Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.03.2024 13:01

Медіація в медицині: переваги та алгоритм взаємодії

Співзасновник ADI|BEZSUDU, Керівник ГО "ПРОСТІР БЕЗСУДУ", правознавець, медіатор, тренер

Медіації може допомогти досягти швидкого, ефективного та конфіденційного вирішення проблем, що сприяє збереженню якості медичних послуг та створенню позитивної атмосфери у медичному середовищі

Медицина – це сфера, де людські стосунки відіграють не меншу роль, ніж знання та досвід, а медичні заклади це складні системи, які щодня обслуговують десятки чи навіть сотні пацієнтів та взаємодіють з їхніми родинами. Окрім пацієнтів, в медичній сфері відбувається взаємодія з іншими сторонами, асистансами, страховими компаніями, зовнішніми спеціалістами, постачальниками робіт і послуг тощо.

Медіація - це позасудова, конфіденційна та добровільна процедура вирішення спорів чи конфліктів між сторонами за допомогою незалежного медіатора. Вона допомагає сторонам знайти рішення, яке буде для них прийнятним та виконаним в майбутньому.

Залучення до медіації можливе у багатьох випадках, наприклад:

- незадоволеність пацієнта якістю медичної допомоги;
- помилки в медичній практиці;
- фінансові спори;
- етичні дилеми;
- непорозуміння між пацієнтом та медперсоналом.

Медіація має важливі переваги як для медичних закладів, так і для пацієнтів, що можуть бути важливими під час врегулювання конфліктів та непорозумінь у медичній сфері.

Переваги медіації для пацієнтів:

- справедливе відшкодування шкоди у разі лікарських помилок;
- збереження доступу до якісної медичної допомоги;
- продовження співпраці з медичним закладом;
- збереження конфіденційності у різного роду непорозуміннях.

Переваги медіації для медичних закладів:

- швидке та економне вирішення конфліктів та непорозумінь;
- збереження конфіденційності розв'язання проблем;
- підтримка позитивної атмосфери в медичному колективі;
- відсутність репутаційних втрат.

Алгоритм звернення до медіації в медичній сфері може виглядати наступним чином:

1) Визначення проблеми: Спочатку необхідно визначити проблему чи конфлікт, з яким стикається одна зі сторін - пацієнт, медичний заклад чи інші зацікавлені особи.

2) Оцінка ситуації: З'ясування, чи ситуація потребує втручання медіатора, чи можливо розв'язувати проблему без його участі.

3) Пошук медіатора та звернення за консультацією: Якщо вирішено скористатися медіацією, необхідно знайти незалежного та кваліфікованого медіатора.

4) Контакт з медіатором: Звернення до обраного медіатора для узгодження умов та початку процесу медіації. Це може бути як телефонний дзвінок, так і направлення електронного листа. Якщо до медіатора звернулася лише одна сторона, медіатор здійснює залучення до медіації іншої сторони.

5)  Підготовка до медіації: Підготовка всіх сторін до зустрічі з медіатором, включаючи збір необхідної документації, інформації та визначення своїх позицій.

6) Проведення медіації: Зустрічі з медіатором для обговорення проблеми, виявлення інтересів сторін та пошук взаємовигідного рішення.

7) Прийняття рішення: Якщо сторони досягли згоди, можуть як письмово, так і усно укласти угоду про вирішення конфлікту та прийняття відповідних заходів.

8) Виконання угоди: Реалізація узгоджених заходів та вирішення конфлікту відповідно до досягнутих домовленостей.

Медіація є потужним інструментом у вирішенні конфліктів у медицині. Зверніться до медіатора, щоб отримати більше інформації про те, як вона може допомогти вам у вирішенні конфлікту.

Лікувати потрібно не тільки здоров'я, але й конфлікти!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]