Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.03.2018 09:21

Нотаріальні дії на фінансових ринках - гарантія правового захисту

Президент Нотаріальної палати України

Значення нотаріальних дій для учасників фінансових ринків має непересічну важливість, адже одна з основних функцій нотаріуса - засвідчувати угоди. Законом України «Про нотаріат» встановлено ті види угод, які підлягають нотаріальному посвідченню, однак за б

    Фондовий ринок, ринок цінних паперів, фінтех - сфери непрості, тому нотаріус з усією притаманною йому скрупульозністю і відповідальністю підходить до посвідчення таких угод і здійснення інших нотаріальних дій.

     Український нотаріус - універсальний солдат, якому під силу виконання багатьох функцій, і який здатний сприйняти і реалізувати всі новації законодавства і юридичної практики. Функціонал нотаріату постійно розширюється. Зокрема, Нотаріальна палата України спільно з Міністерством юстиції України, Верховною Радою України та Асоціацією правників України розробляє зміни до законодавства для наділення нотаріусів функцією ескроу-агента. Зараз ескроу-агентом може бути тільки банк. Але, на мою думку, впровадження механізму використання нотаріусами ескроу-рахунків для здійснення транзакцій в угодах з цінними паперами, нерухомістю, корпоративними правами сприятиме підвищенню безпеки угод на фінансових ринках, а значить – залученню іноземних інвестицій. До того ж, нотаріус - це завжди найбільш безпечніший і надійний посередник.

    Багато питань в діяльності на фінансових ринках виникає щодо цінних паперів. З цього приводу варто зазначити, що операції з цінними паперами, які здійснюються поза фондовою біржею, не вимагають нотаріального посвідчення, якщо інше не встановлено законом або одна зі сторін договору не вимагає цього. Процедура нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу цінних паперів повинна відповідати загальним вимогам, дотримання яких є необхідним для чинності правочину.

    З огляду на зростаючу популярність криптовалют, актуальним є питання, чи мають право нотаріуси зараз реєструвати угоди, формою оплати в яких виступають криптовалюти. Як відомо, Національний банк України, НКЦПФР та Нацкомфінпослуг висловили позицію з цього приводу, у якій зазначили, що така форма оплати як криптовалюта зараз законом не визнана. Нотаріуси здійснюють свою діяльність виключно на законних підставах. Згідно з українським законодавством, грошове зобов'язання за договором може бути виконано тільки в гривнях, також сторони договору можуть встановити його грошовий еквівалент в іноземній валюті. Але криптовалюта не є іноземною валютою, тому така форма оплати за договором в нашій країні наразі неможлива.

    Хочете розплатитися біткоїнами за посвідчення договору? Регулятори висловилися чітко: криптовалюти не є законним платіжним засобом в Україні. Будь-яка діяльність, пов'язана з операціями купівлі, продажу, обміну та конвертації криптовалют несе багато ризиків, які фізичні та юридичні особи повинні усвідомлювати, перш ніж здійснювати операції з криптовалютами. Звичайно ж, розвиток технологій не стоїть на місці, розробляються відповідні законопроекти, і якщо наша держава коли-небудь зважиться надати криптовалютам легальний статус, нотаріуси також підуть в ногу з часом і - головне - законом.

   Основне, що повинні знати учасники фінансових ринків про нотаріат: нотаріальне посвідчення угод гарантує сторонам правовий захист, а також є додатковим вагомим аргументом для інвесторів. Бажаю учасникам фінансових ринків успішної діяльності, розвитку і позитивного досвіду звертань до нотаріусів!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]