Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.

Опять пустые разговоры, С концами не свести концы... Нас учат честной жизни офицеры. И — благородству — подлецы.

Чергова історія військового, який не може звільнитись із Національної гвардії через недбалість офіцерів.

Враховуючи практичний досвід роботи з військовими від початку війни в країні, найгіршим випадком проходження військової служби може бути в Нацгвардії або Прикордонній службі. За всі ці місяці було отримано величезний досвід, де географія отримання була від Мукачево до Харкова, від Чернігова до Херсона, проте історія буде не про це.

Історія буде щодо хлопця, який був мобілізований 2022 році від початку війни і який вирішив звільнитись зі служби за наявності батька ІІ - групи інвалідності.

У вересні 2023 року хлопець подав рапорт до офіцерів військової частини, належним чином завірені документи, що підтверджують факт наявності батька ІІ - групи інвалідності (довідка МСЕК, копія паспорту військового, копія ІПН, копія свідоцтва про народження, копія паспорту батька - НАЛЕЖНИМ чином нотаріально завірені). 

Увага!!! Кожен додаток повинен бути описаний. Чому? Бо коли рапорт отримають без опису додатків офіцери, є непоодинокі випадки, коли не описані додатки до рапорту просто викидують.

Здивовані? Так, це не жарт. Це мій практичний досвід. Йдемо далі, бо буде досить цікаво.

Військовий подав рапорт і очікує його понад 30 днів. Підходячи до офіцерів, розмова коротка: "очікуй, ти не єдиний".

Увага!!! Під час надання рапорту офіцеру, військовий має право вимагати ВХІДНИЙ № реєстрації, який надасть можливість розуміти від якої дати відліковувати 30 днів. 80% офіцерів просто ігнорують вимогу військового, в такому разі одразу потрібно писати скаргу на командира в/ч.

Звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше п'ятнадцяти днів від дня їх отримання відповідно до Закону України "Про звернення громадян".

Не більше одного місяця? Так. А що це за питання, які не потребують додаткового вивчення? Це якраз питання, де складено усі документи і є всі належним чином оформлені документи. Проте і тут є підводні камені, дивимось нижче і робимо висновки.

Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу, підприємства, установи, організації або його заступник встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п'яти днів.

На разі хлопець через 45 днів дізнався, що РАПОРТ із нотаріально завіреними документами загубили офіцери. 

Не може такого бути? Може бути все під час служби. І що було далі?

А далі найгірше! За добу військовому повідомляють, що він зі своїми військовими їде на навчання до Європи. Служба продовжується, рапорт ЗАГУБИЛИ. Ввечері офіцери починають здійснювати психологічний тиск на військового, пропонуючи йому поїхати на навчання і не відмовлятися від наказу. Бо за відмову від виконання Наказу передбачено кримінальну відповідальність. 

Підйом о 4-00 годині ранку, всі збираються, а кількість військових настільки велика, що ОДНОГО військового чекали УСІ, які бачили, як хлопець чітко сказав, що він не буде виконувати незаконний НАКАЗ, який автоматично продовжить військову службу у Нацгвардії.

Дзвінок о 4-30 ранку. Доброго дня Сергію Васильовичу. Вашим Клієнтом, а нашим військовим повідомлено, що він не буде виконувати наказ щодо проходження служби (навчання) в Європі. Зараз від вашого рішення буде прийнято рішення нашим керівництвом чи поїде він з нами, чи ми викликаємо військову прокуратуру і ДБР щодо злісного не виконання наказу офіцерів.

Мабуть, кожен хто встане о 4-30 годині ранку важко згадає, що там написано в Кримінальному кодексі України... Проте до цього дзвінка із хлопцем ми попередньо розіграли різні варіанти розвитку подій. Як казав один військовий у 2014 році: "Сподіваючись на погане, завжди отримуєш найкраще. Будеш сподіватись на краще, точно отримаєш найгірше".

І тут було досить цікаво зачитати ст. 41 Кримінального кодексу України, що наказ або розпорядження є законними, якщо вони: віддані відповідною особою в належному порядку та в межах її повноважень;за змістом не суперечать чинному законодавству; не пов'язані з порушенням конституційних прав та свобод людини і громадянина.

Заздалегідь, ми зафіксували усі порушення і відправили скаргу в Національну гвардію України, другу скаргу Уповноваженому з прав людини України. До речі працівники Уповноваженого з прав людини були досить здивовані свавіллям Нацгвардії і повідомили контакти, як діяти з особами, якщо ситуація вийде з під контролю. 

На жаль наші ОРЛИ у погонах були дуже розчаровані інформацією, яку було надано о 4-30 годині ранку під час раннього спілкування адвоката з Нацгвардією.

Від себе скажу чесно! Багато разів в роботі брав відповідальність за людей. Проте, коли береш відповідальність за долю людину було досить важко приймати рішення, бо розумів, один не вірний КРОК і хлопець реально буде сидіти в тюрмі.

Сподіваюсь інформація була усім корисна!!! Всім мирного неба...

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]