Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.03.2024 09:22

А на що ви готові за місце у "Клубі білого бізнесу"?

Адвокат, керуючий партнер Femida Legal Association

Не встигли ми з вами обговорити Національну стратегію доходів України до 2030 року, як законотворці підкинули нам чергову тему для аналізу.

У парламенті зареєстровано законопроєкт № 11084 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства», який в народі вже встигли назвати «Клуб білого бізнесу». 

Учасникам такого «Клубу» держава пропонує низку переваг перед іншими платниками податків. Одразу згадується класична фраза: перед законом всі рівні, але є рівніші.

Отже, якщо вам пощастило і ви стали елітою в розумінні цієї ініціативи, то для вас законопроєкт пропонує такі «смаколики»:

діє мораторій на документальні перевірки, крім деяких видів;

- скорочуються строки камеральної та документальної перевірки у цілях бюджетного відшкодування до 5 календарних днів;

індивідуальні податкові консультації ви  отримаєте протягом 5 календарних днів;

- за вами закріплять окремого менеджера (в законопроєкті його іменують комплаєнс-менеджером), якого ви можете «діставати» різноманітними питаннями;

на свій запит у 5-денний строк маєте право отримати відомості про наявну у контролюючого органу податкову інформацію (а її, як правилоподатківці ніколи не надаютьпосилаючись на тещо це інформація для службового користування), яка може свідчити про податкові ризики у діяльності платника податків, а також консультування щодо усунення таких ризиків.

Загалом, окрім мораторію на перевірки та скорочення їх терміну, вищевказані преференції і зараз є прямими функціями податківців. Але… якщо інших можна проігнорувати, то для тих, хто «рівніший», ці функції будуть гарантовані. 

Так що ж потрібно для того, аби потрапити до переліку обраних? 

Глобально схема виглядає так: платимо і мовчимо.

Найбільш цинічно виглядає така вимога: відсутність за результатами документальних перевірок платника податків неузгоджених податкових (грошових) зобов'язань за податковими повідомленнями-рішеннями, за якими сума грошових зобов'язань або зменшення податку на додатну вартість, заявленого до бюджетного відшкодування, перевищує 3000 неоподаткових мінімумів доходів громадян.

Простіше кажучи, не згоден з тим, як тобі «викручують руки» і безпідставно знімають кредит чи нараховують по черговому колу податки, - геть з «Клубу»! Добре, що хоч не розстріляли за те, що звернувся до суду! Хоча, ще не вечір…

Далі буде… 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]