Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.03.2024 13:37

Ці 4 ознаки вказують на вродженого лідера

Консультант з управління, лектор, засновник міжнародної консалтингової компанії "Visotsky Consulting"

Можливо, ви є вродженим лідером. Але навіть не підозрюєте та не знаєте про це.

У цій статті я розповім, які ознаки відрізняють хорошого, старанного співробітника від потенційно дуже талановитого та успішного керівника. До речі, остання з цих ознак далеко не очевидна для багатьох людей. Проте вона дуже важлива.

Ознака №1: ви посилюєте людей

Вам подобається робити людей сильнішими. Вам подобається допомагати іншим таким чином, щоб вони ставали сильнішими, отримали більше результатів, щоб вони виявляли свій талант і так далі. Справжній керівник має це щире, природне прагнення. Допомагати іншим робити так, щоб вони могли успішно розв'язувати проблеми. 

Я не маю на увазі бажання робити роботу за них і займатися мікроменеджментом. Але якщо ви помічали у себе прагнення допомагати іншим, навчати їх та підтримувати, це точно знак. Допустимо, ви виявили, що вам подобається допомагати своїм товаришам. Так, щоб хтось із них почав краще грати у шахи чи розібрався у тонкощах інвестування. Якщо у вас дійсно є такий внутрішній імпульс допомогти людині, щоб вона стала сильнішою — це приголомшливо.

Ознака №2: у вас високий рівень емпатії

Друга ознака хорошого керівника – це високий рівень емпатії. Хороший керівник має розуміти, що відбувається з людьми. Він повинен вміти розрізняти зміни в їхньому настрої, у їхньому ставленні до роботи, у їхньому відношенні один до одного і так далі. Звичайно, це в якомусь сенсі містить у певному сенсі любов до людей, а також бажання та готовність мати справу з різноманітним спектром емоцій. 

Щоб розрізняти емоції людей і вміти спілкуватися з ними так, щоб вони розуміли, потрібно бути сміливим. І це те, що ми називаємо емпатією. А емпатія — це фундаментальна цеглина у створенні відносин між керівником та підлеглими.

Ознака №3: ви вмієте та любите вчитися

Третя ознака – це те, що ви вмієте та любите вчитися. Щоб людина любила вчитися, уміла вчитися, у неї обов'язково має бути присутня внутрішня готовність бути неправою. Готовність виявляти, що має некомпетентність. А також достатня сміливість, щоби з цією некомпетентністю справлятися. 

А для керівника постійне навчання – це життєва потреба. Тому що світ іде вперед, з'являються нові технології, все змінюється. І щоб стати керівником, треба засвоїти багато інструментів. Робота керівника — це не лише про людські стосунки та емпатію. Тому якщо ви сміливо дивитеся на свої прогалини у компетентності та недоліки, це вже велике досягнення. 

Потрібно буде діяти, щоб заповнити ці прогалини. А сьогодні життя дає величезну кількість можливостей для цього: усілякі курси, тренінги та неймовірна кількість інформації у вільному доступі. Її можна взяти в інтернеті, на YouTube, у статтях, публікаціях, книгах тощо. Що відкриває вам можливості як для керівника.

Ознака №4: у вас розвинена навичка планування

Четверта і не дуже очевидна річ, яка стосується якостей керівника, — це здатність планувати. Причому планувати правильно, орієнтуючись на кінцевий результат. Людина, яка потенційно може стати добрим керівником, думає наступним чином. Спочатку він бере завдання, яке потрібно зробити і запитує: «Який результат я повинен отримати? Як я маю це зробити?» 

Є люди, які діють взагалі не замислюючись. А є люди, які, хоч би що вони робили, аналізують те, що відбувається. Людина, яка може стати добрим керівником, завжди сфокусована на кінцевому результаті. І в роботі це проявляється в такий спосіб. 

Коли він працює, то завжди в першу чергу ставить питання, який результат треба отримати. Коли якесь завдання прилітає, він завжди замислюється, що має зробити зрештою. А потім він відмотує назад та прораховує кроки, які потрібно виконати на шляху до кінцевого результату.

Висновок

Ключ до того, щоб розкрити свій потенціал як лідера, криється не тільки в умінні бачити та розвивати ці якості у собі, а й у постійному прагненні до самовдосконалення. Лідерство також включає готовність до самоаналізу, визнання власних помилок і роботу над їх виправленням. 

Можливості для навчання та зростання сьогодні безмежні, і ваше бажання навчатися та адаптуватися відіграє ключову роль у вашому розвитку як лідера. Пам'ятайте, що кожен з нас має унікальний набір якостей та здібностей, здатних принести користь не лише нам самим, а й нашим командам, організаціям та суспільству загалом.

Дотримуючись цих принципів, ви не тільки зможете розкрити свій лідерський потенціал, а й надихніть інших на досягнення нових висот. Пам'ятайте, що лідерство – це подорож, а не кінцева мета. На цьому шляху важливо не тільки досягати успіхів, але і вносити значний внесок у розвиток і зростання людей, що вас оточують.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]