Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.12.2010 10:57

Основні принципи Пенсійної реформи, які потребують народного обговорення

Голова Національного форуму профспілок України

Рішення Уряду провести громадське обговорення соціально-економічних реформ, безумовно, можна вітати. Однак важливо, щоб це обговорення пройшло відкрито і прозоро. Особливу увагу в цьому контексті слід приділити Пенсійній реформі, адже вона зачіпає інтереси

Рішення Уряду провести громадське обговорення соціально-економічних реформ, безумовно, можна вітати. Однак важливо, щоб це обговорення пройшло відкрито і прозоро. Особливу увагу в цьому контексті слід приділити Пенсійній реформі, адже вона зачіпає інтереси кожного працюючого.

Тому, аби забезпечити справжню дієвість змін у системі пенсійного забезпечення необхідно обговорити основні механізми й принципи реформування у цій сфері.

По-перше, механізм та умови погашення заборгованих зарплат. Адже саме несплата або невчасна сплата зарплати зумовлює зменшення надходжень внесків до Пенсійного фонду або їх затримку. При цьому, має бути ліквідована практика виплати зарплати «у конвертах», оскільки легалізація тіньової зарплати, приблизно, вдвічі збільшить внески підприємств і установ до Пенсійного фонду.

По-друге, механізм  забезпечення належного рівня оплати праці. Адже, існуючого нині рівня зарплат недостатньо,  аби відкласти достатню кількість коштів на пенсію. Тому, слід обговорити поступове збільшення розміру зарплат вітчизняних працівників до європейського і світового рівня, шляхом збільшення частки зарплати у вартості кінцевого продукту або послуги. Зростання розмірів зарплати автоматично потягне за собою збільшення надходжень до Пенсійного фонду.

По-третє, необхідно обговорити принципи та механізми створення відповідних фондів, де зберігатимуться гроші працівника, до моменту його виходу на пенсію, а також умови державної гарантії збереження та примноження цих вкладів.

По-четверте, потребує дискусії принцип оподаткування при здійсненні відрахувань до Пенсійного фонду. Існуюча сьогодні модель не стимулює роботодавців сплачувати зарплату легально, а внески до Пенсійного фонду – повністю і своєчасно, тому варто подумати про відмову від прогресивної шкали оподаткування та замінити її на регресивну. Це означає, що чим більший фонд зарплати на підприємстві, тим меншим податком на пенсійне забезпечення він повинен обкладатися.

По-п’яте, необхідно публічно обговорити принцип управління Пенсійним фондом та, зокрема,   запровадження тристороннього управління  – держава-роботодавці-профспілки. Це посилить контроль та збільшить відповідальність сторін як у процесі наповнення Пенсійного фонду, так і у процесі розподілу та використання його коштів, стане основною перепоною для корупції у цій сфері.

Доки зміни у Пенсійному законодавстві не відображатимуть системного, економічно обґрунтованого підходу, доти влада не має права стверджувати, що впроваджує заходи з покращення рівня життя народу. Громадяни ж, зі свого боку, повинні вимагати врахування їхньої думки, при ухваленні одного з головних соціальних законів країни. Кожен, хто сьогодні прагне мати забезпечене майбутнє повинен взяти участь у Всенародному обговоренні пенсійної та інших соціально-еконмічних реформ.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]