Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.08.2015 10:46

Як перевірити контрагента та укласти договір?

Керуючий партнер ТОВ "ЮК "Альфа Лекс Консалтинг"

Підприємства, що здійснюють господарську діяльність майже щодня укладають угоди зі своїми контрагентами, відповідно до яких у контрагентів виникають грошові зобов’язання.

Підприємства, що здійснюють господарську діяльність майже щодня укладають угоди зі своїми контрагентами, відповідно до яких у контрагентів виникають грошові зобов’язання. Однак, наша сувора реальність підприємництва полягає в тому, що не всі контрагенти відповідально ставляться до погашення заборгованості, а отже має місце неналежне виконання зобов’язання. Навіть один із олігархів України якось обмовився в прямому ефірі, про те, що поважаючі себе бізнесмени не платять за своїми зобов’язаннями, до числа яких, власне, він себе і відносить...

Отже, як захистити себе від неналежного виконання зобов’язання кредитором, або як повернути борг чи стягнути заборгованість???

ЯКЩО ВИ ЩЕ НЕ ПІДПИСАЛИ ДОГОВІР З КОНТРАГЕНТОМ

            На цій першій, початковій стадії, сторони майбутнього договору з радістю годинами спілкуються одна з одною по телефону, охоче надсилають комерційні пропозиції, привітно посміхаються і застосовують всі можливі маркетингові трюки. Але варто бути вкрай обачним і не вестись на створену навколо вас ейфорію успіху, яка звісно ж настане, але тільки у разі, коли ви все-таки «клацнете» печаткою у розділі «підписи сторін». Вам необхідна перевірка контрагента, з яким ви плануєте укласти господарський договір! Перевірити контрагента не так вже й складно, але для того, щоб така перевірка була змістовною та результативною бажано мати спеціальні знання та орієнтуватись у сервісах.

            Перше, що ми б вам порадили – це перевірити розмір статутного капіталу (статутного фонду) товариства або підприємства, потенційного контрагента. Для цього вам достатньо знати лише назву або код ЄДРПОУ майбутнього контрагента!

ЧОМУ ЦЕ ПОТРІБНО? Відповідно до п.2 ч.1 ст. 144 Цивільного кодексу України, статутний капітал товариства визначає мінімальний розмір майна товариства, що гарантує інтереси його кредиторів. Таким чином, за зобов’язання перед вами ТОВ відповідає своїми активами (які можуть десь «випадково» дітись або «вимитись» з товариства), а учасники ТОВ відповідають за зобов’язаннями товариства у мажах розміру статутного капіталу. Як ви розумієте, ТОВка зі статутним капіталом в тисячу гривень – не надійний контрагент!

ЯК ПЕРЕВІРИТИ?

1)      За допомогою електронного ресурсу Міністерства юстиції України у платному або навіть безкоштовному доступі (звісно ж, у платному доступі ви матимете більше інформації, а отже, економити на такому не варто).

2)      Звернутись з запитом до будь-якого державного реєстратора юридичних осіб та фізичних осіб підприємців (без територіальної прив’язки до місця знаходження контрагента). Але у разі такого звернення послуга буде виключно платною.

Не було б, звісно, зайвим запросити у майбутнього контрагента статут, але у такому разі ви повідомите його про те, що ви цікавитесь інформацією про нього.

Крім того, у Єдиному державному реєстрі підприємств установ і організацій України ЗВЕРНІТЬ УВАГУ на те, чи не перебуває контрагент на стадії припинення чи ліквідації, адже договір з таким підприємством буде приречений і відповідно стягнути заборгованість буде вкрай складно.

Наявність у ЄДР інформації про те, що відомості про юридичну особу підтверджені доповнять вашу впевненість у цьому підприємстві. Це означає, що підприємство вчасно виконує свої зобов’язання перед органами державної реєстраційної служби і з податковою міліцією не має непорозумінь.

Також не варто нехтувати такою інформацією, як статус платника ПДВ контрагента. Враховуючи останні зміни в податковому праві, питання статусу платника ПДВ є дуже актуальним. Також доцільно звернути увагу на дату отримання контрагентом цього статусу. Звісно ви можете запросити у контрагента витяг з реєстру платників податку на додану вартість, але БУДЬТЕ УВАЖНІ!!!, статус платника ПДВ у витягу зазначається на момент його отримання. Тому доцільно отримати найсвіжішу інформацію з цього питання у органах податкової служби.

Наступне, що варто перевірити – це активи підприємства, їх стан, приблизну вартість, динаміку росту. Так, як категорії активів підприємства є дуже обширними, ми зосередимо вашу увагу на найбільш доцільних:

1)      Нерухоме майно . Наявність нерухомого майна і дату реєстрації права власності або права оренди нерухомого майна можна перевірити за допомогою електронного ресурсу Міністерства юстиції України. Але такий доступ буде платним. На руки ви отримаєте витяги по кожному об’єкту нерухомого майна та його місцезнаходження. Заодно зверніть увагу, чи юридична адреса контрагента співпадає з його фактичним місцем знаходження та адресою наявного нерухомого майна. Така інформація додасть вам впевненості і буде ще одним аргументом «ЗА» на шляху до укладення договору. Також ця інформація може вам знадобитись у майбутніх відносинах, але про це далі.

