Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.12.2020 12:43

Аграріям Миколаївщини та Херсонщини загрожує зрив сезону зрошення-2021

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради. Експерт із питань аграрної політики

Крайній термін виправлення ситуації закінчився 15 грудня.

Сезон зрошення-2021 у Миколаївській та Херсонській областях опинився під загрозою повного зриву через подальшу непридатність для цього води в Інгулецькій зрошувальній системі. Мова іде про 34 тис. га поливних земель та понад сотню агропідприємств, які користуються водою для зрошення. 

Вода для поливу полів поступає у зрошувальну систему з річки Інгулець. У неї ж скидаються шахтні води з балки Свистунова, куди протягом року поступають з гірничо-збагачувальних комбінатів Криворізького басейнуМісткість балки – 12 млн метрів кубічних і наразі вона майже повністю заповнена. Аби після скидання шахтних вод, річкова вода була придатною для поливу, русло Інгульця промиваєтьсяпотік води з Карачунівського водосховища виштовхує солону призму, яка залишається після шахтних вод. Подальше промивання русла річки протягом всього вегетаційного періоду – з кінця березня до початкужовтня — дозволяє підтримувати воду річці у придатному для зрошення стані.

Для того, щоб дані процеси відбулись, щороку затверджується два документи: індивідуальний регламент періодичного скидання надлишківзворотних вод гірничорудних підприємств Кривбасу у міжвегетаційний період та регламент промивання русла та екологічного оздоровлення річки Інгулець. Для повного скидання шахтних вод з балки необхідно близько трьох місяців. Аби встигнути до березня, цю роботу потрібно було розпочати ще на початку  грудня. Крайній термін початку робіт – сьогодні, 15 грудня. 

«На сьогодні ці документи не підписані. І це означає, що повністю спустошити балку Свитуновадо початку вегетаційного періоду уже неможливо. І така ситуація відбувається протягом останніх трьох-чотирьох років. Залишок шахтних вод призводить до того, що вони ідуть в підземні води, через які все одно потрапляють в Інгулець. В результаті шкідливі речовини перевищують норму в 3-4 рази. І цією водою зрошуватись не можна. Тобто факт непідписання регламентів тягне  за собою зрив сезону зрошення 2021. Крім того, оскільки балка уже наповнена, гірничо-збагачувальним комбінатам Криворізького басейну не  буде куди скидати шахтні води. А це критична ситуація, адже якщо цього не робити, то шахти можуть просто обвалитись», — розповідає директор громадської спілки «Асоціація користувачів водомереж» Андрій Мишкін. 

Ще на початку жовтня була проведена зустріч всіх зацікавлених у вирішенні даної проблеми сторін: представників Державного агентства водних ресурсів України, Управління каналів річки Інгулець, гірничо-збагачувальних комбінатів Криворізького Басейну, асоціації користувачів водомереж тощо. В результаті всіма сторонами було узгоджено проект регламенту скиду шахтних вод, опустошення балки Свистунова, проект промивки та оздоровлення річки Інгулець, які до цим пір не підписані.

Якщо якість води для зрошення не буде забезпечена, зрошувальний сезон у 2021 році не розпочнеться. І це призведе до катастрофічних наслідків: 

Фактично буде зруйноване сільгоспвиробництво цілого регіону;

Держава не отримає сотні мільйонів гривень податків;

Експортному потенціалу країни буде завдано величезної шкоди.

Для того, щоб повністю не зірвати срошувальний сезон-2021 роботи слід розпочати негайно.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]