Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.07.2023 17:40

Сертифікат ТПП для НБУ: як уникнути нарахування пені НБУ за прострочення граничних строків

Підприємець, юрист, експерт міграційного права

Коротко - від НБУ вас врятує сертифікат ТПП. А от які пригоди на вас можуть очікувати в процесі отримання сертифікату ТПП і що робити далі, детально розповідаю в статті.

Після початку війни у багатьох, хто займається ЗЕД, бізнес просто зупинився, часом саме через неможливість міжнародних поставок морськими шляхами. Проте на цьому проблеми не закінчуються. Навіть якщо ви домовитесь зі своїм контрагентом про відтермінування поставки, НБУ буде виставляти вам пеню за неосвоєння передоплати у розмірі 100% річних за те, що ви не завершили поставку (навіть якщо, це зробити неможливо).

сертифікаті ТПП

Коротко - від НБУ вас врятує сертифікат ТПП. А от які пригоди на  вас можуть очікувати в процесі отримання сертифікату ТПП і що робити далі, детально розповідаю нижче.

За півтора роки війни ми вже отримала сотні з 2 сертифікатів ТПП, і майже кожно разу це пригода як біг з перешкодами. Напишіть мені я надам вам матеріали що допоможуть зробити це самостійно.

Як приклад, в нас є компанія, яка постачає великі партії пестицидів з Китаю в Україну. Тобто мова не про чохли з аліекспресу, а про від $100 тис. за одну поставку.

Ще до війни ми уклали договір, за яким Китай мав би поставити товари морським шляхом до порту в Одесі або Чорноморську. Сплатили аванс, а залишок суми мали б сплатити по факту поставки. Але почалася війна і постачання товару стало неможливим з ряду причин:

- Відповідно до Наказу Міністерства Інфраструктури України від 28.04.2022 № 256 в Україні офіційно було закрито чотири морських порти: Бердянськ, Маріуполь, Скадовськ, Херсон.

- Порти Одеси та Чорноморська офіційно працюють, проте тільки по "зерновим угодам" (експорт українського зерна за кордон).

- Для зберігання пестицидів потрібний спеціальний склад, а склад розбомбили.

- Пестициди зараз не потрібні в тому обсязі як це було до війни.

З Китаєм проблем немає, майже всі великі китайські і не тільки постачальники погоджуються переносити строки поставки і оплати товарів що найменше на 2025 рік, усі розуміють що в нас війна.

Але, як завжди невдача нас спіткала вдома з НБУ, незалежно від того, що за договором строки перенесено на 2025 рік, ви все одно маєте заплатити другу частину платежу в ті строки, які назначить НБУ. А якщо ви цього не зробите, ваш банк щодня буде нараховувати вам пеню. За логікою НБУ виходить, що отримати товар ми не можемо, але розрахуватися за нього він повинен. І примушує його до цього не Китай, а НБУ. Такі закони.

Що ж робити?

отримати сертифікат ТПП, який засвідчить, що у вас форс-мажор і завершити поставку неможливо, тому і пеню з вас стягувати не треба. І якщо ви думаєте, що війна — це очевидний форс-мажор для видачі сертифіката ТПП, —  ви помиляєтеся :)  

Що ж не так з ТПП и чому отримати зараз сертифікат ТПП так не легко

1. Зараз відділення ТПП супер завантажені. Сертифікати роблять довго. А коли видають, то кількість помилок в них просто зашкалює: адреси, назви компаній, дані про поставку, — плутають все. Тому не відкладайте цю справу на останній день та перевіряйте кожну букву в сертифікаті.

2. Вам ще буде потрібно довести ТПП, що поставку завершити неможливо. Не тому, що вам не потрібен зараз цей товар. Не тому, що постачальник погодився перенести строки. Та й не тому, що вам вже немає де зберігати товар або немає чим платити. Все це не є форс-мажором. Треба довести - неможливість поставки. Наприклад ТПП може сказати та й кажуть щось по типу: змініть порядок поставки, наприклад через Румунію/ Польщу, а потім транспортуйте сухопутно по Україні. На що вам доведеться щось відповісти, наприклад що ви не в силі примусити китайців змінювати порт і спосіб доставки, і що вартість розраховувалась до порту в Одесі/Чорноморську і таке інше. Тобто доведеться доводити ТПП що виправити ситуацію ви не можете.

