Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.11.2015 18:43

Світ стоїть на твоїх плечах або теорія хаосу на практиці

Директор ПрАТ "Візіком"

Що треба сказати про поточний момент життя України? Напевно це можна охарактеризувати однім словом «Хаос». Хто патріот, а хто зрадник? Чому всі, включаючи Президента, обіцяють і не виконують?... Чому люди, які собою закрили Україну, попали в тюрми, а ті хт

Що треба сказати про поточний момент життя України? Напевно це можна охарактеризувати однім словом «Хаос». Хто патріот, а хто зрадник? Чому всі, включаючи Президента, обіцяють і не виконують?... Чому люди, які собою закрили Україну, попали в тюрми, а ті хто підтримує ворога, сидять в парламенті? З під ніг громадян України зникає міцна підлога і вони стають об’єктом маніпулювання. Політтехнологи жирують, корупціонери посміхаються, зрадники обмінюються СМСками, вата тисне на величезну червону кнопку «Все пропало». У всьому цьому безладі спробую дати відправні точки майбутньої стабільності і, як для деяких не дивно, перемоги і процвітання України.

Зануримося в сьогоднішній Хаос і будемо пам’ятати, що світ виник саме з Хаосу, а порядок це лише етапи його розвитку. Тим більше, що повний порядок або, як кажуть в Одесі «Повне Ша» – це ентропія і смерть.

Постійні вибори – перевибори, заміна одних негідників іншими, неспроможність громадян привести до влади дійсно чесних людей це погано. Але в такому, вже досить звичному для України процесі, міститься великий позитив. По-перше, вже немає того відчуття безальтернативності влади, яке весь час давило на пострадянські суспільства. Чого варте тільки п’яте президентство Лукашенка, або думка «Є Путін, є Росія». В Україні влада повинна мінятися швидко до тих пір, поки до керування не будуть приходити з усіх боків моральні люди, а чиновники і керманичи не будуть всім нутром відчувати свою тимчасовість і думати «А що буде потім?». І тези на кшталт «Дайте людям попрацювати», «Ну що можна зробити за півтора-два роки» – нічого не варті. Бо за дуже малий період можна показати: «Ні я, ні моя команда не краде. Негідники стоять в черзі на засудження. Я розділяю труднощі зі своїм народом. Я роблю тільки моральні вчинки. Я не торгуюсь за власні преференції.» І якщо перші люди держави це показують, народ буде терпіти будь-які негаразди і прийме самі непопулярні реформи. Тільки він має бути впевнений – той хто каже, що зараз погано, потім сам не буде творити свої статки на нещасті країни. Якщо не так, то – «Міняти, міняти і ще раз міняти».

По-друге, Хаос в економіці. В цьому досить непростому процесі становлення треба поміняти ієрархію цінностей. Мораль важливіша за те, що ми вважаємо економікою і тільки моральна економіка може бути успішною. А до того часу розуміння і втілення верховенства моралі, економіку буде лихоманить. Але лихоманка це ще не смерть, а попередження – Ви хворі, лікуйтесь. І тоді і після одужання не буде зацементування класичних корупційних схем з завищенням в рази собівартості, відвертих крадіжок під неіснуючі проекти, відкати від наших з вами грошей відданих державі у вигляді податків.

На такі слова мені завжди ставиться слушне питання: «А не помремо ми до тих пір поки моральні люди прийдуть до влади і чи доживемо до часів, коли заповідь: «Не вкради» стане абсолютним орієнтиром у діяльності? Прямої відповіді в мене немає. Але є інша відповідь – питання на питання: «А навіщо ми вибираємо знову тих, хто розкрадав Київ і країну?», «А чому ми не ходимо голосувати?» Напевно Хаос для цього і існує, щоб підштовхнути нас до дій, а не до вати.

Хочеться ще відповісти на істеричні крики «Ви дограєтесь до того, що Україна розвалиться. Схід і Південь підуть в кільватери Росії, Захід буде розділений між сусідніми державами». Чи може це бути? Напевно, що так. Але ж знову повторюю – Не буде. До тих пір поки більшість українців буде мати в своєму серці чисті наміри і Віру – не буде чорних сценаріїв. Хаос нам буде надісланий як хвороба, яку треба осмислити і подолати. Біль за Україну, мову, порядність є нашими сторожами, які весь час нам нагадують, що треба йти вперед, міняти владу, саджати корупціонерів, не давати продиху зрадникам, м’яти «вату» і відчувати кожного разу, що Україна як і світ тримається саме на тобі і ні на кому іншому. Твої вчинки і думки повинні підкорятися розумінню, що ти, як «Боже творіння» можеш все: Зупинити війну, збудувати економіку, перемогти корупцію, очолити країну створити Майдан, захистити річку, не дати забудувати історичні квартали, виховати нове покоління, зберегти історію. Ти можеш все. Будь тільки моральним, дієвим і май Віру в серці. Головна перепона дій в цьому напряму криється в психологічній особливості людської душі – «Я не хочу виглядати дурнем, промовляючи слова позитиву. Я не хочу виглядати слабким, кидаючи недопалок в урну і забираючи чуже сміття з лісу, замість того, щоб залишити ще й своє, підставляючи плече волонтерам, а не волаючи – «Держава це повинна робити». У кожного свій вибір. Але змінивши навколишній світ на позитив будь-якою дією, твоя сила зросте, тому що ти зробив зусилля над своєю гординею. І ніхто не посміхнеться над тобою, тому що ти своїми діями вже вибудував ментальну броню від злих сил. Не бійтеся творити добро. Всім нам буде належати тільки те, що ми змогли віддати на добрі діла.

Згадаємо притчу про те, як Господь знищував Содом і Гоморру. Він цього не хотів і попросив привести 50 праведників. Таких не знайшлося. «Гаразд. Хай буде 5 праведників» – Не знайшлося. «Найдіть одного праведника» – сказав Господь. І того не знайшлося. І лише потім він знищів міста.

Кожен з нас може бути тим праведником, що утримує Світ, Країну, місто, будинок і не дасть їх зруйнувати.

Тому, Хаос це не кінець, а тільки початок. З Хаосу, як і з вогню, треба виходити оновленими і впевненими в собі і своїх діях.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]