Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.06.2021 12:59

Дія City – ключ до побудови новітньої цифрової економіки України

Голова Комітету з інформатизації та інформаційних технологій у Верховній Раді VII скликання (2012-2014)

Більше можливостей, менше тиску, чіткі правила гри – основний меседж, яким має керуватися розвиток українського бізнесу. І ці основи закладені в ідею Дія City.

Буквально 10-15 років тому Україна сприймалася як сільськогосподарська країна і в плані розвитку економіки «ставки» робили на агропромисловий сектор. Сьогодні ж, в епоху активного розвитку цифрових технологій, саме ІТ-галузь здатна стати однією із бюджетонаповнювнюючих. Незважаючи на доволі складну політичну ситуацію в Україні, ІТ-сектор розвивається досить стрімко, що дає підстави вважати його перспективним напрямком. Так, в нашій державі є прекрасні професійні кадри та протягом останнього часу впроваджується низка нормативно-правових актів та режимів, що дозволяють розвивати галузь. Сюди відноситься спеціальний правовий режим «Дія Citу», що має на меті збільшити доходи від ІТ втричі, а кількість працівникі — більш як удвічі.

Впродовж тривалого часу відслідковую та вивчаю законодавчі ініціативи, покликані вдосконалити норми податкового законодавства, полегшити адміністрування податків, створити кращі умови для розвитку бізнесу. Правовий та податковий спецрежим Дія City є прикладом такої ініціативи. Це – ключ до побудови новітньої цифрової економіки України. Даний режим стимулювання розвитку цифрової економіки запроваджуватиметься терміном на 15 років та поширюватиметься на всю територію України. Вступ до Дія Сity буде добровільним.

Запровадження спеціального правового та податкового режиму для ІТ-галузі Дія City надасть Україні конкурентну перевагу на світовому ринку високих технологій, а також привабить великий іноземний ІТ-бізнес та інвестиції в Україну. Окрім того, дозволить знизити податкове навантаження на бізнес. Разом з тим, податкові надходження до бюджету не впадуть, бо зі зменшенням податків компанії і холдинги отримують стимул «виходити на світло» та працювати прозоро.

Спецрежим Дія City надає компаніям свободу вибору. Зокрема, в тому, що стосується сплати корпоративного податку: податок на прибуток (18%) чи податок на виведений капітал (9%).

Я сподіваюся, що успіх у сфері ефективного оподаткування однієї індустрії зможе розповсюдитись і на решту галузей та секторів економіки. Нам необхідно починати з пілоту. Комфортні податки, просте адміністрування, прозорість та передбачуваність — це ті стимули, які завжди дають зростання економіки і збільшення, відповідно, податкових надходжень.

Наразі важливо, щоб законопроєкти про Дія City успішно пройшли друге читання в Парламенті. Я глибоко переконаний, що прийняття законопроєкту №5376 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» дасть можливість формування в Україні найкращих правових та податкових умов для ведення ІТ-бізнесу та сприянню росту частки галузі у ВВП України до 10%.

Від імені підприємців, які працюють саме в ІТ-сегменті, закликаю парламентарів дати «зелене світло» проєктам законів, пов’язаними із впровадженням Дія City. І в цьому процесі тверду позицію повинно мати також і Міністерство цифрової трансформації. Адже мова йде про збільшення доходів від ІТ з 6 млдр до 16,5 млдр доларів до 2025 року, а кількості працівників — з 200 тис. до 450 тис!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]