3. Доводити все треба документально. ТПП не знає (чи не хоче знати), що порти закриті або працюють лише по зерновим угодам. Треба надавати докази. Тому надаємо Наказ Міністерства Інфраструктури України від 28.04.2022 № 256. Для порту в Одесі та Чорноморську ми подавали адвокатський запит до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, а також до ДП "Адміністрація морських портів України" щоб вони офіційно підтвердили, що ці порти працюють тільки по зерновим угодам. Ці відповіді треба також подати в ТПП. 

Одразу скажу, що є багато новин щодо обслуговування зернових угод: тут, тут, тут  і  тут. Ми пробовали подавали в ТПП матеріали з СМІ, проте вони не підтверджують, що порти працюють лише із зерновими угодами, тому офіційна відповідь на адвокатський запит буде потрібна!

4. На початку війни ТПП видала лист, в якому написала “в Україні війна, у всіх форс-мажор, всіх благословляємо нічого не робити”. Це не сертифікат ТПП. Цей папірець не допоможе зупинити нарахування пені.

5. За розгляд документів і видачу сертифіката ТПП треба платити. Якщо компанія є суб’єктом малого підприємництва, — вартість сертифіката 7777.50 грн, якщо компанія не є суб’єктом малого підприємництва — 10065.00 грн. Тарифи і рахунок на оплату тут.

Юридична частина статті:

Де написано, що НБУ буде нараховувати пеню:

Відповідно до частини першої ст. 13 Закону України від 21 червня 2018 року № 2473-VIII «Про валюту і валютні операції» (далі – Закон № 2473) Національний банк України (далі – НБУ) має право встановлювати граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів.

Відповідно до частини третьої ст. 13 Закону № 2473 у разі встановлення НБУ граничного строку розрахунків за операціями резидентів з імпорту товарів їх поставка має здійснюватися у строки, зазначені в договорах, але не пізніше встановленого НБУ граничного строку розрахунків з дня здійснення авансового платежу (попередньої оплати).

Частиною п’ятою ст. 13 Закону № 2473 визначено, що порушення резидентами строку розрахунків, встановленого згідно із ст. 13 Закону № 2473, тягне за собою нарахування пені за кожний день прострочення в розмірі 0,3 відс. суми неодержаних грошових коштів за договором (вартості недопоставленого товару) у національній валюті (у разі здійснення розрахунків за зовнішньоекономічним договором (контрактом) у національній валюті) або в іноземній валюті, перерахованій у національну валюту за курсом НБУ, встановленим на день виникнення заборгованості. Загальний розмір нарахованої пені не може перевищувати суми неодержаних грошових коштів за договором (вартості недопоставленого товару).

Згідно з частиною шостою ст. 13 Закону № 2473 у разі якщо виконання договору, передбаченого частинами другою або третьою ст. 13 Закону № 2473, зупиняється у зв’язку з виникненням форс-мажорних обставин, перебіг строку розрахунків, установленого згідно з частиною першою ст. 13 Закону № 2473, та нарахування пені, відповідно до частини п’ятої ст. 13 Закону № 2473 зупиняється на весь період дії форс-мажорних обставин та поновлюється з дня, наступного за днем закінчення дії таких обставин.

Які граничні строки для розрахунків встановив НБУ

Тут є два варіанти в залежності від того, коли було сплачено аванс за поставку: 

1. Відповідно до п. 14/2 Постанови Правління НБУ від 24.02.2022 № 18 "Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану" ​ граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів становлять 180 календарних днів та застосовуються до операцій, здійснених з 05 квітня 2022 року.

2. Відповідно до п. 21 Постанови правління НБУ від 02.01.2019 № 5 "Про затвердження Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті"​​ граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів становлять 365 календарних днів (для операцій до 5 квітня 22 року).

Висновок

Описана ситуація — масова. Величезна кількість поставок ЗЕД, які планувалися ще до війни, не можуть бути реалізовані зараз і це очевидно. Змінити шляхи доставки, домовитись із контрагентами, понести витрати через нові умови поставки — не завжди можливо, але навіть там зазвичай можно домовитись с партнером. Через війну отримання сертифіката ТПП стало необхідним усім, в кого стався форс-мажор, а не лише тим, хто займався ЗЕД. ТПП перевантажені. Чому НБУ зараз потрібно пресувати ЗЕД, чому не достатньо подати до банку договір із постачальником про перенесення строків поставки і оплати — незрозуміло. Необхідність отримання сертифіката ТПП для зупинення нарахування пені ніяк не стимулює відновлення імпорту чи єкспорту, вона лише навантажує ТПП та надає проблем та витрат бізнесу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]