Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.03.2024 14:52

Роль СЕО в побудові команди: чого не потрібно робити першій особі компанії

Засновник та дизайнер преміумбренду чоловічого одягу Andreas Moskin

Сьогодні багато компаній зіштовхуються із неефективністю в операційних процесах саме через кволий зв'язок команди та CEO. Чого не варто робити першій особі компанії, щоб уникнути прогалин у процесах.

Основа будь-якого бізнесу - це люди, а його осердя - це СЕО. Ця проста істина здається очевидною, однак сьогодні багато компаній зіштовхуються із неефективністю в операційних процесах саме через кволий зв'язок команди та CEO. Чого не варто робити першій особі компанії, щоб уникнути прогалин у процесах - далі у колонці.

Розглядати людей як функціональну одиницю

Це одна із найбільших поширених проблем у бізнес-комунікаціях. Якщо ви розглядаєте гравця команди винятково як функціональну одиницю, то відповідно у вас і не виникатиме потреби напряму комунікувати із працівником, натомість комунікацію можна “злити” на менеджерів середньої ланки. Чому це погано? Я на власному досвіді зіштовхувався із невеликою компанією, у якій люди на виробництві ніколи не бачили та не знали CEO компанії. Як наслідок, після початку повномасштабного вторгнення ця компанія припинила своє існування через низку об'єктивних факторів, серед яких не в останню чергу був катастрофічний відтік кадрів. Натомість у моєму бренді нам вдалося втримати кістяк команди на початку повномасштабного вторгнення - насамперед тому, що до і після вторгнення ми тримали живий емоційний зв’язок із колективом. Перші дні ми фактично більшість часу проводили разом із командою на фабриці, де разом поринули у волонтерську діяльність, шиючи речі для ЗСУ. Вони звикли бачити СЕО поруч та комунікувати, тож у турбулентний час більшість прийняли емоційне рішення на користь компанії.

Мотивувати команду винятково грошима

У кінці 2023 року у бізнес-клубі Core проводили опитування серед власників бізнесу із ключовим питанням, наскільки фінансовий ресурс є вдалим мотиватором для команди. Більшість підприємців зійшлися на тому, що гроші - це хороший, проте короткотривалий стимул. Особливо цей кейс підсвічується під час непростих часів чи у висококонкурентному ринку праці. Майже завжди знайдеться роботодавець, який зможе запропонувати більше вашому працівникові. Завдання СЕО у цій ситуації просте - організувати процеси в такий спосіб, щоб робота вашої команди захоплювала. Це впливає на залученість команди і створює додаткову вартість робочого процесу. Тут СЕО надважливо показати заради чого ви працюєте. Якщо це винятково гроші, то скоріш за все втримати команду надовго не вийде. Тут постає питання, як зробити роботу цікавою та захопливою, особливо якщо йдеться про відділи, що працюють винятково із кількісними показниками. Універсальних рецептів як завжди немає, утім щонайменше потрібно збільшити кількість креативних завдань, частіше проводити тімбілдінги, влаштовувати змагання чи квести.

Вдаватися до прискіпливого мікроменеджменту

Це питання про обов'язки та ресурс СЕО. Якщо СЕО одночасно є акціонером компанії, то йдеться про повну відповідальність та прийняття рішень, проте, якщо СЕО є найманим керівником компанії, то його робота - втілювати стратегію, затверджену акціонерами, та відповідно розділити стратегію на систему тактичних рішень. Очевидно, що усі ці процеси вимагають навичок обробляти велику кількість інформацію та вміння розділяти первинне від вторинного. Утім, навіть якщо у генерального директора залишається ресурс на мікроменеджмент та моніторинг процесів на середніх та нижчих ланках, то це погана ідея. Завдання першої особи компанії - насамперед ставити перед командою цілі, а не конкретні завдання. Це про свободу дій, творчість та ініціативу, що є складовими успіху кожного гравця та, зрештою, компанії в цілому. З іншого боку, відпускати команду у повне “вільне плавання” також не варто, найкраще самому періодично долучатися до творчого процесу та органічно контролювати процеси. Тут важливо не перебільшувати із кількістю зустрічей та зумів. Якщо у командного гравця чи не щодня відбувається більше 5 зумів, то варто задуматися над ефективністю процесів та провести якісний аудит, щоб робота команди не складалася на 75% із “обговорень”.

Робити ставку винятково на нових людей в колективі

Перед кожним роботодавцем завжди існує спокуса взяти на роботу супер професіонала із великим досвідом та навичками, який, на переконання роботодавця, швидко та якісно закриє поточні проблеми в “операційці” чи на інших проблемних ділянках компанії. Це справді може трапитися, якщо ви добре попрацювали на етапі рекрутингу, втім є кейси із власного досвіду, коли ці переконання не працюють. Так ви можете зіштовхнутися із фахівцем, який розглядає вашу компанію як черговий “проєкт”, якому він надає послуги, замість того, щоб бути емоційно залученим у роботу та мати розуміння цінності спільноти. Натомість не надто досвідчений, але перспективний гравець, який ви виховаєте всередині компанії, може стати куди результативнішою одиницею колективу. У досвіді мого бренду є такий кейс, коли ми на початку роботи вирішили довірити продажі перспективній стилістиці, а не залучати дорогого професіонала із багаторічним досвідом. Сьогодні ця людина - керівник відділу продажів бренду і вже шість років її відділ показує блискучі результати.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]