Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.05.2020 18:18

Рейдерство 2020: все нове — це добре забуте старе

In-house юрист групи виробничих підприємств з досвідом роботи у консалтингу

Як зрозуміти, що рейдери зацікавилися вашою компанією і що робити, щоб завадити їм перейти до активних дій

ЗАМІСТЬ ВСТУПУ

Жоден підприємець не застрахований від того, що його справа може здатися привабливою для зловмисників, особливо в умовах надзвичайної ситуації. Справа не тільки в карантинних заходах, що запроваджені владою: будь-які коливання у суспільному житті країни провокують сплески злочинної активності, в тому числі рейдерства. А враховуючи велику кількість таких коливань, ці сплески будуть продовжувати виникати з певною періодичністю. І хоча рейдерство як окремий системний бізнес залишилося у минулому, сьогодні ця справа набуває інших форм та «еволюціонує».

Фізично міцні молодчики у шкіряних куртках з бейсбольними бітами, що штурмують двері офісу – залишилися в 90-х роках минулого століття. Сьогодні захоплення бізнесу більше схоже на звичайні суперечки суб'єктів господарювання «на папері». Портрет сучасного рейдера з тих пір дійсно змінився: це, як правило, справжні інтелектуальні монстри у краватках, які отримали юридичну освіту в провідних вишах країни і світу. Але дещо все-таки залишається незмінним…

https://artsvit.dp.ua/gallery-artists/shalennyj-nikita/

Микита Шаленний - Серія Де Брат Твій? Композиція №3, 2013. Джерело: https://artsvit.dp.ua/gallery-artists/shalennyj-nikita/

ТРОШКИ ТЕОРІЇ

Рейдерство, на мою думку, можна умовно розділити на два типи:

Фізичне (силове) заволодіння

Силове захоплення, шляхом примусової зміни співробітників служби безпеки, фізичне унеможливлення доступу власників на об’єкт та співробітників на свої робочі місця. У такому випадку правоохоронні органи не зможуть нічим допомогти, оскільки на руках у рейдерів будуть документи, на підтвердження достовірності яких піде чимало часу. Нерідко для таких цілей залучаються також громадські організації, активісти, засоби масової інформації: рейдери організовують для своєї жертви «чорну заказуху» і в буквальному сенсі виводять на вулицю людей. До речі, і ЗМІ і ГО можуть як усвідомлювати для чого робляться такі «замовлення» і також заробляти на цьому, так і взагалі нічого не підозрювати.

«Каскадне» захоплення

Рейдери, як правило, використовують корупційні зв'язки з адміністративними та силовими структурами, за допомогою яких створюється цілий ланцюжок проблем для жертви за різними напрямками: ініціюються перевірки контролюючих органів, одночасно порушуються кримінальні справи, подаються цивільні позови, виникають майнові спори. Таким чином, відбувається відволікання уваги власників від своїх активів, виснаження бізнесу у зв’язку з вирішенням великої кількості проблем, які виникають буквально одночасно.

Типові схеми рейдерства у 2020 році:

- Підроблення правовстановлюючих документів на майно, з використанням яких частіш за все і відбувається «фізичне» (силове) заволодіння;

- Втручання в систему реєстраторів – чи не найвідоміший спосіб для якого, як правило, залучаються «чорні реєстратори», які за щедру винагороду проводять реєстраційні дії, щодо зміни власника майна. Але бувають випадки, коли і законослухняного реєстратора можуть ввести в оману надаючи йому для проведення реєстраційних дій підроблені документи. Розширення кола суб’єктів державної реєстрації також зробило свій вклад у підвищення ризику здійснення рейдерських атак у цей спосіб.  

- «Технічні» спори: наприклад, штучно подані позови, що унеможливлюють використання майна через накладені заборони на користування/відчуження, накладання арештів на банківські рахунки, тощо. Їх оскарження у судовому порядку займає чимало часу, а у справах з рейдерством необхідно діяти швидко;

- Викуп боргових зобов’язань. Рейдери скуповують всі боргові зобов’язання підприємства, після чого пред'являють їх жертві до негайного виконання (сплати боргів). Фінал, як правило, один: по відношенню до жертви ініціюється процедура банкрутства, призначається зацікавлений розпорядник майна, який на користь тих самих рейдерів у подальшому його і реалізовує;

- Використання фізичної сили та інших важелів тиску – шантаж, вимагання, погрози: все це також має місце.

Жертвою рейдерів можуть бути як юридичні особи (підприємства, організації), так і фізичні особи. Потенційними жертвами рейдерських атак є виробники, аграрії, власники активів: рухомого та нерухомого майна, корпоративних прав, прав інтелектуальної власності, тощо.

Що може стати предметом рейдерської атаки:

- Нерухоме майно – перше що спадає на думку, оскільки найчастіше саме нерухоме майно є активом, який має високу цінність: земельні ділянки, будівлі, приміщення, склади тощо.

- Корпоративні права – право на участь особи в управлінні бізнесом, отримання певної частки прибутку (дивідендів) та активів цього бізнесу.