2)      Рухоме майно . Якщо ви укладаєте господарський договір, наприклад, поставки, і ваш контрагент бере на себе зобов’язання доставити вам товар, для вас важливо, а чи є у нього відповідна матеріально-технічна база для цього. Бо часто виникають ситуації, коли вам поставили товар неналежної якості, а ваш контрагент «знімає» з себе відповідальність і «перекладає» її на перевізника, від якого буде важко чогось добитися. Також наявність нерухомого майна у контрагента дасть вам певні гарантії належного виконання зобов’язання.

3)      Баланс (прибутковість) . Проблема отримання балансу та/чи визначення прибутковості підприємства полягає в тому, що таку інформацію ви можете запросити у вашого потенційного контрагента, але не факт, що останній на це погодиться, посилаючись на конфіденційність, також не факт, що інформація, вказана в документах буде достовірною.

Перевіривши всі, зазначені вище, параметри вашого потенційного контрагента і отримавши уявлення про наявність у підприємства підприємницької етики і відсутність проблем, ви можете сміливо переходити до наступної стадії правовідносин.

СТАДІЯ ПІДПИСАННЯ ДОГОВОРУ З КОНТРАГЕНТОМ

Напевно, ця стадія найвідповідальніша для вас, адже від того, наскільки вдало ви її виконаєте, буде залежати ваш прибуток, гарантії його отримання і мінімізація ризиків та збитків вашого підприємства.

            Скоріше за все, контрагент надасть вам проект договору, який вам треба буде підписати. У такій ситуації ви граєте на чужому полі, тому ретельно вичитайте цей договір. ЗВЕРНІТЬ УВАГУ на такі розділи, як «Якість товару та його комплектність», «Відповідальність сторін», «Неналежне виконання зобов’язання», «Спори», «Розрахунки», «Підписи та реквізити сторін» тощо. Саме в цих пунктах можуть бути «підводні камені».

            ЯК БУТИ ВПЕВНЕНИМ? Залежно від роду та характеру ваших правовідносин з контрагентами, ми радимо вам наступне. Однак наші поради не є панацеєю у кожному конкретному випадку. Вони можуть бути просто недоречними.

1)      Спосіб забезпечення виконання зобов’язання . Відповідно до ст. 546 Цивільного кодексу України, виконання зобов’язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком. Хоч якісь із способів ви маєте передбачити.

2)      Для договорів поставки чи купівлі-продажу вдало застосовують неустойку (штраф, пеня), завдаток.

3)      Для таких договірних зобов’язань як позика, фінансова допомога, доцільно використовувати поруку, гарантію, заставу.

Окремо хочеться наголосити на заставі (іпотеці), гарантії і поруці. На практиці найбільш поширеними є спори саме з гарантами, поручителями, іпотекодавцями та іпотекодержателями. Дуже корисним для вас може бути гарантія банку з іноземними інвестиціями. Задоволення не дешеве, але за впевненість інколи варто платити. Про особливості способів забезпечення виконання зобов’язань читайте в наших наступних статтях.

Якщо з договором ви розібрались і готові його підписати, обов’язково з’ясуйте, хто від імені контрагента буде підписувати ваш договір.

ПЕРЕВІРКА ПОВНОВАЖЕНЬ ОСОБИ, ЩО ПІДПИСУЄ ДОГОВІР

            Дуже важливо, щоб з вами уклала договір саме та особа, що має на це повноваження. В ідеалі, цією особою має бути директор (керівник) підприємства, або підписант, зазначений в ЄДР. Повноваження директора перевіряються он-лайн, 24 години на добу на інтернет-ресурсі Міністерства юстиції України.

Але часто зустрічаються ситуації, коли договір підписує будь-яка інша особа від імені контрагента (менеджер з продажу, директор по продажам тощо). На укладення договору у такої особи мають бути повноваження, інакше договір буде вважатися неукладеним. У такої особи має бути довіреність, у якій чітко буде прописано право на укладення договорів. Але для того, щоб особа діяла абсолютно легітимно від імені підприємства і у вас не виникло в подальшому проблем, право на укладення договорів від імені підприємства має бути закріплене рішенням зборів учасників чи засновників. Це не обов’язкова норма, а лише ваші додаткові гарантії.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ , щоб у преамбулі договору і в розділі «Підписи сторін» була зазначена одна і та ж особа.

 

Якщо ви сумніваєтесь у доцільності такої кількості превентивних заходів, то ви це робите даремно. Однак вам самим вирішувати, чи треба вам гарантії виконання контрагентом зобов’язань перед вами чи вашим підприємством. В будь-якому випадку, кожна окрема договірна процедура вкрай індивідуальна і навіть самий високий ступінь захисту ваших прав може не бути результативним на 100%. Однак гарантії, які убезпечать вас від ризиків, у вас будуть.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]