Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.11.2017 15:42

«Squeeze-out» та «sell-out»: в чому суть?

Юрист у сфері корпоративного права

В зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах», прийнятого 23.03.2017 року, мені б хотілось зосередити Вашу увагу на механізмах «s

В зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах», прийнятого 23.03.2017 року, мені б хотілось зосередити Вашу увагу на механізмах «squeeze-out» та «sell-out». Варто відмітити, що в практиці ЄС вони досить ефективно функціонують уже не один рік. Так що ж це таке і чи дійсно вони так необхідні нам?

Механізм «squeeze-out» передбачає обов’язковий продаж акцій міноритарними акціонерами на вимогу мажоритарного. Основною умовою є наявність у мажоритарного акціонера 95% або більше акцій в акціонерному товаристві. Отже, уявімо, що Ви – саме той мажоритарний акціонер і у Ваших руках зосереджено 97 % акцій. Які ж переваги покупки акцій міноритаріїв?

Як на мене, основними перевагами для Вас будуть:

1.                 Істотне спрощення управління компанією за рахунок зосередження контрольного пакету акцій у Ваших руках. Немає необхідності скликати та проводити загальні збори, адже у АТ, що складається з єдиного власника, загальні збори замінюються рішенням власника.

2.                 Суттєвий захист компанії від рейдерського захоплення, яке досить часто здійснюється через міноритаріїв. Досить часто недружнє поглинання починається зі скупки акцій на ринку проти волі мажоритарного акціонера. Після чого власник скуплених акцій на законних підставах починає вимагати допуску до управління компанією та одержує його. У Вашому випадку – усі акції у Ваших руках.

3.                 Анулювання витрат на підтримання/встановлення зв’язку з акціонерами. Вам не потрібно витрачати кошти на листування, оформлення запитів чи збирати інформацію та копії документів про проблемних акціонерів.

Варто наголосити, що досить часто міноритарії володіють незначною кількістю акцій (переважно 0,01-0,001 %), зазвичай вони не відвідують загальні збори акціонерів і з ними досить важко налагодити зв'язок. Що пропонує законодавець?

Ви, як мажоритарний акціонер, зможете реалізувати викуп практично без участі міноритаріїв.

В ідеалі Вам необхідно відкрити рахунок умовного зберігання (рахунок ескроу) у банку. Його бенефіціарами будуть виступати міноритарії. Саме на цей рахунок Ви зможете перерахувати кошти за викуплені акції. В подальшому банк зобов’язується перерахувати кошти міноритарним акціонерам на рахунки або виплатити готівкою у випадку особистого звернення. Усі витрати, пов’язані з відкриттям та обслуговуванням рахунка умовного зберігання (ескроу), несе заявник вимоги. Банк не має права здійснювати будь-які утримання з коштів, що виплачуються міноритаріям (їхнім спадкоємцям або правонаступникам, або іншим особам, які відповідно до законодавства мають право на отримання коштів). Після проведення оплати, центральний депозитарій знімає обмеження на операції з купленими Вами акціями та забезпечує переказ депозитарними установами в рахунок Ваших цінних паперів. Тобто, Вам не потрібно оформляти договір купівлі-продажу акцій, розпорядження міноритаріїв про списання акцій з їх рахунків в цінних паперах, не потрібно шукати продавця цінних паперів, отримувати валютні ліцензії чи інші дозволи державних органів. Більше того наявність арештів чи зобов’язань у відношенні акцій міноритаріїв не може бути перешкодою для обов’язкового продажу цих акцій Вам. Як бачимо, суттєве спрощення процедури дозволяє помітно пришвидшити покупку і отримання акцій.

Проте не можу не відмітити, що на даний момент процедура здійснення операцій за допомогою рахунку умовного зберігання знаходиться на стадії врегулювання у нашій державі. Тому здійснити покупку акцій за допомогою рахунка ескроу поки що м неможливо, але, як підкреслює законодавець, в найближчому майбутньому механізм повинен запрацювати.

Що ж стосується механізму «sell-out», то він є прямо протилежною процедурою до  механізму «squeeze-out». Якщо Ви володієте пакетом акцій, який не дає Вам безпосередньо брати участь в управлінні компанією                      ( наприклад,  у Ваших руках зосереджено 0,01 % усіх акцій Товариства), новий закон надає Вам право вимагати від власника контрольного пакету викупу акцій. Закон передбачає захист міноритарія у частині визначення ціни, адже мажоритарний власник при здійсненні покупки зобов’язаний забезпечити покупку акцій за ринковою ціною. На мою думку, Вашими основними перевагами буде  отримання справедливої винагороди за свою власність та анулювання витрат, пов’язаних з володінням пакету акцій та відкриття рахунку в цінних паперах.

Підсумовуючи, необхідно сказати, що дане нововведення є дієвим інструментом у забезпеченні прав мажоритарних та міноритарних власників акцій, дозволяє мінімізувати значні ризики, які можуть виникнути в процесі покупки/продажу акцій та захистити права кожної із сторін.

Суттєвим «але» є питання впровадження даної процедури на практиці, адже кожна ситуація є індивідуальною і потребує детального вивчення зсередини та ззовні.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]