Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.12.2023 21:35

Що нового по російських державних активах?

Доктор юридичних наук

Декілька новин по росактивах та компенсаціях

- Єврокомісія все ж сформулювала свої пропозиції щодо використання на допомогу Україні доходів з заморожених російських активів (переважно розміщених в Бельгійській Євроклір), які відтепер (велике досягнення за 2 роки війни!) будуть обліковуватись окремо (печальний смайлик). Що саме, в якій частині та як буде передано - публічно не оприлюднено.
Судячи з тону публікацій західних ЗМІ, ані саме "тіло", ані "його збільшення" (тобто заморожене тіло ще може набирати вагу, так як непогано годується за рахунок того ринку, на який само й вплинуло власною атакою) передаватись Україні не будуть.
Мова може йти лише про якусь частину коштів, що мали б розподілитись між учасниками самої Євроклір (а там є досить цікаві...).
Щодо передачі Україні "звичайних" податків від доходів Євроклір та центробанку росії - це інша історія. По суті, це особистий розсуд держав - членів ЄС, де такі податки стягуються (у випадку Євроклір - Уряду Бельгії). Як зʼявляться деталі, триматиму в курсі.
 
- Досягнуто політичних домовленостей по двох важливих директивах ЄС: про криміналізацію обходу санкцій та конфіскації активів (недержавних). Потенційно все це теж може бути в наступному використано для фінансування репарацій. 
- Президент Зеленський на зустрічі із Президентом Байденом наголосив на необхідності конфіскації заморожених на Заході російських державних активів. Дуже важливою буде позиція США у цьому питанні як локомотива майбутніх конфіскацій іншими державами. Насправді узгоджена позиція G7 була б тут дуже важливою, адже важко бути першим. Канада була, підготувавши законодавство, але державних росактивів там нема. В США теж не так багато, біля 8 млрд дол. (чомусь точних даних до сих пір нема), проте сам прецедент наджважливий. Ближчим часом все буде зрозуміло по проходженню the REPO Act у Конгресі США. Тримаємо кулаки.
- У Гаазі відбулось перше засідання Міжнародного реєстру збитків, а Кабмін затвердив орієнтовні категорії вимог заявників.
Тепер, як обрано Board та певною мірою укомплектовано staff, мають зʼявитись необхідні процедури та запущено процеси з 2024.
Нагадаю, що Реєстр - це перший крок майбутнього компенсаційного механізму. Все повʼязано та стадійно. Кінцевий результат - доставлені до адресата репарації, зокрема адекватні (на жаль, скоріше за все, не повні) компенсації за кошт агресора.
Ну і звичайно сьогодні великий день - ухвалення рішення про початок переговорів щодо вступу України до ЄС! 
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]