Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.09.2012 17:15

Влада риє боргову яму для українців?

Міністр юстиції України (2014-2019)

Чим гірше – тим краще.


Чим гірше – тим краще. Схоже, що саме ця фраза є девізом чинного прем’єр-міністра України Миколи Азарова, який навіть відверто негативні тенденції економіки намагається потрактувати, як позитивні. Так, цього тижня на черговому засіданні Кабміну урядовець заявив, що загальмування темпів зростання ВВП у січні-серпні 2012 у порівнянні з тим же періодом в 2011 році до 1,5% - це гарний результат. Свої слова прем’єр пояснив тим, що нині склалася досить несприятлива зовнішня та внутрішня економічна ситуації, а тому, на його думку, принаймні якійсь показник зросту ВВП вже є значним плюсом. А от всю провину за такий стан речей, за гарною традицією, урядовець повісив на «папєрєдників».

Проте, давайте розберемося, що ж відбувається з економікою України останні два роки – вже за часів нинішньої влади.

Так, згідно цьогорічних висновків Рахункової палати України в 2012 році державний борг України на 91% гасився за рахунок нових запозичень. Решту 9% чинна влада покривала, виставляючи на приватизацію державне майно. А точніше кажучи – розпродавши все, що можна було, за символічні копійки у порівнянні з реальною ринковою ціною. Такі дії інакше, як заганянням країни у боргову яму назвати не можна. Не кажучи вже про те, що виплата старого боргу за рахунок взяття нових позик лише збільшує дірку у держбюджеті через відсотки, під які позичаються кошти.

Прямий наслідок таких дій – знецінення гривні, яке вже починають відчувати на власному гаманці українці. Адже, лише за рік ставка дохідності облігацій внутрішньої державної позики у гривнях збільшилася на 5 пунктів. Фактично це найправдивіше оцінка довіри до національної валюти: всі розуміють, що гривня знецінюється, а тому держава змушена сплачувати великі відсотки за позику.
Не краща ситуація і з надходженням доходів до держбюджету. Зокрема, за перше півріччя 2012 року бюджет країни недоотримав близько 7% планових надходжень. Це дійсно значна цифра, якщо врахувати, що у кризовому 2009 році так званий «недобір» становив лише 1%, тобто – у сім разів менше. З цього приводу можна зробити лише один висновок – задекларовані урядовцями цьогорічні доходи були штучно завищеними, так би мовити – для «окозамилювання». А от постраждали від недоотриманих коштів «за дивним збігом обставин» саме ті державні програми, які мають загальнонаціональне значення. Так, автоматично урізався бюджет медицини, не вистачило грошей на забезпечення житлом чорнобильців та так і не розпочалося будівництво очисних споруд на Дніпрі. Приміром, Міністерство охорони здоров’я недоотримало 374 мільйони гривень.

Натомість, найкорупційніша стаття витрат цьогорічного бюджету – вартість підготовки й проведення ЄВРО-2012 – продовжує зростати й через кілька місяців після фіналу футбольного чемпіонату. Відсьогодні ЕВРО вже вкотре здорожчав, цього разу - на 220 мільйонів доларів. Насправді ця сума суттєво б покращила ситуацію з недоотриманням дохідної частини держбюджету. Проте таке спрямування коштів радикально суперечило б логіці розподілу бюджету, якою керується чинна влада: спочатку собі і тільки потім людям.
До чого призведуть всі вище зазначені показники наприкінці року? Варіанти два: або влада вигадає черговий податок для підприємців, за рахунок якого й наповнить казну, або деякі соціальні програми для населення так і залишаться на папері.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]