Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.03.2024 14:16

Види одноразової грошової допомоги сім’ям загиблих (померлих) військовослужбовців

Адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання "Калініченко та Партнери"

Одноразова грошова допомога є важливим механізмом соціального захисту для військовослужбовців та їх родин. Законодавство України чітко визначає умови та порядок призначення та виплати цієї допомоги.

У цій статті розглянемо порядок призначення одноразової грошової допомоги сім’ям загиблих військовослужбовців відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Розглянемо основні критерії та умови отримання допомоги.

Згідно з Законом України "Про військовий обов'язок і військову службу", військовослужбовцями вважаються особи, які виконують обов'язки військової служби. Також військовозобов'язані та резервісти вважаються особами, які виконують обов'язки військової служби чи служби у військовому резерві згідно з відповідним законодавством.

Право на одноразову грошову допомогу

Одноразову грошову допомогу у разі смерті (загибелі) військовослужбовця, можуть отримати батьки, один з подружжя (якщо не одружився вдруге), діти, які не досягли повноліття, утриманці. Зокрема, утриманці - це члени сім'ї, які мають право на пенсію в разі втрати годувальника згідно з Законом України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" за загиблим (померлим) військовослужбовцем, військовозобов'язаним або резервістом.

Розмір одноразової грошової допомоги

Розмір допомоги залежить від фактичних обставин смерті (загибелі) військовослужбовця.

Сім’ям загиблих військовослужбовців виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15 000 000 гривень, розподілена рівними частками серед отримувачів, крім громадян Російської Федерації або Республіки Білорусь та осіб, які постійно проживають на територіях цих країн, осіб, які засуджені за державну зраду, колабораційну діяльність, пособництво державі-агресору згідно КМУ від 28 лютого 2022 р. № 168.

Ця допомога призначається військовослужбовцям, які безпосередньо брали участь у бойових діях або здійснювали заходи для захисту України від військової агресії Російської Федерації, включаючи території під її тимчасовою окупацією та між позиціями сил оборони та військ держави-агресора.

Також передбачена одноразова грошова допомога для військовослужбовців, які загинули під час навчальних (або перевірочних) та спеціальних зборів або під час служби у військовому резерві. Згідно з Постановою КМУ від 25 грудня 2013 р. № 975, ця допомога надається у випадках загибелі (смерті) військовослужбовця, а саме:

Одноразова грошова допомога у разі загибелі (смерті) військовослужбовця під час виконання ним обов'язків військової служби або внаслідок захворювання, пов'язаного з виконанням ним обов'язків військової служби, яку визначено у розмірі 750-кратного прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня календарного року, тобто 2 271 000 грн.

Одноразова грошова допомога у разі смерті військовослужбовця або особи, звільненої з військової служби, у період проходження ним військової служби або внаслідок захворювання чи нещасного випадку, що мали місце в період проходження ним військової служби, яку визначено у розмірі 500-кратного прожиткового мінімуму у разі загибелі згідно пунктів 1 514 000 грн.

Одноразова грошова допомога у разі загибелі (смерті) військовозобов'язаного або резервіста під час виконання обов'язків військової служби або служби у військовому резерві, яку також визначено розмірі  500-кратного прожиткового мінімуму, а саме 1 514 000 грн.

У разі загибелі (смерті) військовослужбовця, військовозобов'язаного або резервіста, чи особи, звільненої з військової служби, виплата допомоги здійснюється без урахування раніше виплачених сум.

Призначення та виплата одноразової грошової допомоги здійснюється рівними частками всім особам, які мають право на отримання.

Призначення і виплата одноразової грошової допомоги

Одноразова грошова допомога призначається і виплачується Міністерством оборони України, іншими центральними органами виконавчої влади, що керують військовими формуваннями та правоохоронними органами, а також органами державної влади, в яких передбачено проходження військової служби військовослужбовцями, навчальних (або перевірочних) та спеціальних зборів - військовозобов'язаними, проходження служби у військовому резерві - резервістами.

Особи, які мають право на одноразову грошову допомогу, можуть вибрати, за якою підставою отримати грошові кошти. Вони мають право реалізувати це право протягом трьох років з моменту його настання.

Порядок призначення і виплати одноразової грошової допомоги встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Обмеження на призначення і виплату допомоги

Призначення і виплата одноразової грошової допомоги не проводяться у разі, якщо загибель (смерть), є результатом:

- вчинення ним кримінального або адміністративного правопорушення;

- вчинення ним дій у стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп'яніння;

- навмисного спричинення собі тілесного ушкодження, іншої шкоди своєму здоров'ю або самогубства (крім випадку доведення особи до самогубства, встановленого судом);

- подання особою завідомо неправдивих відомостей для призначення і виплати одноразової грошової допомоги.

Висновок

Одноразова грошова допомога є важливим механізмом соціального захисту для військовослужбовців, військовозобов'язаних та резервістів та їх родин. Законодавство України чітко визначає умови та порядок призначення та виплати цієї допомоги, що сприяє забезпеченню справедливості та відповідальності у використанні цього виду соціальної підтримки. Це положення створює важливий механізм соціального захисту для учасників військової служби та їх родин.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]