Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.08.2012 18:11

Чинна влада панічно боїться навіть прізвищ Тимошенко та Луценка

Міністр юстиції України (2014-2019)

Рішення ЦВК про виключення з виборчого бюлетеня прізвищ Юлії Тимошенко та Юрія Луценка – незаконне та має бути скасоване.


Рішення ЦВК про виключення з виборчого бюлетеня прізвищ Юлії Тимошенко та Юрія Луценка – незаконне та має бути скасоване. І це не гучні політичні заяви, а повністю обґрунтована юридична позиція.
Адже згідно закону лише з'їзд партії має право включити або виключити ті чи інші прізвища зі свого виборчого списку. ЦВК в даному випадку може вплинути на список виключно у 3 окремих випадках. Щодо Юлії Тимошенко та Юрія  Луценка ці випадки місця не мали. Тобто роль ЦВК у цій ситуації мала звестися до того, щоб внести до виборчого бюлетеню імена перших п’яти кандидатів у депутати, яких затвердила партія.
А тепер – мовою юриспруденції. Перш за все, Закон про вибори розмежовує поняття «кандидат у депутати, включений до списку партії» та «кандидат у депутати, зареєстрований у порядку, встановленому Законом».
 Ч.4 ст. 80 Закону про вибори встановлює чіткі вимоги до змісту та структури виборчого бюлетеня. Зокрема, у ньому серед іншого зазначаються ім’я та прізвище перших п’яти кандидатів у депутати, включених до списку партії.  І жодної згадки про їхню реєстрацію як кандидатів у народні депутати. А от формувати та затверджувати зазначений список (згідно з ч.1 ст. 53 Закону про вибори) має право виключно сама партія на з’їзді.
Тобто виходить, що згідно Закону у виборчому бюлетні мають бути зазначені імена саме тих перших п’яти кандидатів, яких затвердила відповідна партія, незалежно від факту їх реєстрації чи нереєстрації
Йдемо далі. Окрім іншого, у Законі міститься чітко визначений перелік підстав, за якими ЦВК має право виключити особу з виборчого списку партії. Їх всього три: якщо кандидат не подав заяву про згоду балотуватися у депутати від зазначеної партії; якщо кандидат відкликав таку заяву та якщо кандидат одночасно включений до виборчих списків кількох партій. Жодних подібних порушень ні з боку Юлії Тимошенко, ні з боку Юрія Луценка не було. Таким чином те, що ЦВК виключила їх з виборчого бюлетню, є незаконним.
Більше того, перелік та черговість кандидатів у виборчому списку, який затвердила партія, не можна змінювати після подання документів реєстрації ЦВК, яке офіційно закінчилось 17 серпня.    
То скільки ж статей Закону про вибори вже встигла грубо порушити ЦВК?! Вперше в історії Центральна виборча комісія керується не Законом, а вказівками Банкової. І це тільки початок брудної передвиборної гри чинної влади!
Об’єднана опозиція «Батьківщина» подасть відповідну позовну заяву з вимогою відновити у бюлетені прізвища Юлії Тимошенко та Юрія Луценка та зробить все можливе для того, щоб відстояти право громадян України на чесні та прозорі вибори.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]