Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.06.2016 15:36

Формування умов для національного інвестора має стати ключовим питання

Президент асоціації «Приватні інвестори України»

23 червня 2016 року відвідав міжнародну конференцію "Ефективний діалог заради розвитку: політика влади і порядок денний для бізнесу". Для розвитку бізнес-середовища в Україні потрібна участь бізнесу в процесі формування правил гри і наявність інструментів

Формування умов для національного інвестора має стати ключовим питанням порядку денного від бізнесу до влади.

23 червня 2016 року відвідав міжнародне конференція "Ефективний діалог заради розвитку: політика влади і порядок денний для бізнесу", яка організована Центром міжнародного приватного підприємництва (CIPE).

Як представник Асоціації "Приватні інвестори України" вважаю що формування умов для національного інвестора має стати ключовим питанням порядку денного від бізнесу до влади. Слід відмітити ключеві тези учасників та спікерів конференції:

1) Україна має колосальний потенціал для зростання економіки, який вдасться реалізувати, створюючи конкурентну економічну системи на глобальному ринку. Для цього слід максимально використовувати кадровий потенціал і природні ресурси країни. Потрібно сформувати умови роботи в Україні перш за все для національних інвесторів, які створюють додану вартість і не імпортують доходи за кордон.

2) Критична проблема, яку потрібно терміново вирішувати уряду це  питання витоку «мізків» і капіталу за кордон. З України виводять щорічно в офшори від 8 до 11 млрд. Доларів. Разом з капіталом біжать досвідчені підприємці, молодь та кваліфіковані співробітники.

3) Для розвитку бізнес-середовища в Україні потрібна участь бізнесу в процесі формування правил гри і наявність інструментів для того щоб влада ці правила виконувала. Є сучасні технології створення програм розвитку підприємництва (National business agenda - NBA). За допомогою цієї технології бізнес може формувати порядок денний для влади і контролювати виконань своїх вимог. Виходячи з досвіду Молдавії і Грузії ключовим координатором в процесі формування порядку денного відіграють Торгово-промислові палати.

 4) В Україні запущено процес формування порядку денного (вимог) до влади з боку бізнес об'єднань. Однак, коли бізнес об'єднання починають брати участь в політичних іграх і підминаються владою, то консолідований голос малого і середнього бізнесу перекручується.

 5) Питання, які вже зараз піднімаються бізнесом, стосуються оподаткування, дерегуляції, контролю за використанням бюджету і природних ресурсів. Зокрема, для проведення земельної реформи з урахуванням інтересів малого та середнього бізнесу, на Національній платформі малого і середнього бізнесу ініційовано опитування:

http://platforma-msb.org/yak-vprovadzhennya-vilnogo-rynku-zemli-vplyne-na-malyj-ta-serednij-biznes-opytuvannya/

 6) Серйозний стримуючий фактор розвитку бізнес середовища - корупція і безкарність чиновників. Потрібно створювати судову систему, в якій реально залучати до кримінальної відповідальності корупційних чиновників. Для цього потрібна політична воля.


Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]