Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.03.2024 19:56

Скасування заочного рішення за розпискою, яку клієнт не підписував

Як скасувати заочне рішення? Що далі треба робити, якщо твоя розписка – підроблена?

Як правильно у судовому порядку захистити боржника, щоб отримати позитивний результат? Про це і не тільки ця стаття. 

Звернувся до мене клієнт, відносно якого відкрито виконавче провадження на виконання заочного рішення про стягнення боргу за розпискою. За словами клієнта, він розписку не підписував, згідно до чого я підготував та подав до суду заяву про перегляд заочного рішення, оскільки:

1) розписка клієнтом не підписана, згідно до чого прошу суд ухвалити провести відповідну судово - почеркознавчу експертизу на предмет не підписання зазначеної розписки моїм клієнтом;

2) суд належним чином не повідомив клієнта про наявність справи та дату, місце та час судового розгляду. 

Суд з моєю заявою погодився, згідно до чого заочне рішення скасував та призначив справу для розгляду у загальному порядку. На сьогодні справа ще розглядається у суді. 

При цьому, якщо у судовому порядку буде встановлено, що клієнт не підписував розписку – це буде підстава для відмови у позові про стягнення грошей за розпискою, тому що підпис свідчить про волевиявлення сторони, а тому за відсутності підпису не може виникати обов'язків з погашення боргу. Про результат цієї справи буду далі інформуватиму на даному каналі. 

Також давай надам питання, що виникли під час підготовки до цієї справи. 

Чи може факт підписання розписки, отримання коштів або їх повернення підтверджуватись свідками?  

Чинне законодавство, судова практика, говорять про те, що розписка, передання або отримання коштів не може бути підтверджена показами свідків. Розписка підтверджується виключно письмовим документом, тобто самою розпискою. Покази свідків щодо отримання грошей чи відеозапису - не підтверджують факт укладання договору розписки. Якщо немає у письмовій формі розписки чи немає підпису боржника у розписці – тому немає факту укладання розписки і як наслідок немає боргу за розпискою! 

У своїй постанові від 18.07.18 справі №143/280/17 про стягнення суми боргу Верховний суд України зазначив, що факт виконання за договором позики, не може бути доведений за допомогою пояснень сторони та свідчень свідків.

Крім того, наведений суд підкреслив, що поясненнями сторони та свідченнями свідка не може доводитись факт виконання зобов'язання за договором позики. Наявність у позивача боргового документа - розписки відповідача свідчить про невиконання ним узятих він зобов'язань. 

Чи можна стягнути за розпискою 3% річних та інфляційні втрати?  

Так, це можливо, оскільки є відповідна норма, а саме частина 2 статті 625 Цивільного кодексу, яка говорить, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом. 

Звертаю увагу на те, що за пунктом 18 Прикінцевих та перехідних положень Цивільного Кодексу, у період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану та у тридцятиденний строк після його припинення або скасування у разі прострочення позичальником виконання грошового зобов'язання за договором, відповідно до якого позичальнику було надано кредит (позику) банком або іншим кредитодавцем (позикодавцем), позичальник звільняється від відповідальності, визначеної статтею 625 цього Кодексу. 

ВІДЕО У ТЕМУ: ЛОМБАРДУ НЕ ПОМОГЛА ИСПОЛНИТЕЛЬНАЯ НАДПИСЬ НОТАРИУСА НА ИПОТЕЧНУЮ КВАРТИРУ 

Що має у собі містити розписка?  

Загальні поняття, які мають бути у розписці:

- хто, коли, що передав за вказаною розпискою;

- якщо кошти, у якому розмірі, у якій валюті;

- прізвище, ім'я по батькові кредитора і боржника;

- паспортні дані, ідентифікаційні коди кредитора та боржника; 

- дату підписання розписки;

- підпис боржника на підтвердження укладання розписки та отримання коштів. Також зазначити, що боржник гроші отримав та вказати дату повернення грошей;

- якщо всіх пунктів дотримано, у разі неповернення боржником грошей, суд за вказаною розпискою ти виграєш. 

Чи обов'язково визнавати розписку недійсною?  

Це є обов'язковою дією, у тому разі якщо не згоден з розпискою. Визнання недійсною розписки проводиться виключно у судовому порядку. До цього моменту розписка буде діяти, оскільки на неї розповсюджується презумпція правомірності (стаття 204 Цивільного кодексу), отже: розписка є правомірною, якщо її недійсність прямо не встановлена законом або якщо вона не визнана судом недійсною.

Слід сказати, що для визнання недійсною розписки - це потрібно суду дати (навести) вагомі докази, обставини, наприклад висновок судового експерта про непідписання боржником розписки. Якщо вагомі докази (обставини) не навести - суд ти програєш, а розписка продовжує діяти.  

Письмова розписка підтверджує факт одержання грошей?  

Так, оскільки така форма документи у формі розписки підтверджує факт отримання коштів і тим самим виникнення обов'язку з повернення коштів. Тому, якщо ти взяв гроші, склав відповідну розписку, потім гроші не віддаєш, і стосовно тебе звертаються до суду, а ти кажеш, що не підписував розписку – то суд ознайомиться з розпискою (у матеріалах справи – копія) та стягне з тебе вказані гроші. Тим самим права кредитора буде захищено. 

