Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.01.2016 12:13

Чого не вистачає головам «нових» держслужбовців?

Заступник директора Інституту суспільно-економічних досліджень з питань розвитку

У переддень Нового року Президент підписав закон про держслужбу.

Насамперед кілька слів про терміни введення норм закону в дію. Цей документ набирає чинності з 1 травня 2016 року. Це стосується щоправда не всіх положень закону. Відтерміновується зокрема дія норми щодо володіння іноземною мовою, яка є однією з офіційних мов Ради Європи. Повною мірою всі положення закону запрацюють лише з 01.01.2019 року - це також стосується питань, які регулюють заробітну плату державних службовців - оклади та фонди преміювання.

Натомість сьогодні діють норми старого закону разом із нормами, які скасовують закон від 17.11.2014, який так і не вступив в дію, а також норми, які передбачають підготовку деяких нормативно-правових актів для вступу в дію нового закону. 

Нові засади державної служби поступово (протягом двох років) мають змінити обличчя нашої управлінської еліти. Це повинно статися за рахунок кількох факторів: виключно конкурсного порядку призначення на посади, розмежування політичних та адміністративних посад, деполітизації державної служби, справедливої зарплати із формулою, позбавленої суб’єктивізму в призначенні бонусів  (70% оклад та 30% надбавки) тощо. 

Але реформа державного управління має найнижчий прогрес виконання завдань серед інших реформ – лише 33%. Функціональний аналіз системи центральних органів виконавчої влади досі не розпочато. Фактичний рівень скорочення непрофільних функцій та оптимізації витрат на забезпечення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також фактичний рівень скорочення чи децентралізації адміністративних послуг не оприлюднюється. Не розпочато запровадження системи аналізу, прогнозування та стратегічного планування державної політики. 

Таке гальмування основоположної реформи,  як наслідок, вливає на сповільнення процесів в інших сферах реформування, бо ці реформи розробляє та втілює саме державний апарат, який логічно чинить супротив внутрішнім змінам. 

Чого ж не вистачає для втілення реформи державного управління? Насамперед, персональної відповідальності. Й досі не визначена відповідальна посадова особу за реформування держслужби, не поставлені під особисту відповідальність чіткі завдання, терміни та індикатори досягнення. Далі - невідкладно потрібно розпочати функціональний аудит органів державної влади, на основі якого та з урахуванням нового бачення розвитку суспільно-економічних відносин та функцій, які має виконувати держава, розробити та створити нову ефективну систему державного управління, з підсистемою управління інвестиційною діяльністю. 

Тоді ця першочергова реформа відбудеться не лише на папері, а й у головах керівників в системі органів влади та кожного державного службовця. 
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]