Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.01.2018 17:49

Закон "Про освіту" в контексті діяльності приватних дитячих садочків

Адвокат компанії KVADRA PRAVO

В засобах масової інформації широко висвітлювалося прийняття Закону України №2145-VIII «Про освіту» у зв’язку з «мовним» питанням, яке викликало дипломатичні хвилі та обурення деяких сусідніх країн.

В засобах масової інформації широко висвітлювалося прийняття Закону України №2145-VIII «Про освіту» у зв’язку з «мовним» питанням, яке викликало дипломатичні хвилі та обурення деяких сусідніх країн.

Водночас, Закон «Про освіту», який діє з 28 вересня 2017 р., не обмежується питанням мови навчання та запроваджує низку суттєвих змін у системі освіти в Україні. Деякі з цих змін стосуються «приватного сектора» в освіті, зокрема приватних дитячих садочків.

Що ж необхідно знати особам, які вже здійснюють діяльність у сфері дошкільної освіти, або ж мають намір відкрити власний дитячий сад?

1. Зміна термінології

Новий закон замінює деякі важливі терміни, що вживаються в повсякденній діяльності освітнього закладу. Так, термін "дошкільний навчальний заклад" замінено на "заклад дошкільної освіти", "навчально-виховний процес" замінено на "освітній процес", "надання освітніх послуг" замінено на "провадження освітньої діяльності", а також інші зміни.

На практиці це означає, що документація дитячого садочка, зокрема, реєстраційні документи, договори з клієнтами, постачальниками мають відповідати вимогам нового закону.

Дитячі садочки, які зареєстровані у формі «ДНЗ» (дошкільний навчальний заклад) повинні привести у відповідність своє найменування та статутні документи, отримати ліцензію на нове найменування.

Що стосується садочків, які лише будуть створюватися, то для них важливо на першому етапі реєстрації обрати правильну форму закладу – саме «заклад дошкільної освіти», аби в подальшому уникнути складнощів при ліцензуванні.

2. Діяльність фізичних осіб – підприємців

Важливо, що новим законом врегульовано правовий статус фізичних осіб. Так, з 28 вересня 2017 р. права та обов’язки закладу освіти, передбачені Законом «Про освіту», має також фізична особа - підприємець, основним видом діяльності якого є освітня діяльність.

В даному випадку необхідно підкреслити два моменти.

По-перше, ФОП надаються не лише права, а й обов’язки закладу освіти.

По-друге, тепер ФОП може отримати ліцензію та абсолютно легально працювати як дитячий садочок.

3. Заробітна плата персоналу

З 01 січня 2018 р. набрала чинності норма нового Закону «Про освіту» згідно з якою посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії встановлюється в розмірі трьох мінімальних заробітних плат (її розмір з 01 січня також збільшився і складає 3723,00 грн.).

В даному випадку можливо заспокоїти власників приватних дитячих садочків. Поряд з вищевказаним положенням, Закон «Про освіту» дозволяє приватному закладу освіти встановлювати інші, ніж передбачено цим Законом, розмір і умови оплати праці, винагороди та допомоги для педагогічних працівників.

При цьому, необхідно враховувати зростання конкуренції при підборі персоналу у зв’язку зі збільшенням рівня заробітної плати у державних та комунальних садочках.

4. Державне фінансування приватної освіти

Новий закон містить пряму норму щодо фінансування державою загальної середньої освіти у приватному закладі освіти. Водночас, інші положення закону та норма про те, що «Держава може сприяти розвитку дошкільної та позашкільної освіти шляхом надання відповідних освітніх субвенцій» та посилання необхідність додаткового врегулювання законом «Про дошкільну освіту» дозволяють стверджувати про можливість державного фінансування і для приватної дошкільної освіти.

Наразі Закон «Про освіту» створив передумови для державної фінансової підтримки приватних дитячих садочків. Проте безпосередній механізм надання такої підтримки за інформацією автора статті ще знаходиться в розробці.

На завершення необхідно вказати на те, що в 2018 році очікується також прийняття нової редакції закону «Про дошкільну освіту» та оновлених Ліцензійних умов провадження освітньої діяльності. Вказані нормативні акти необхідно буде враховувати всім особам, які здійснюють діяльність у сфері освіти. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]