Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.09.2016 13:28

Захист прав адвокатів. Невикористані можливості

Керуючий партнер Адвокатського об'єднання "ГОЛОВАНЬ І ПАРТНЕРИ"

Скоро виповниться чотири роки з дня набуття статусу остаточного рішенням Європейського суду з прав людини у справі “Головань проти України”. Однак порушення професійних прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності залишається частиною української

Скоро виповниться чотири роки з дня набуття статусу остаточного рішенням Європейського суду з прав людини у справі “Головань проти України”.

ЄСПЛ визначив, що «відповідні гарантії, такі як присутність та дійова участь незалежного спостерігача, завжди повинні бути доступними під час обшуку офісу адвоката для забезпечення того, щоб матеріал, який захищається адвокатською таємницею, не було вилучено. При цьому такий спостерігач повинен мати обов’язкову юридичну кваліфікацію, щоб фактично брати участь у процесі. Крім того він також повинен бути зв’язаний адвокатською таємницею, щоб гарантувати захист конфіденційного матеріалу та прав третіх осіб. Нарешті, спостерігач повинен бути наділений необхідними повноваженнями, щоб бути спроможним запобігти під час аналізу процесу будь-якому можливому втручанню в адвокатську таємницю».

Однак порушення професійних прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності залишається частиною української реальності.

НААУ звернулася з приводу порушення прав адвокатів до ООН та до Ради Європи.

Однак дії професійної спільноти на міжнародному рівні могли бути більш продуманими, точними і , сподіваюсь, ефективними.

Відповідно до статті 46 Конвенції з захисту прав людини і основоположних свобод нагляд за виконанням рішень Європейського суду з прав людини здійснює Комітет Міністрів Ради Європи. Консультації та іншу допомогу Комітету Міністрів надає Департамент з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини.

План/звіт заходів щодо виконання рішення ЄСПЛ у справі “Головань проти України” було подано Урядовим уповноваженим України у справах ЄСПЛ рівно три роки тому.

Скажу відверто, приємно було читати, що серед вжитих державою заходів з виконяння рішення ЄСПЛ у нашій справі Урядовим уповноваженим названо новий Кримінальний процесуальний кодекс України і закон “Про адвокатуру та адвокатську діяльність”.

Є у плані/звіті серед загальних заходів і окремий розділ, присвячений законодавчим гарантіям адвокатської таємниці (legislative guarantees advocates` privilege).

Слід зазначити, що процедуру нагляду Комітету Міністрів Ради Європи за виконанням рішення ЄСПЛ у справі “Головань проти України” на сьогодні не завершено.

І було б логічно використовувати цей інструмент у практичній діяльності з захисту професійних прав адвокатів. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]