Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.02.2012 17:36

Луценко сидить, Янукович готується?

Журналіст

Справа екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка має стати уроком для українських чиновників, суспільства і зрештою, влади. По-перше, чиновник має тримати язик за зубами. По-друге, він ніколи не має поводитись нетипово. І, нарешті, якщо він не засвоїв пер

Справа екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка має стати уроком для українських чиновників, суспільства і зрештою, влади. По-перше, чиновник має тримати язик за зубами. По-друге, він ніколи не має поводитись нетипово. І, нарешті, якщо він не засвоїв перші два уроки, то навіть відсутність складу злочину в його діях не врятує його від кримінальної відповідальності.

Ще один момент - Луценко засуджений зокрема за те, що його водій був прийнятий на роботу за традиційною для відомства схемою. Такі ж листи з проханням дозволити зарахувати співробітнику цивільний стаж в міліцейській надсилалися до Кабміну з МВС, коли ним керували Юрій Смирнов, Юрій Кравченко, Микола Білоконь, Василь Цушко. Ряд свідків озвучили це в судовому процесі.

Тобто, якщо найближчим часом прокуратура не порушить кримінальних справ проти зазначених екс-міністрів (за виключенням покійного Кравченка), свій урок зі справи має винести українське суспільство. Він полягає в тому, що в країні замість правосуддя панує вибіркове застосування законодавства.

Те ж стосується і звинувачення в проведенні урочистостей з нагоди Дня міліції. Луценко, як знову ж таки було зазначено в суді, виконував в даному разі указ президента Віктора Ющенко. Якщо Луценка засуджено за виконання указу, слід очікувати порушення кримінальної справи проти Ющенка, який цей указ видав. Або робити висновки про відсутність правосуддя і замовний характер справи проти екс-міністра.

Юрій Луценко, до речі, заявляв, що очікує порушення кримінальної справи і проти чинного президента Віктора Януковича, який також за два роки президентства дещо святкував. Адже постанову уряду про обмеження святкових заходів в кризовий період не скасовано. І саме її порушення закидали Луценку. Скажете: жарт VIP-арештанта?

Так весь судовий процес був суцільним жартом суддів і прокуратури. Луценка затримали за те, що він надто повільно читав матеріали справи. Більшість свідків з боку звинувачення в суді підтвердили його невинуватість. Судді вирішили свідків більше не викликати. Покази, що решта свідків давали в прокуратурі, просто зачитали в процесі. Це притому, що раніше кілька свідків заявили про тиск на них з боку слідчого прокуратури на досудовому слідстві.

Такі заяви суд проігнорував і з вироком визначився, ґрунтуючись саме на даних досудового слідства. Свої уроки з цього цинічного шоу винесла і влада. Сьогоднішні можновладці почули опозицію, яка погрожує повернутись до влади і судити їх так само, як вони судили Юлію Тимошенко і Юрія Луценка. Вони не хочуть так само. Вони не хочуть роками сидіти в СІЗО, вони не хочуть, щоб суддя чи прокурор крутили законом, як циган сонцем.

Вони розуміють, що не вічні. І тому кинулися виконувати вимоги європейських структур по вдосконаленню кримінально-процесуального законодавства. Новий Кримінально-процесуальний кодекс, по якому нова влада тепер буде судити стару, не кодекс, а просто пісня! Досудове слідство обмежується, замість тримання під вартою пропонується застава, передбачений механізм  домашнього арешту. Права прокуратури скорочуються, захисту - розширюються.

Тобто якщо, скажімо, Тимошенко вийде з в’язниці і добереться до Януковича, він сидітиме під домашнім арештом в Межигір’ї. І в судовому засіданні буде брати участь через систему інтернет-конференції. Зрештою, сплатить штраф і буде вільним. «Я впевнений в тому, що сьогоднішній вирок зробить наше суспільство кращим», - зазначив прокурор у справі Юрія Луценка Віктор Клименко після вироку. Авжеж, рахунки зведено. Можна покращувати.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]