Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.03.2024 11:23

Від популізму – до завзяття

Керівний директор, очільниця департаменту міжнародних операцій Impel Group, генеральний директор Impel Ukraine

Майже півроку тому Польща вкотре змінила напрямок свого руху. На тлі польського електорального вибору доволі помітною стала зміна настроїв.

Майже півроку тому Польща вкотре змінила напрямок свого майбутнього, продемонструвавши рекордну явку на парламентських виборах – 74,38%. Це означає, що проголосував 21 мільйон з 29 мільйонів поляків, котрі мають право голосу. Поворот був фундаментальний і вже впливає на економіку. На тлі польського електорального вибору доволі помітною стала зміна настроїв. Адже бізнес очікує від нової влади не емоційних рішень, заснованих на соціальних дефіцитах, а раціональності та певного рівня правової стабільності.

Відразу ж зросла зацікавленість в іноземних інвестиціях у Польщу, зокрема, активізувалися американські та німецькі компанії і фонди. Це, безсумнівно, є підтвердженням того, що світ привітав зміну влади в Польщі.

Схоже, підприємці усвідомлюють, що зміни в Польщі будуть довготривалим процесом, але бізнес також відчуває, що напрямок розвитку в нашій країні зафіксувався і не схибить на манівці.

З негативного. Новій владі бракує політичної волі. На жаль, досі – як на мене – немає достатньо ефективних дій польського уряду, які б призвели до розблокування українсько-польського кордону. Певна, як польські, так і українські політики, враховуючи весь масштаб виклику, пов'язаного з блокадою, повинні вирішувати подібні суперечки дуже швидко. Інакше медіа роздмухують проблему, призводячи до зростання ксенофобських настроїв в обох країнах.

Залишаючи осторонь соціальний вимір протистояння, варто зазначити, що ця напруженість безпосередньо призводить до втрат і для бізнесу.

Дослідження UkraineInvest показує, що і Польща економічно потерпає від блокади кордону. У 2023 році польський експорт до України становив 6,6 мільярда доларів, а імпорт – 4,8 мільярда. То кому «прилітає» від тривалого закупорювання як не підприємцям? То хто, як не політичний істеблішмент, має негайно займатися подібними питаннями?

Водночас, з позитивних моментів варто підкреслити, що новий уряд має, на мою думку, однозначно більш технічний та експертний підхід до важелів влади. Мої спостереження за тим, як працюють урядовці в різних країнах, показують, що найоптимальнішою є команда з «управлінським бекграундом». Їхня експертність дозволяє їм бачити кожну проблему чи рішення не лише з вузької перспективи власної спеціалізації чи сфери відповідальності, а й усвідомлювати її значення в ширшій перспективі всієї екосистеми, якою є держава. І, як показує історія, така візія однозначно підвищує ефективність управління та визначає рівень розвитку та процвітання країни на десятиліття.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]