Обов'язкова судова практика: відповідно до правової позиції Верховного Суду України, яка викладена у постанові Верховного Суду України від 18.09.2013р. справа №6-63цс13, письмова форма договору позики внаслідок його реального характеру є доказом не лише факту укладання договору, але й факту передачі грошей. 

ВІДЕО У ТЕМУ: Почему банки продают долги коллекторам, а коллектора продают долги другим коллекторам?

Якщо дав гроші у борг і не зробив розписки, чи варто звертатися до суду про повернення боргу?  

Якщо передаються гроші без складання письмової розписки, тоді звернення до суду буде безперспективним, оскільки немає письмових доказів отримання боржником грошей. Суд у такому випадку 100% тобі відмовить.  

На підставі розписки можна отримати виконавчий напис нотаріуса?  

Так, можливо. У такому випадку є одна особливість - розписка повинна бути нотаріально посвідчена. А тому, якщо борг виник на підставі розписки, не завіреної нотаріально, то нотаріус не може видати виконавчий напис.  

У будь-якому випадку, боржник має право звернутися до суду і визнати виконавчий напис таким, що не підлягає виконанню.  

ВІДЕО В ТЕМУ: ВЕРНУЛ КВАРТИРУ ОТМЕНИВ НАДПИСЬ НОТАРИУСА

За розпискою можна укласти договір іпотеки?  

Модна укласти, оскільки договір іпотеки є забезпечувальним договорам за  основним зобов'язанням, у такому випадку як раз розписка і буде основним зобов'язанням. При цьому, нотаріально розписка може бути не посвідчена. А тому, якщо є договір іпотеки на підставі розписки – він є законним. Визнати його недійсним можна в судовому порядку, є чіткий алгоритм дій, які треба зробити. Але поки що не визнали – договір діє. У випадку коли ти не погоджуєшся з договором іпотеки, у тебе є право звернутися до суду для визнання недійсним договору іпотеки. Але це той, ще квест, оскільки суду потрібно буде надати вагомі докази на свою правоту.   

Розписку треба завіряти у нотаріуса?  

Обов'язкової вимоги про завірення - законодавство не містить. Це виключно твоє право – завіряти чи ні. Завірена розписка нотаріально або ні, вона має однакову силу. 

За розпискою можуть бути стягнуті відсотки з боржника?  

У даному випадку є три напрямки:

1. якщо у розписці вказано, що боржник крім суми боргу винен ще й відсотки у певному розмірі, тоді можна розраховувати на стягнення таких відсотків у розмірі визначеній у розписці;

2. якщо щодо процентів нічого не зазначено, то можна розраховувати на відсотки у розмірі, які є обліковою ставкою Національного банку України за вказаний проміжок часу;

3. якщо позичальник зазначив, що відсотки за цією розпискою не нараховуються, значить, стягнути їх з боржника буде неможливо.  

Розписку можна видати на передачу доларів? 

Можна законодавством це не заборонено, при цьому зазнач у розписці яка саме сума у доларах передається з визначенням її еквівалента у гривні на дату передачі, наприклад: “у сумі одна тисяча доларів Сполучених штатів Америки, що еквівалентно тридцяти восьми тисячам гривень України.” 

Яка розписка не має юридичної сили?  

Яка не підписана боржником або яка судом визнана недійсною. 

Чи допоможе суд у поверненні грошей за розпискою?  

Так, оскільки суд залишається дієвим механізмом для реального повернення грошей за розпискою, оскільки за наслідком перемоги у суді надалі можна буде відкрити виконавче провадження у рамках якого погасити заборгованість за рахунок рухомого або нерухомого майна боржника. у тому числі за рахунок заробітної плати або пенсії. 

Як підвищити шанси на повернення коштів за розпискою?  

Звернутися до нотаріуса і укласти на підставі розписки:

1) договір залогу авто або іншого рухомого майна;

2) договір іпотеки відносно нерухомого майна.  

Також можна на підставі розписки укласти (навіть без нотаріуса) договір поруки. 

Краще на комп'ютері або власноруч написати розписку?  

Таких обов'язкових вимог у законодавству не встановлено, лише зазначено, що розписка повинна бути укладена у письмовій формі (стаття 1047 Цивільного кодексу). З досвіду скажу, що краще, щоб боржник власноручно письмово написав і підписав розписку. Це потрібно, щоб надалі у разі проведення судово почеркознавчої експертизи був “матеріал” для проведення вказаної експертизи (власноруч написаний боржником текст розписки). 

З якого розміру грошей потрібно письмова форма розписки? 

Стаття 1047 Цивільного кодексу говорить, що такий розмір повинен бути не менше ніж 170 гривень.  При цьому, у випадках, коли позикодавцем є юридична особа, - незалежно від суми повинна бути письмова форма розписки! 

Яку максимальну суму коштів можна передати за розпискою? 

Діючим законодавством такий розмір не встановлений, а тому передавай (отримуй), скільки бажаєш. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]