Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.07.2018 14:10

Чому Уряд не чує аграріїв

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради. Експерт із питань аграрної політики

Цьогорічні порядки розподілу державної підтримки для сільгосвиробників викликають значне занепокоєння.

В той час, як Європейський Союз у серпні готується виділити значну суму субсидій для фермерів, які потерпіли внаслідок посухи. В Україні приймаються закони і постанови для розвитку заможних аграрних холдингів.

Верховна Рада 5 липня, підтримала правки до законопроекту 7010 щодо внесення вагонів-зерновозів у перелік сільгосптехніки, при закупівлі якої агровиробники отримують компенсацію. Розмір компенсації не може перевищувати 30% вартості закуплених зерновозів. Розумієте самі хто зможе скористатись такою нормою, явно не малий і середній аграрій, але за яку заплатили ми з вами,як платники податків.

Наступний приклад збільшення суми до 40% відшкодування вартості сільськогосподарської техніки для аграріїв. Програма стартували з 25% але так само, як і минулого року вона не є ефективною. Дані свідчать, що у 2018 році офіційно використано на компенсацію 112 млн грн. Спілкуючись з аграріями неодноразово чув, коли програма була вперше запущена, ціни на техніку на вітчизняному ринку виросли на 20% — рівно той відсоток, який мала відшкодовувати сільгоспвиробникам держава.

В цей самий час, коли виділяються кошти на незрозумілі програми в країні в наслідок посухи може значно скоротитись кількість поголів’я ВРХ. Яскравий приклад Харківська область, за період вегетації рослин в окремих районах випало тільки 30 мм опадів. Така ситуація ставить під питання можливість заготівлі силосу взагалі. Значна частина ферм просто може припинити своє існування… В умовах, що склались в наслідок погодних умов, негайно потрібно продумати систему компенсації для тваринних комплексів, що постраждали в наслідок посухи. І це питання не лише продовольчої безпеки, це питання колосальної кількості людей, що можуть опинитись на вулиці втративши місце роботи.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]