Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.06.2023 12:17

Бізнесу приготуватися!

Адвокат. Засновниця та СЕО юридичної компанії Main Business Partner

З 1 серпня цього року повертаються планові документальні перевірки

Змінами, що внесені до Податкового кодексу України законом №8401 передбачено повернення податкової системи у довоєнний стан вже з 1 липня, проте народні обранці відтермінували цей термін ще на місяць у зв’язку з технічними причинами. Про це повідомив народний депутат України Данило Гетманцев, звертаючи особливу увагу на податкові перевірки.

Попри те, що всі перевірки тимчасово відтерміновано до серпня, це не означає, що бізнес може розслабитися. Навпаки, потрібно бути уважним та слідкувати за документальним наповненням своєї діяльності, оскільки не лише великий, але й середній бізнес може стати мішенню для органів влади. Саме тому, необхідно здійснювати детальний аудит діяльності підприємства по трьох основним напрямкам:

- податковий, аудит;

- аудит військового обліку працівників;

- аудит з охорони праці.

На перший погляд, може здатися що останні два типи аудиту дрібні та неважливі, але насправді необхідно розуміти, що саме педантичний підхід та стерильність в документальному забезпеченні діяльності компанії є запорукою її успішного функціонування, довіри з боку стейкхолдерів та відповідності правовим та регуляторним вимогам. Правильне ведення документації та система контролю дозволяють компанії забезпечити ефективність бізнес-процесів, точність фінансової звітності, вчасність виконання зобов'язань перед клієнтами, а також запобігти штрафам.

На сьогодні вся наша правоохоронна система, включно зі Службою безпеки України та органами у сфері захисту економіки, головним чином зосереджені на хаосі пов'язаному з війною. Однак, з кожним днем, коли ми наближаємося до великого контрнаступу та перемоги, їх пріоритети починають зсуватися в бік бізнесу, як джерела доходу. Це і не дивно, оскільки держава потребує коштів  для  забезпечення потреб армії та інших видатків бюджету.

Тому посадовці вже зараз, як «хижаки» направили свій погляд в сторону бізнесу і як тільки законодавство це дозволить, наполегливо візьмуться за здійснення перевірок, нарахування штрафних санкцій, проведення обшуків та вчинення інших дій на які їх уповноважила держава. Наразі, на жаль, між бізнесом і владою існує певний бар'єр, де одна сторона розглядає іншу як здобич. Такий підхід зберігся ще з минулих часів та діє й дотепер. Проте, ми працюємо над тим, щоб створити більш партнерські та відкриті відносини між бізнесом та державою.

Для того, щоб уникнути негативних наслідків за результатами перевірок з боку держави, варто вже зараз провести аудит своєї діяльності та досягти високого стандарту у всіх ваших документах.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]