Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.07.2018 17:24

У ЄС планується масштабна реформа ПДВ за останні 25 років

Старший економіст, Офіс з фінансового та економічного аналізу у Верховній Раді України

У період динамічного розвитку країн світу та їх економічного зростання національні уряди змушені вдосконалювати інструменти реалізації податкової політики відповідно до реалій сьогодення.

Податкове законодавство можна вважати одним з найбільш мінливих та таких, що потребує постійної адаптації до змін соціально-економічного стану.

На сьогодні в ЄС значна увага приділяється можливості реформування ПДВ через існування транскордонного шахрайства з ПДВ, що призводить до щорічних втрат у розмірі 50 млрд євро.

Першими кроками у даному напрямі були:

- План дій по ПДВ, який за своєю суттю є серйозним кроком на шляху до т. зв. «єдиного» ПДВ в ЄС (квітень, 2016 року);

- Пропозиції Європейської Комісії про кардинальну реформу ПДВ в ЄС (жовтень, 2017 року).

25 травня 2018 року Європейська Комісія опублікувала детальні технічні правки до правил оподаткування доданої вартості в ЄС.

Так, запропоновано дві групи правок до Директиви 2006/112/ЄС «Про спільну систему ПДВ» у частині зміни:

- особливостей оподаткування доданої вартості;

- реверсивного механізму сплати ПДВ.

Вражають масштаби реформи – планується внесення змін у близько 200 статей Директиви «Про спільну систему ПДВ» з 408 наявних.

При чинній системі ПДВ торгівля товарами між учасниками ринку у ЄС ділиться на дві транзакції: продаж, звільнений від оподаткування ПДВ в країні походження товару та оподаткування ПДВ в країні призначення. Запропоновані пропозиції покладуть кінець такому штучному розпаду однієї комерційної транзакції. Після узгодження правок, буде визначено транскордонну торгівлю товарами як «єдина оподатковувана поставка» (single taxable supply) – оподаткування ПДВ відбуватиметься в країні-члені ЄС, де переміщення товарів закінчується та відбувається фактичне споживання.

Ключові переваги для суб’єктів господарювання та національних бюджетів: (1) спрощення адміністрування ПДВ; (2) функціонування єдиного онлайн-порталу («One Stop Shop») для усіх трейдерів ЄС при адмініструванні ПДВ, який повинен бути створений у вигляді інтернет-порталу, що буде використовуватися підприємствами для виконання своїх зобов'язань по ПДВ.

Нові правила повинні набути чинності з 1 липня 2022 року.

По реверсивному механізму сплати ПДВ пропозиції заключаються у продовженні дії даної норми до 30.06.2022 року з метою боротьби з шахрайськими схемами «зі зникаючим трейдером», коли продавець зникає, не сплативши ПДВ, а покупець-експортер отримує бюджетне відшкодування.

Після цього 22 червня 2018 року на щорічному засіданні міністрів фінансів ЄС також підіймалось три питання щодо можливого реформування ПДВ:

1. Безкоштовний обмін інформацією: (1) покращення в загальному ІТ-систем; (2) обмін з правоохоронними органами ЄС інформацією про діяльність шахрайських банд; (3) удосконалення взаємодії податкових та правоохоронних органів;

2. Основна ставка ПДВ: мінімальну основну ставка ПДВ в ЄС у розмірі 15% визнано постійною. До цього з 1993 року дана ставка мала тимчасовий характер, який щоразу пролонгувався (останній раз в травні 2016 року терміном на два роки);

3. Три «швидких» напрями спрощення системи ПДВ, а саме спрощення:

- правил оподаткування доданої вартості  для компаній, які постачають товари з однієї держави-члена до іншої держави-члена;

- операцій з транзакціями по ланцюжку постачання товарів;

- процесу надання доказів перевезення товарів між двома державами-членами, необхідних для застосування звільнення від оподаткування у межах ЄС.

Представники Європейської Комісії зазначають, що вище наведені «швидкі» напрями спрощення адміністрування ПДВ повинні вступити в дію задовго до прийняття запропонованих технічних змін до правил оподаткування доданої вартості в ЄС (до 2019 року).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]