Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.06.2019 07:56

Консультації, мінімум паперів та контакту з державою: онлайн сервіси для бізнесу

Адвокат, правник, екс-заступник Міністра юстиції

Сьогодні хочу розповісти про сервіси, які будуть корисні вам протягом роботи, для перевірки, отримання інформації та юридичних консультацій.

Попередній блог довів, що питання онлайн сервісів та комфортного доступу до послуг держави для бізнесу сьогодні досить важливе, тож я вирішив продовжити ділитися ресурсами та сервісами для вас!

У попередньому блозі я розповідав про ресурси, які дозволяють швидко і безпроблемно вирішити питання, що стосуються реєстрації вашого бізнесу. Сьогодні хочу розповісти про сервіси, які будуть корисні вам протягом роботи, для перевірки, отримання інформації та юридичних консультацій. 

З них я, напевно, і почну! 

Сьогодні в Україні працює цікавий та корисний для підприємців ресурс - Start Business Challenge. За посиланням – портал, який пропонує конкретні кейси та зрозумілі кроки щодо з відкриття бізнесу для потенційних або вже діючих підприємців.

Ресурс було створено державою для полегшення не просто ведення, а самої процедури старту підприємництва. Відкрівся портал у 2018 році, але вже сьогодні там надають консультації з приводу того, як відкрити «Кабінет сімейного лікаря», «Зарядку для електромобілів», «Дитсадок», «Енергосервісна компанію.»

Ви ж розумієте, скільки дозволів на це потрібно? І для енергосервісної компанії – навіть менше ніж для дитсадка. Там, до речі, можна поділитись своїм досвідом з іншими підприємцямі. І так, портал - державний!

Для тих, у кого вже є своя справа, в мене є для вас ще один ресурс, який надає більш вузько профільну функцію – це  електронний   кабінет платника податків.

Тут не тільки можна проконсультуватись і отримати оперативно інформацію без візиту до податкової. До речі, тепер без візиту до податкової можна і здійснити і онлайн-реєстрацію реєстраторів розрахункових операцій РРО.

Для того, аби встановити в крамниці або ресторані касовий апарат (РРО), необхідно включити його до спеціального реєстру. І якщо раніше для цього треба було витратити багато нервів, часу і паперу:  (принести в ДФС заяву, договори про оренду приміщення та про купівлю касового апарата, при чому І на кожен апарат – свій пакет документів.)

То сьогодні - все в онлайн режимі в електронному кабінеті платника податків.

Ще одне болюче питання бізнесу – це дозвільна документація для будівництва. Навіть якщо «білий» забудовник планував певні будівельні роботи, то отримати дозвіл для нього була було проблематично, тому більшість забудовників знаходились в зоні ризику.

Але тепер усі сім адміністративних послуг ДАБІ можна отримати на сайті Кабміну.

Більшість з цих послуг стосується середнього та малого бізнесу, які планують будівництво будівель класу СС1 — – будинки до чотирьох поверхів (малоквартирні будинки, невеликі магазини, невисокі офісні приміщення щонайбільше на 50 осіб).

Ще один корисний сервіс для бізнесу - отримання відомостей з Єдиного реєстру підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство. Тут оперативно можна перевіряти інформацію. Достатньо буде подати форму в Кабінеті електронних сервісів та в умовах реального часу отримати всю інформацію.

Це, звісно, ще не всі послуги, які держава сьогодні пропонує для бізнеса, але план, якій сьогодні обговорює влада – «Держава в смартфоні», розрахований за 4,5 роки - до  2024 року обіцяє запуск 70 електронних сервісів та запуск платформи E-Hub. Що саме це буде? Які сервіси? Для громадян чи для бізнесу? Коли вже чекати запуск першого? Буду тримати вас в курсі. На зв’зку!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]