Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.02.2020 12:22

ДБР і ЄРДР

Керуючий партнер Адвокатського об'єднання "ГОЛОВАНЬ І ПАРТНЕРИ"

Я вже неодноразово писав про халепу з організаційною структурою ДБР.

Я вже неодноразово писав про халепу з організаційною структурою ДБР.

Указом Президента України № 41/2020 від 5 лютого 2020р. затверджено нову організаційну структуру ДБР. Замість трьох управлінь з організації досудових розслідувань нова структура запроваджує у складі центрального апарату ДБР нові органи досудового розслідування: 

- Головне слідче управління;

- Управління з розслідування злочинів, вчинених у зв’язку із масовими   протестами у 2013-2014 роках.

Указ набрав чинності з дня опублікуання. Однак виконувати його керівництво ДБР не поспішає. Більше того, в інтерв’ю LB.UA Т.в.о. Директора ДБР Ірина Венедіктова відкрито заявляє, що не бачить у порушенні президентського указу жодної проблеми.

Цитати:

“Скільки разів прокуратура реформувалася? Це хоч колись зупинило щось в судах? Ми направили в суди, в прокуратуру листи, що перебуваємо в стадії реформування. Ми не перші і не останні правоохоронні органи, які реформуються. Жодним чином це не створювало ніяких перепон для нашої діяльності.”

"Нічого не буде розвалено в суді, тому що перехідний період зазначений в законі, про що ми надіслали листи.”

Дивно, що пані Венедіктова не побачила різниці у правовому регулюванні реформи прокуратури та очолюваного нею правоохоронного органу.

Нагадаємо, що Прикінцевими і перехідними положеннями Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури” від 19 вересня 2019 року № 113-IX було прямо передбачено, що до дня початку роботи Офісу Генерального прокурора, обласних прокуратур, окружних прокуратур їх повноваження здійснюють відповідно Генеральна прокуратура України, регіональні прокуратури, місцеві прокуратури.

Нічого подібного Прикінцеві та перехідні положення Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань” від 3 грудня 2019 року № 305-IX не містять. Так, там врегульовані питання подальшої роботи слідчих ДБР, але нічого не йдеться про органи досудового розслідування.

Згідно Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань» працівники Державного бюро розслідувань, які перемогли у конкурсах для призначення на посади слідчих, оперуповноважених, продовжують здійснювати свої повноваження до їх звільнення з посади або припинення повноважень на посаді відповідно до Закону України "Про Державне бюро розслідувань" з урахуванням внесених цим Законом змін.

Це означає, що трудові відносини зі слідчими продовжуються, заробітна платня їм виплачується, але таких органів досудового розслідування, як Перше, Друге та Трете управління організації досудових розслідувань. Центрального апарату ДБР, в яких працювали слідчі, після 05 лютого 2020 року не існує.

Відповідно до статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до статті 2 Закону України “Про Державне бюро розслідувань”, Державне бюро розслідувань у своїй діяльності керується Конституцією України,  міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, законами України, а також іншими нормативно-правовими актами, прийнятими на їх основі.

Отже, Директор ДБР, а тим більше Т.в.о. Директора,  не має жодного права блокувати дію Указу Президента і продовжувати на свій розсуд існування органів досудового розслідування, не передбачених затвердженою Президентом організаційною структурою.

Той факт, що на сьогоднішній день у складі центрального апарату ДБР не сформовані передбачені чинною організаційною структурою органи досудового розслідування означає, що у складі центрального апарату ДБР взагалі відсутні законні органи досудового розслідування.

Адже відповідно до Кримінального процесуального кодексу України, слідчих “самих по собі” не існує. Тільки слідчі органу досудового розслідування (стаття 40 КПК України).

А орган досудового розслідування у складі ДБР - слідчі підрозділи органу Державного бюро розслідувань (стаття 38 КПК України).

Тому до утворення передбачених законом слідчих підрозділів ніхто у центральному апараті ДБР не наділений правом здійснювати досудове слідство.

Однак на цьому халепа з організаційною сруктурою ДБР не вичерпується.

Відповідно до пункту 3 глави 4 розділу I Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, до витягу з Реєстру включається інформація про орган досудового розслідування.

Виявилося, що у витягах з Єдиного реєстру досудових розслідувань як орган досудового розслідування зазначається Центральний апарат Державного бюро розслідувань.

Однак Центральний апарат Державного бюро розслідувань не є органом досудового розслідування відповідно до норм Кримінального процесуального кодексу України. Директор ДБР не є керівником органу досудового розслідування.

Відповідно до статті 38 КПК України, органами досудового розслідування є слідчі підрозділи органів Державного бюро розслідувань.

До набрання чинності Указом Президента України № 41/2020 від 05 лютого 2020р. «Про затвердження організаційної структури Державного бюро розслідувань», у складі центрального апарату ДБР слідчими підрозділами були Перше, Друге та Третє управління організації досудових розслідувань.

На сьогодні органами досудового розслідування у складі центрального апарату ДБР є Головне слідче управління та Управління з розслідування злочинів, вчинених у зв’язку із масовими   протестами у 2013-2014 роках.

Виглядає так, що передбачені законом органи досудового розслідування ДБР ніколи не зазначалися належним чином у Єдиному державному реєстрі досудових розслідувань.

Які це матиме правові наслідки покаже майбутнє.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]