси всіх інших валют у світі.

Висновок

Гроші люблять серйозний та впевнений підхід. Вам необхідно навчитися з ними взаємодіяти — тоді з гострого та неприємного питання вони стануть вашою сильною стороною. Справа навіть не в розмірі доходу, а в умінні розподіляти кошти та дисциплінувати себе. Почніть з визначення ваших основних статей витрат. Оренда, їжа, паливо тощо. Услід — порахуйте, яка частина зарплати піде на те, щоб покрити витрати за цими статтями. Навчіться відмовляти собі в імпульсних покупках, щоб розвинути самоконтроль і не допускати неправильного розподілу грошей. 

Останнє, але не менш важливе — не забувайте відкладати 5-15% вашого доходу на випадок, якщо знадобиться ремонт машини, заміна опалювальної системи будинку або незапланований похід до стоматолога. 

Ці 4 правила допоможуть більш усвідомлено ставитись до своїх доходів і зробити так, щоб вони працювали на вас, а не навпаки.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]