Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.10.2017 08:12

Система, яка знає про Вашу декларацію, думки й життя більше, ніж Ви

Адвокат, правник, екс-заступник Міністра юстиції

Технічний прогрес диктує свої правила. Незалежно від того, подобаються вони нам чи ні, ми повинні за ними грати. Арістотель говорив про те, що жити поза межами соціуму може лише нелюд або надлюдина. Якщо ми з Вами у ці дві категорії не потрапляємо та є зал

Технічний прогрес диктує свої правила. Незалежно від того, подобаються вони нам чи ні, ми повинні за ними грати. Арістотель говорив про те, що жити поза межами соціуму може лише нелюд або надлюдина. Якщо ми з Вами у ці дві категорії не потрапляємо та є залежними від технологій, законів і, навіть, електронного  декларування, необхідно вміло використовувати можливості, які з’являються завдяки технічному прогресу. Паралельно важливо розуміти, як боротися з новими загрозами, що є наслідками цього прогресу. 

 

Як технології пов’язані з декларуванням та перевіркою декларацій?

 

У США вже понад 10 років дані у деклараціях фізичних осіб перевіряють на спеціальному програмному забезпеченні. Податкова служба США (IRS) та аудиторські компанії користуються такими “новаціями” вже досить давно. Чому в Україні не застосовують такі технології для мене загадка. Думаю, це питання найближчого майбутнього.

 

Розповім, як це працює. Левова частка людей на Землі мислить однаково. Тобто якщо людину попросити написати три будь-яких числа, то генерувати ці цифри мозок буде за стандартним алгоритмом Z. Спеціальна програма (умовно назвемо її X-CODE) про алгоритм Z знає та розуміє, коли людина його застосовує. Отже...розуміє момент, коли хтось вказує вигадані цифри, тобто неправдиві дані. А вираховувати брехню наразі дуже важливо. Розповідаю чому.

 

Шахраї та технології

 

З розвитком технологій у всьому світі зріс рівень шахрайства. Прибутки від “обману” складають мільярд доларів щороку. У 2016 році майже 40% компаній світу постраждали від махінацій. Зрозуміло, що світ активно працює над тим, як запобігти обманам та шахрайським діям. Адже прибуток для шахраїв – це збитки для чесного бізнесу, пересічних громадян та держави.

 

Між іншим, надання сфальсифікованих даних для контролюючих державних органів та подання декларації з неправдивими цифрами – це теж шахрайство, яке серйозно переслідується українським законодавством. Перспектива – 2 роки в’язниці.

 

Як боротися?

 

Тут поговоримо про можливості технічного прогресу. Аферистів та декларантів-брехунів здатен переграти...штучний інтелект та спеціальне програмне забезпечення. 

 

Традиційні методи аналізу даних вже давно використовуються для виявлення шахрайства. Вони потребують складних алгоритмів та відповідного software, яке використовує дані з різних областей знань.

 

Першими галузями, які використали методи аналізу даних для запобігання шахрайству, ще у 1998 році були телефонні компанії, страхові та банки. Одним із ранніх прикладів успішного впровадження методів аналізу даних у банківській галузі є система оцінки помилок FICO Falcon, яка базується на використанні нейронних мереж. Штучні нейронні мережі, за великим рахунком, людський мозок, який не помиляється.

 

Науковою мовою - це програмна та апаратна реалізація математичної моделі, яка побудована за принципом функціювання біологічних нейронних мереж — мереж нервових клітин живого організму.

 

Це поняття виникло при вивченні процесів, які відбуваються в мозку. Після розробки алгоритмів навчання моделі стали використовуватися в практичних цілях: в прогнозуванні, для розпізнавання образів, в управлінні, виявленні навмисних та ненавмисних помилок тощо. Більше того! Така програма здатна вчитися під конкретні завдання. Нейронні мережі не програмуються в звичайному розумінні цього слова, вони навчаються. Можливість навчання — одна з головних переваг нейронних мереж перед традиційними алгоритмами. Адже завдяки цьому моменту, їх функції майже безмежні!

 

Я навів один з прикладів використання технологій для розпізнавання шахрайства. Насправді світова наука знає десятки алгоритмів, що здатні виявити обман та брехню.

 

Для чого придумали надто розумне software?

 

Така людська природа: ми усі схильні помилятися. Будь-який контролер може пропустити критично важливий момент. Машина ж не стикається з проблемою концентрації уваги, з механічними помилками та банальною неуважністю. Хабар ноутбуку Ви теж не запропонуєте, принаймні на даному етапі розвитку людства.

Тож час визнати – штучний інтелект досконаліший від людського. Нещодавно я мав шанс у цьому переконатися.

 

Вдалий експеримент

 

Повертаючись до теми декларування, розповім цікаву історію. Завдяки десятирічній дружбі з хлопцем, який наразі в Штатах займається перевіркою декларацій, я отримав програму (умовно назвемо її “ X-CODE”) і почав “гратися у перевіряючого” у той ж вечір. Згадав про чиновницькі декларації, що “лежать” у відкритому доступі. Стало цікаво, а чи зрозуміє американська програми хід мислення українських можновладців?

 

За 20 хвилин я вантажив 50 декларацій в американську програму. 25 декларацій, де були вказані збереження в готівці та ще 25 без такої інформації.

 

Результат я отримав за 4 хвилини. З 25-ти декларацій, де готівку не вказували, підозрілою для програми здалася лише одна. Найцікавіше у деклараціях “з готівковими коштами”. Вердикт програми - 92% фейк!

 

Як так склалося?

 

Я сподіваюся, що 48% державних службовців ненавмисно щось приховують у деклараціях. Ймовірно, у них просто не вистачило чи сил, чи ресурсів, чи просто бажання перевірити дані. Але для закону це абсолютно не аргументи! Цифри потрібно вказувати лише коректні.

 

Також припускаю, що якщо ми здійснемо перевірку 100 % державних службовців, то отримаємо відмінну статистику. Але все ж – помилки в деклараціях є і

 

Наразі команда професіоналів може дістати для Вас перевірені дані з відкритих джерел. Це дозволить Вам спати спокійно та не чекати “листів щастя” від антикорупційних органів. Технології – це нові можливості!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]