Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.03.2024 09:25

Заборона на передачу земель у приватну власність під час воєнного стану

Адвокат (судовий захист), магістр права

Випадки, коли заборона Закону не стосується безоплатної передачі земель у приватну власність під час воєнного стану

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду в рамках справи № 820/1056/17 (адміністративне провадження № К/9901/42761/18) досліджував питання щодо алгоритму, поетапності та документального оформлення процесу безоплатної передачі земельних ділянок державної та комунальної власності громадян.

Разом з цим, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану» доповнено розділ Х Перехідних положень Земельного Кодексу України пунктом 27, підпункт 5 якого передбачав, що під час дії воєнного стану земельні відносини регулюються з урахуванням таких особливостей: безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі, розроблення такої документації забороняється.

Навіть формування земельної ділянки в межах безоплатної приватизації шляхом визначення її площі, меж та внесення інформації про неї до Державного земельного кадастру під час дії воєнного стану в Україні забороняється, оскільки земельна ділянка вважається сформованою з моменту присвоєння їй кадастрового номера (ст. 79-1 Земельного кодексу України).

Водночас заборона не поширюється на безоплатну передачу земельних ділянок у приватну власність власникам, розташованих на таких земельних ділянках об’єктів нерухомого майна (будівель, споруд), а також на безоплатну передачу в приватну власність громадянам України земельних ділянок, переданих у користування до набрання чинності Земельним кодексом України.

Окрім цього, 27 липня 2023 року Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду в рамках справи №  392/856/22, провадження № 61-1092св23 (ЄДРСРУ № 112634833) зробивши буквальне тлумачення вказаних норм, з урахуванням принципу розумності, вказав: «… заборона не поширюється на випадки виконання рішення суду, яке набрало законної сили», оскільки відповідно до статті 129-1 Конституції України судове рішення є обов`язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку.

Отже, безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі, розроблення такої документації забороняється, окрім випадків виконання рішення суду, яке набрало законної сили (наприклад, про виділення в натурі (на місцевості) земельної ділянки).

ВИСНОВОК: Заборона на безоплатну передачу земель комунальної власності у приватну власність під час воєнного стану не стосується випадків виконання рішення суду, яке набрало законної сили.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]