Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.12.2017 09:32

А якщо все прорахувати?Яка улюблена арифметична дія медзакладів Києва?

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Прозорі схеми допорогових закупівель залишаються одним з найважливіших аспектів подальших змін.

Згідно з Законом України «Про публічні закупівлі» система ProZorro з 2016 року стала обов’язковою для здійснення закупівель державними замовниками. Спочатку для центральних органів виконавчої влади і великих держпідприємств, а з 1 серпня - для всіх державних замовників.
Закон передбачив введення електронної системи для всіх державних закупівель товарів та послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 200 тис яч гривень, а для робіт – дорівнює або перевищує 1,5 мільйони гривень. Закупівлі на зазначені суми називають «надпороговими».
Разом з тим, всі інші закупівлі в сумах, нижче зазначених вище, так звані «допорогові закупівлі», не обов’язкові для проведення у системі ProZorro , і їх можна проводити шляхом прямого укладання договорів з постачальниками. Водночас закон передбачає, що замовник з метою вибору постачальника може використовувати систему для закупівлі товарів, робіт та послуг. Тобто проводити електронний аукціон в ProZorro, мати змогу зекономити бюджетні кошти і з кількох пропозицій вибрати найвигіднішу можуть замовники по всіх процедурах закупівлі.

Але є одне але.
Статистика.
На початок грудня кількість допорогових процедур в системі ProZorro становить 1, 15 мільйонів. Надпорогових же проведено 211, 15 тисяч.
Отже, бачимо, що   84 % від усіх процедур, що проходять в системі - допорогові, які з одного боку пришвидшують закупівлі, а з іншого - містять найбільше можливостей для зловживань.
Чому? Тому що у допорогових закупівлях найбільше випадків завищення реальних закупівельних цін товарів. Можна намалювати будь-яку ціну, аби вона була «в межі» та не перевищувала встановлений ліміт. І що найпрекрасніше - тобі за це нічого не буде!

Наприклад,

Державна установа «Національний інститут хірургії та трансплантології ім. О.О. Шалімова» Національної академії медичних наук України з однієї сторони, і приватне акціонерне товариство «Медфарком-Центр» з іншої сторони уклали договір про закупівлю 513 упаковок спеціальних продуктів харчування, збагачених поживними речовинами (ентеральне харчування) («Нутрізон») на суму 198 678 грн.
Тобто, до суми 200 тисяч гривень не вистачає 1 тисячі 322 гривні.
Якщо порахувати середню вартість упаковки придбаного товару, то виходить, що не вистачило лише трьох упаковок для проведення відкритих торгів. Виходить, що Інституту потрібно було саме 513 упаковок, і ні однією більше.
За результатом аналізу мережі Інтернет та цінової політики на закуплені Інститутом ім. О.О. Шалімова спеціальні продукти харчування, встановлено, що їхня вартість нижча від закупівельної в межах 30 гривень. Тобто, 30 гривень для однієї упаковки в загальній сумі дає економію понад 15 тисяч гривень.
І це за результатом аналізу відкритих даних в мережі Інтернет.

Економічна теорія та дослідження свідчать, що найбільш важливий показник конкурентності ринку – це кількість учасників. З цієї точки зору, задача системи ProZorro полягає в підвищенні кількості постачальників, що беруть участь у   тендерах. Ідеальний результат для системи ProZorro – це коли ринок, на якому раніше у кожної держустанови був свій «улюблений» постачальник перетворюється на конкурентний ринок .

Проте, так звані допорогові закупівлі дозволяють замовникам всупереч конкуренції укладати договори зі «своїми».
Найцікавіше те, що два тижні тому Інститут ім. О.О. Шалімова оголосив нову закупівлю, в тому числі 270 упаковок «Нутрізон». Отже, 513 упаковок таки було замало.

Вихід із скрути через «допороги» знайшов й Пологовий будинок № 6 м. Києва.
Чому суму закупівлі не розбити на дрібні,  які проходять у звичайному «неконкурсному» режимі?
Пологовий будинок №6 для закупівлі послуги з поточного ремонту коридорів на другому та третьому поверхах пологового будинку поділив предмет закупівлі на три окремі процедури.
Оголосив їх в системі закупівель 24, 25 та 26 липня 2017 року. Тобто з різницею в день.
Очікувана вартість кожної з процедур закупівлі не перевищувала вартісні межі 200 000 грн, а саме – 198 500 грн, 172 400 грн, 199 985 грн.
Отже, внаслідок такого поділу, вартість кожної процедури не перевищувала вартісні межі, що дало замовнику можливість уникнути проведення процедури відкритих торгів.

Але Закон забороняє ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів або застосування Закону України «Про публічні закупівлі».
У всіх трьох процедурах закупівлі Пологовим будинком укладені договори з ТОВ «НВК Строй», яке єдине подало свої пропозиції для участі у зазначених закупівлях.

Отже, ділення – арифметична дія, без якої, судячи з мого тижневого моніторингу,  медзаклади міста Києва не уявляють свого існування…

Таким чином, регламентація допорогових закупівель в Законі України «Про публічні закупівлі» є основним способом вирішення більшості проблем. В цьому зацікавлена велика кількість представників бізнесу.
Прозорі схеми допорогових закупівель залишаються одним з найважливіших аспектів подальших змін. 

Дослідження проводиться у рамках проекту «Медичні закупівлі місцевого рівня – контроль та реагування», який здійснюється за підтримки ГО «Інститут аналітики адвокації» та МФ «Відродження».


 



 

  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]