Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.04.2019 09:55

Приведення статутів ТОВ у відповідність до законодавства

Керуючий Партнер SP Partners law firm LLC

В Україні до 17.06.2019 необхідно внести зміни до статутів ТОВ у зв'язку з приведенням статутів ТОВ у відповідність до нового Закону.

Що трапилось?

В 2018 році в Україні було змінено законодавство, що регулює діяльність ТОВ та товариств з додатковою відповідальністю (“ТДВ”).

Новий Закон набрав чинності 17.06.2018, та він є результатом реформи в сфері корпоративного права, та багато нових положень цього Закону є революційними.

Слід зазначити, що ТОВ є найпопулярнішою формою реєстрації юридичних осіб в Україні в сфері приватного бізнесу.

Як це стосується ТОВ, які вже були зареєстровані до набрання чинності Закону?

Такі ТОВ повинні внести зміни в статутів, інакше у них можуть виникнути проблеми в їх подальшій діяльності.

Всі ТОВ в Україні діють на підставі статутів (установчий документ ТОВ, який регулює, зокрема, права і обов’язки власників ТОВ, порядок керування ТОВ та багато інших важливих питань діяльності ТОВ).

Статут є основним документом ТОВ, та цей документ є важливим для повсякденної діяльності ТОВ (зокрема, під час підписання договорів, сторони часто перевіряють повноваження директорів, які прописані в статуті ТОВ, також, без діючого статуту неможливо відкрити поточний рахунок в банку тощо).

Положення всіх статутів ТОВ, які були затверджені до 17.06.2018 (дата набрання чинності Закону) на сьогодні не відповідають вимогам нового Закону, та мають бути змінені до 17.06.2019. Причина тому — кардинальна зміна норма законодавства, які регулюють діяльність ТОВ. Закон чітко не описує наслідків не приведення у відповідність до чинного законодавства статутів ТОВ, однак, можна припустити, що якщо цього не зробити, такі ТОВ із “старими” статутами можуть зіштовхнутися з значними проблемами в їх діяльності, де треті особи (контрагенти, банки тощо) будуть перевіряти статути таких ТОВ перед вчиненням будь-яких правочинів.

Скільки часу є на зміну статуту ТОВ?

Зміни до статуту ТОВ необхідно провести до 17.06.2019.

Новий Закон передбачає, що протягом року з дня набрання чинності Законом (тобто до 17.06.2019) положення “старих” статутів ТОВ є ще чинними. Однак, положення “старих” статутів ТОВ втратять чинність починаючи з 17.06.2019.

Щоб уникнути ризиків, які можуть вплинути на стабільність діяльності ТОВ, радимо до 17.06.2019 привести статути ТОВ у відповідність до положенням нового Закону.

Як внести змінити до статуту ТОВ?

Зміни до статуту ТОВ вносяться шляхом затвердження нової редакції статуту ТОВ (раніше можна було вносити окремі зміни, але тепер законодавство передбачає лише реєстрацію нової редакції статуту, при цьому попередня редакція втрачає чинність).

Для зміни статуту ТОВ необхідно (і) провести збори учасників (власників) ТОВ, на яких (іі) затвердити нову редакцію статуту ТОВ, про що (ііі) скласти та підписати у нотаріуса відповідний протокол зборів та нову редакцію статуту ТОВ, та (іv) провести державну реєстрацію нової редакції статуту ТОВ (це може зробити не тільки державний реєстратор але і нотаріус).

Інтереси учасників (власників) ТОВ на зборах можуть представляти їх представники (наприклад, за довіреністю), якщо учасниками виступають юридичні особи або нерезиденти, які не можуть приїхати в Україну.

_______________________

Автор статті:

Денис Соснін

_______________________

Авторські права на оригінальний контент належать їх авторам і розміщені з дозволу авторів.

Автори дозволяють ділитись даним контентом при обов’язковому дотриманні наступних вимог: зазначати (і) ім'я автора, (іі) гіперпосилання на даний контент і (ііі) не вносити зміни в оригінальний текст.

Через зміни в законодавстві юридичні поради ,відображені в статті, можуть втратити свою актуальність в будь-який момент, крім того, кожна ситуація по своєму унікальні і потребують індивідуального підходу. Саме тому автори даної статті застерігають, що при прийнятті важливих рішень слід звернутись безпосередньо до юриста-фахівця в певній галузі та не приймати такі рішення самостійно, спираючись на інформацію, отриману із публікацій.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]