Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.10.2023 16:50

Глобальний інноваційний індекс 2023

Патентна повірена, адвокат, засновниця патентно-юридичної компанії IPStyle

Швейцарія – перша, Україна – на 55 місці. Загалом у списку – 132 економіки світу. Їх аналізують за 80 критеріями, пов'язаними з розвитком інновацій

Найбільш інноваційні економіки
Швейцарія вже тринадцятий раз поспіль стала найбільш інноваційною економікою світу. За нею крокують Швеція, США, Британія та Сінгапур. Про це свідчить Global Innovation Index 2023, складений Всесвітньою організацією інтелектуальної власності.
Глобальний інноваційний індекс 2023
wipo.int
 
Цікаво, що група країн із середнім рівнем доходу швидше за інших змогла покращити свої позиції в рейтингу за останнє десятиліття.
Провідні науково-технологічні кластери 
Науково-технологічні кластери, також відомі як хаби науки та технологій, є світовими центрами найбільшої концентрації винахідників та авторів наукових робіт. У 2023 році провідним кластером було визнано Токіо  Йокогама, далі йдуть Шеньчжень  Гонконг  Гуанчжоу, Сеул, Пекін і Шанхай  Сучжоу. На даний час Китай має найбільшу кількість кластерів у світі, перевершив за цим показником США.
Україна на інноваційній мапі світу
Україна посідає 55 місці серед 132 країн. Попри війну, ми піднялися на дві сходинки. Завдяки креативності, розвитку технологій і економіки знань, людському капіталу і науці, рівню розвитку бізнесу. Найнижчі рейтингові оцінки – за рівнем розвитку ринку, інституцій та інфраструктури.
Серед українських університетів інноваційними лідерами визнано Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, Київський національний університет імені Тараса Шевченка та Национальный технический университет «Харьковский политехнический институт».
Дослідження, розробки, інвестиції
Щодо наукової роботи, досліджень, конструкторської діяльності, кількості угод з венчурним капіталом і патентів, показники досягли небувалого рівня. Проте темпи зростання були високими, як роком раніше. Інвестиції корпорацій з найбільшими видатками на даний вид діяльності досягли історичного максимуму - 1,1 трлн доларів США. Вони збільшили бюджети на науку, дослідження, патенти приблизно на 7,4%.
Беручи до уваги недавній стрибок у розвитку штучного інтелекту, у секторі апаратного забезпечення ІТ і комп'ютерних технологій найбільше зростання інвестицій - серед виробників графічних карт та мікросхем. Інші галузі, що скоротили бюджети під час пандемії, такі як автомобілебудування, туризм та дозвілля, знову активно інвестували свої кошти у цей напрямок діяльності.
Значне збільшення бюджетів вже відбулося в Японії та Республіці Корея, а також меншою мірою в Німеччині, що компенсувало скорочення асигнувань в інших країнах.
Перспективи венчурних інвестицій на 2023 та 2024 роки є невизначеними, оскільки високі відсоткові ставки, ймовірно, продовжуватимуть впливати на фінансування інноваційної діяльності.
Показники в галузі інформаційних технологій, охорони здоров'я та енергетики продовжують зростати – повною мірою позначаються інноваційні хвилі, зумовлені ерою цифрових технологій та «глибинною наукою». Загалом впровадження технологій зростає.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]