Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.01.2023 18:56

Як героїзація образу може зашкодити військовослужбовцям?

Голова Громадської організації "Простір можливостей"

Високі очікування від суспільства. З ними зіштовхуються учасники бойових дій у цивільному житті. Як такий підхід може нашкодити ветеранам?

Високі очікування від суспільства. З ними зіштовхуються учасники бойових дій у цивільному житті. Один зі стереотипів – якщо ти ветеран, то маєш обов'язково дбати про інших, наприклад, боротися з корупцією або вирішувати проблеми своєї громади. То як такий підхід може нашкодити ветеранам? І чи змінились настрої серед цивільних від початку повномасштабного вторгнення? 

Героїзація ветеранів. Здавалося б, ставитися до учасників бойових дій як до героїв правильно. Однак цей “титул” від суспільства може нашкодити адаптації ветеранів у цивільному житті. То що від них очікують українці?

Надмірні очікування відчув на собі, до прикладу, відомий ветеран, оборонець Донецького аеропорту Олександр Терещенко.Під час боїв за ДАП у нього в руках вибухнула ворожа граната, яку він намагався відкинути. Як наслідок, повна втрата правої руки та кисті лівої, тяжкі травми ока.

Він говорить, що коли повертаєшся з війни, то чомусь всі думають, що ти став таким чи суперменом, чи бетменом, маєш змінювати світ і там і тут. І дуже часто  чув таке висловлювання, що ось ваші хлопці з фронту повернуться і наведуть порядок тут. Очікування від суспільства підштовхнули Олександра зайнятися громадською діяльністю. Та ветеран зауважує: такий підхід допоможе точно не всім.

"Безперечно, когось це може надломлювати, тому що він не такий, йому здається, що він не дотягує до цього образу, якого від нього очікують", – додав Олександр Терещенко.

І це негативно впливає на адаптацію ветеранів у цивільному житті. Підтверджують це і військові психологи. 

У суспільстві за час російсько-української війни виник певний образ воїна – мужнього та сильного героя, а от бути ніжним чи навіть вживати в цивільному житті алкоголь – це вже не по-геройськи.

Андрій Козінчук, військовий психолог радить суспільству: якщо ви любите, у вас є багато любові до образу, любіть його, але не ліпіть цей образ до людини. Подобаються ветерани, скажіть, що в мене є дуже багато поваги до тебе, завдяки тобі, дякую за службу, але не кажіть, що ти красавчик, герой, сонечко. Кажіть про свої почуття, мене розпирає від щастя, а не ти молодець.

Водночас через те, що зараз більше людей зіштовхнулися з війною, цей образ дещо послаблюється. У багатьох сім'ях стали на захист країни. Воюють як чоловіки, так і жінки.

Не навішені ярлики дадуть можливість нашим Захисникам і Захисницям швидше адаптуватися до мирного життя. Хочете висловити подяку - подякуйте або підтримайте. Дайте час на соціалізацію. І не вимагайте більшого.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]