Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.03.2014 08:58

Скільки коштує некараність податкових і митних злочинів?

Україна - єдина в Європі держава, кримінальний кодекс якої не передбачає позбавлення волі за ухилення від сплати податків, зборів і митних платежів у особливо великих розмірах. Сумнівний крок вперед...

Наприкінці 2011 року Верховна Рада України прийняла революційні зміни до Кримінального кодексу України:

1.      Декриміналізовано ухилення від митного контролю та сплати митних платежів.

2.      Введено штраф замість позбавлення волі за ухилення від сплати податків і загальнообов’язкових зборів.

Автори таких змін посилалися на необхідність розв’язати руки бізнесу від податкового зашморгу. І розв’язали! Тільки, на мою думку, бізнесу специфічному, в народі званому «вертикально інтегровані конвертаційні структури».

В Європі та США, до яких ми ніби то прагнемо, обов’язок платити податки – основний обов’язок громадянина. Відповідно, забезпечення податкової дисципліни – одна з найважливіших сфер державної політики, реалізація якої має забезпечуватися в тому числі, кримінально-правовими засобами.

Натомість Україна – єдина в Європі держава, де за ухилення від сплати податків не передбачено позбавлення волі. Куди йдемо?

Ухилення від сплати податків і інших державних зборів (соціальних, митних) у цивілізованому світі – один з найтяжчих злочинів. Воно й не дивно. Адже систематичне ухилення від сплати податків, по-перше, поєднано як правило з складною та наперед запланованою злочинною діяльністю. І, по-друге, тягне за собою низку інших особливо тяжких злочинів: легалізацію доходів, хабарництво, розвиток кримінального сектору поєднаного з державним апаратом тощо.

Замість державної фінансової системи, кошти на податкові зборі течуть до керівників конвертаційних структур вищого рівня у формі відсотків за «оготівкування»!

Наголошу, некараність і декриміналізація податкових і митних злочинів не має нічого спільного з полегшенням ведення бізнесу. Адже для бізнесу необхідний стабільний і зрозумілий податковий закон і адекватні ставки податків і зборів. І тоді чесна компанія не буде злочинно ухилятися від сплати податків не на гривну, не на мільйон. Декриміналізація тут ні до чого.

А у нас навпаки: декриміналізація податкових злочинів поєднується, наприклад, із щоквартальною зміною форми податкових декларацій, шаленою кількістю податків і зборів тощо.

Насправді безкарність податкових злочинів – створення конвертаційних центрів на рівні державної політики. Адже люди, які заробляють на конвертаційних центрах мільярди, навряд чи будуть боятися 300 тисяч гривен штрафу за податковий злочин.

Теж саме стосується й декриміналізації «загальної» контрабанди. Адже тепер навіть ведення оперативно-розшукових заходів щодо ухилення від сплати митних платежів і переміщення товарів через державний кордон поза митним контролем законом не передбачено. І як тоді мають виявлятися контрабандні товари?

Зловживання у сфері розслідування податкових і митних злочинів потрібно бороти в інші способи. Наприклад, обранням відносно осіб, підозрюваних у податкових злочинах запобіжного заходу, не пов’язаного з обмеженням волі. Адже ніхто не пропонує декриміналізувати привласнення ввіреного майна або шахрайство, хоча за цими статтями (190 і 191 КК України) правоохоронці допускають навіть більше зловживань, ніж при розслідуванні податкових злочинів.

Якщо нова влада дійсно прагне боротися з роботою конвертаційних центрів і контрабандних каналів, корупцією та тіньовою економікою на найвищому рівні – немає іншої альтернативи, крім повернення реальної кримінальної відповідальності (позбавлення волі) за ухилення від сплати податків і митних платежів!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]