- Не варто також відкидати можливість захоплення рухомого майна. Це можуть бути основні засоби, без яких бізнес фактично не може функціонувати (обладнання, устаткування, тощо) або результати господарської діяльності: безпосередньо товар, від реалізації якого бізнес отримує прибуток. Великою популярністю наразі користується схема щодо заволодіння активами аграріїв: під час жнив рейдер подає позов на діючого власника земельної ділянки з приводу його незаконного володіння нею, у зв’язку з чим останній не може зібрати на ній врожай. А щоб цей врожай не пропав – виноситься рішення, за яким право збору врожаю надається третій особі. Таким чином, поки аграрій доказує законність свого володіння – рейдер привласнює собі результати його діяльності.

- Об’єкти інтелектуальної власності: авторське право, бази даних, програмне забезпечення, винаходи, корисні моделі, промислові зразки, знаки для товарів та послуг, комерційні найменування, тощо – все це також може мати велику цінність та бути потенційно цікавим об’єктом для рейдерів. Рейдерські атаки на IT-компанії – відносно нове та вже досить розповсюджене у наш час явище.

 «PRAEMONITUS, PRAEMUNITUS»

Повернення активів, що були привласнені рейдерами відбувається у різний спосіб: тут вже залежить від стратегії вашого захисника, схеми за якою відбувалося рейдерське захоплення та майна яким незаконно заволодів рейдер. Як правило, юристи у таких випадках вдаються до нестандартних методів, адже оскарження права власності рейдера на майно – це неефективний та довгий спосіб: за цей час майно може змінити декілька власників, останній з яких набуде статусу добросовісного набувача, що практично унеможливлює повернення майна. Шанс витребувати майно у добросовісного набувача є, але навіщо так ризикувати? «На війні усі засоби добрі», але як на мене, найкращий з них – це не допускати таких ситуацій та вживати превентивних заходів.

Перед тим як перейти до активної фази, рейдери займаються збиранням найдрібніших подробиць діяльності своєї жертви: це може бути кредитна історія, база контрагентів, відомості про працівників (підкуп ТОП-менеджменту, головного бухгалтера, директорів департаментів), інформація про активи, документи, відомості що становлять комерційну таємницю. Ця інформація дає змогу рейдерам виявити слабкі сторони бізнесу, через які можна здійснити захоплення ваших активів.

Що потрібно робити, щоб не стати жертвою рейдерів?

1. Привести до ладу усі правовстановлюючі документи на майно. 

"Диявол криється в дрібницях": перевіряти документи необхідно на предмет:

- комплектності;

- наявності помилок;

- їх відповідності діючому на момент складання законодавству;

- правомочності підписантів, видавників, тощо.

Уважно поставитися до культури розробки установчих документів та процедури ухвалення рішень у компанії.

Окремої уваги також варто приділити охороні і захисту установчої, юридичної і комерційної інформації, навіть якщо вона зберігається на віддаленому сервері. Все частіше протистояти рейдерським атакам доводиться в віртуальному просторі, тож атаки на сервери компанії можуть бути першим сигналом для власників бізнесу про те, що їх компанією зацікавились рейдери.

2. Вести суворий облік кредиторської заборгованості перед контрагентами, кредитними установами, державними органами (сплата податків та зборів), оскільки будь-яка прострочена «кредиторка» відкриває нові можливості для рейдерів.

3. Ретельно відстежувати статус претензій та позовів – сприятливого середовища для майбутніх «технічних» спорів, а також стан роботи з державними контролюючими органами (екологія, держпраці, податкова, тощо) – щоб мінімізувати вірогідність позапланових перевірок, які також можуть блокувати роботу підприємства.

4. Мати власну продуману PR-стратегію. Основним джерелом інформації про компанію для ЗМІ, громадських організацій, активістів та взагалі громадськості в цілому повинен стати PR-менеджер або прес-секретар компанії, а не «чорні» піарники.

5. Розвивати корпоративну культуру та створювати комфортний психологічний клімат у трудовому колективі - тоді ніякі спроби промислового шпигунства для бізнесу не будуть страшними.

6. Здійснювати моніторинг офіційних реєстрів. Для моніторингу ваших прав на нерухоме майно через персональний кабінет веб-сайту «Кабінет електронних сервісів» Міністерства юстиції України можна замовити помісячний сервіс інформування про зміну статусу нерухомості та/або інформування про початок і перебіг реєстраційної процедури. Щодо корпоративних прав – можна скористатися запитом про надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

7. Шукати покровителів. Так, «лихі 90-ті» закінчилися, проте і у наші часи наявність друзів, які користуються повагою та авторитетом у бізнес-середовищі - значно ускладнить роботу рейдерам або взагалі відіб’є у них будь-який інтерес до ваших активів.

8. Мати готову стратегію захисту «про всяк випадок». Ви можете прискіпливо ставитися до документів, впроваджувати найновітніші системи захисту, ваш персонал може до нестями любити роботу, а керівники – бути відданими наче Хатіко… Але варто враховувати також і те, що злочинність як системне явище подолати неможливо (хіба що ускладнити злочинцям життя) – це явище гнучке і динамічне, воно здатне дуже швидко підлаштовуватися під зміну ситуації та знаходити нові шпаринки та прогалини. Тому навіть у спокійний час необхідно мати робочу стратегію захисту та регулярно її оновлювати.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]