Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.09.2023 17:19

Е-реєстр військовозобов'язаних

Які дані будуть у базі та чи зможуть розсилати повістки онлайн?

За дорученням Голови Верховної Ради України Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки на своєму засіданні 20 вересня 2023 року розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану (реєстр. № 10062 від 18.09.2023), поданий народним депутатом України Д. Арахамією та іншими народними депутатами України.

Законопроект розроблено з метою законодавчого удосконалення процедури інформаційної взаємодії між державними реєстрами, встановлення можливості подання заяви (звернення) в паперовій або електронній формі до відповідних державних органів для набуття статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, а також визначення порядку набуття військовослужбовцями статусу учасника бойових дій під час дії воєнного стану. Для досягнення зазначеної мети законопроектом пропонується внести зміни до законів України «Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів», «Про публічні електронні реєстри», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», якими передбачити: інформаційну взаємодію між державними реєстрами у зв’язку з набуттям статусу учасника бойових дій; встановлення можливості для громадян України подати заяву (звернення) в паперовій або електронній формі відповідно до Закону України «Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг», і, зокрема, засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг та/або Єдиного державного реєстру ветеранів війни до відповідних державних органів для набуття статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України; встановлення особливостей набуття статусу учасника бойових дій під час дії воєнного стану на підставі довідки про безпосередню участь особи у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, оформленою в електронному вигляді.

Проект Закону розроблено з метою законодавчого удосконалення процедури інформаційної взаємодії між державними реєстрами, встановлення можливості подання заяви (звернення) в паперовій або електронній формі до відповідних державних органів для набуття статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, а також визначення порядку набуття військовослужбовцями статусу учасника бойових дій під час дії воєнного стану, Завданням законопроекту є уточнення взаємодії державних реєстрів під час надання статусу учасника бойових дій, а також спрощення процедури оформлення статусу учасника бойових дій під час дії воєнного стану, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України.

Кому належить реєстр?

Держателями цього реєстру є Міністерство оборони, Генеральний штаб Збройних сил України, Служба безпеки України та Служба зовнішньої розвідки України.

Які дані будуть в реєстрі?

Згідно з законопроєктом, у режимі автоматичного обміну вони отримуватимуть з різних електронних реєстрів і баз таку інформацію:

- персональні дані призовників, військовозобов’язаних і резервістів;

- їхні контактні дані (номер телефону, електронна пошта);

- відомості про батьків;

- сімейний стан;

- відомості про сім'ю, освіту, паспортні дані (зокрема і паспорта для виїзду за кордон);

- відомості про місце роботи;

- відомості про дату та мету виїзду за кордон і дату повернення;

- дані про наявність/відсутність судимостей, дані про притягнення до адміністративної відповідальності;

- відомості про знання іноземних мов, підвищення кваліфікації;

- дані про наявність підстав для виїзду за кордон;

- відомості про відкриті виконавчі провадження;

- службові дані, зокрема про результати проходження ВЛК, відомості про участь у бойових діях, отримання бойових поранень тощо.

Всі ці дані будуть збиратися з різних реєстрів без згоди громадян.

Кому будуть доступні дані?

Перелічені вище дані будуть доступні Територіальним центрам комплектації та соціальної підтримки (ТЦК СП).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]