Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.10.2023 16:16

Стартапи з патентами і торговельними марками в 10 разів успішніше залучують фінансування

Патентна повірена, адвокат, засновниця патентно-юридичної компанії IPStyle

Нове дослідження European Patent Office (EPO) і European Union Intellectual Property Office (EUIPO)

Наявність прав інтелектуальної власності підвищує спроможність стартапів залучати кошти, особливо це стосується високотехнологічних галузей із вищими потребами у капіталі. Нині стартапи з патентами і зареєстрованими торговельними марками у 10 разів успішніші у залученні фінансування на початковому етапі розвитку або на ранніх стадіях зростання. Це засвідчило нове дослідження European Patent Office (EPO) і European Union Intellectual Property Office (EUIPO).

Сектор біотехнологій лідирує за реєстрацією патентів і ТМ. Отримати права інтелектуальної власності прагнуть майже 50% стартапів сектору. 48% біотехнологічних стартапів подали заявки на патент, а 47% – на ТМ.

Інші галузі, які інтенсивно використовують інтелектуальну власність, включають науку та техніку (25% заявок на патенти та 38% ТМ), охорону здоров'я (20% і 40%) та виробництво (20% і 36%).

Так звані deep tech стартапи, тобто які засновані на фундаментальних, наукових розробках, стикаються з особливими проблемами при розробці проривних технологій, оскільки потребують великих інвестицій та тривалих термінів розробки. Такі стартапи можуть виграти від патентів і товарних знаків для залучення «терплячих» інвесторів. Тут варто зауважити також, що кожен п'ятий «єдиноріг» у світі це deep tech компанія.

Найактивніше заявки на патенти і ТМ подають стартапи, які базуються в Німеччині, Австрії, Швейцарії, країнах Північної Європи, Франції, Італії, Чехії. У Фінляндії та Франції найвищий відсоток стартапів із реєстрацією інтелектуальної власності — по 42%.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]