Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.09.2015 13:06

За яких українська економіка може наздогнати економіку Швейцарії?

Юрист, аналітик

«Прогнози» перших осіб держави щодо того, що за 20 років ВВП України буде дорівнювати рівню Швейцарії, з погляду економічних законів пояснити складно. Можна навести два варіанти, за яких такий сценарій міг би справдитися.

«Прогнози» перших осіб держави щодо того, що за 20 років ВВП України буде дорівнювати рівню Швейцарії, з погляду економічних законів пояснити складно. Можна навести два варіанти, за яких такий сценарій міг би справдитися.

Міністр фінансів Наталія Яресько завбачує, що при рості українського ВВП на рівні 4% в рік (базовий прогноз МВФ), до 2040 року вітчизняний ВВП зросте з теперішніх $ 84 млрд до $ 600 млрд. «А це рівень добробуту такої країни як Швейцарія на сьогоднішній день», – сказала вона. Підтримує її думку і Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк. «Уявіть собі, сталося диво, на яке я дійсно сподіваюся, і українська економіка протягом наступних 25 років буде зростати на рівні 4%. Знаєте, що це означає для України? Це означає те, що ВВП України буде дорівнювати Швейцарії і трошечки менший, ніж Саудівська Аравія, Об’єднані Емірати. Друге. Це означає те, що заробітна платня в Україні — увага! — середня заробітна платня в Україні буде складати 1960 дол. на одного громадянина країни», — заявив очільник Уряду під час виступу у Верховній Раді в четвер.

За домовленостями з кредиторами про реструктуризацію приватного боргу України, погоджених із МВФ, ВВП країни до 2019 року має становити $ 125 млрд. Якщо цей показник взяти за базис, то при умові зростання на 4 % щорічно, до 2040 року ВВП України становитиме $ 285 млрд. ВВП Швейцарії зараз перевищує $ 685 млрд. Тому з точки зору формальної логіки і законів економіки заяву міністра фінансів пояснити складно.

Населення Швейцарії становить 8 млн людей; ВВП на душу населення в країні – трохи більше $ 85 тис. Населення України, за даними на кінець 2014 року, становить 43 млн осіб. Відповідно до офіційної статистики, показники номінального ВВП України на душу населення в 2014 році знизилися на більш ніж $ 900 – до рівня $ 3 тис. Оскільки в 2015 році курс гривні до долара знизився ще більше, реальний ВВП за результатами року зменшиться ще на 9–10% – отже і ВВП на душу населення буде меншим, ніж минулорічний показник.

Для того щоб рівень українського ВВП відповідав Швейцарії, є два можливі варіанти: або населення країни має бути 3,4 млн осіб, або ж, при збереженні теперішніх показників кількості населення, ВВП України повинен становити $ 3 655 млрд, а на сьогодні це недосяжний показник, який рівнозначний ВВП Німеччини.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]