Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.10.2023 15:07

Новий податок на самозайнятих

Експерт з питань соціальної політики

У Верховній Раді зареєстрували законопроект про обкладання даниною самозайнятих осіб

Одіозні нардепи Гетьманцев (Слуга, голова податкового коміту ВР) та Железняк (Голос) своїм законопроектом № 10166 пропонують обкласти податком різні види підробітку та запровадити 6% податок для самозайнятих осіб - кур'єрів, таксистів, фотографів, нянь, перукарів... У списку – 20 видів діяльності. Якщо сума отриманого доходу протягом року перевищить 153 розміри мінімальної заробітної плати, застосовується ставка 18% до суми перевищення.

Обкласти даниною мають намір понад 500 тисяч самозайнятих українців. І спокушають тим, що такі громадяни матимуть змогу отримувати додатковий та нерегулярний заробіток без обов'язкової реєстрації ФОП. Гетьманців вважає, що таке «спрощене оподаткування» стимулює громадян платити податки з нерегулярних доходів, що забезпечить до 10 млрд грн (?) щорічних надходжень до держбюджету…

Головна новація, у тому, щоб онлайн-платформи, від Kabanchik до Glovo та Uber, змусити автоматизовано надавати дані до податкової... А як ще змусити народ платити данину з підробітку?

 Це вже друга спроба депутатів протягнути подібні норми. Авторами попереднього законопроекту № 8143 була група народних депутатів, серед яких голова Комітету з питань соціальної політики сумнозвісна Третьякова. Проект винесено на розгляд поточної сесії Верховної Ради.

Донедавна в Україні діяв негласний соціальний договір, за яким влада не тиріла дрібничку по кишенях населення, а народ поблажливо ставився до "пустощів" можновладців. Самозайняті особи самі створюють собі можливості для підробітку, не просять у влади ніякої допомоги, Уряд ще економить на них значні кошти, бо не треба виплачувати допомогу по безробіттю.

А коли вже  пішла така гулянка, то є альтернативна пропозиціятреба внести законопроект, який зобов'яже «Слуг» платити податок з їхніх «зарплат у конвертах» та прихованого майна…  Надходжень до держбюджету точно більше буде! 

До речі, не випадково податкова система України потрапила до податкового пекла -п'ятірки найгірших у світі... подякуйте таким як Гетьманцев!

Українська податкова система потрапила до групи країн з найбільш пекельними, токсичними податковими системами…    Відповідний рейтинг під назвою Tax Hells Index 2023 ("Податкові пекла 2023") склав американський фонд "1841".

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]