Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.03.2024 09:17

Як зробити офіс інклюзивним?

СЕО ZIKZAK Architects

За даними Мінсоцполітики в Україні близько 1/4 населення – маломобільні групи, а через війну ця цифра, на жаль, зростає.

У той час як світ давно активно впроваджує принципи інклюзивного дизайну, в Україні саме зараз це неабияк на часі.

Інклюзивний дизайн охоплює середовище, яке створює привабливий і надихаючий досвід для всіх. Йдеться про створення простору, де всі люди без виключення почуваються комфортно. Інклюзія також сприяє розширенню ринку, покращенню репутації та зміцненню авторитету компанії чи бренду завдяки людиноцентричності. 

Зображення ZIKZAK Architects

Меблеві елементи

Меблі, що регулюються по висоті відповідно до уподобань і потреб співробітників – це маст у робочих зонах. Стіл ресепшіоніста має бути 2ярусним або ж мати занижену частину. Завдяки нижній частині стійки, люди, які ходять на колісних кріслах або мають порушення опорно-рухового апарату, можуть безперешкодно дістатися до зони рецепції. Занижена частина столу рецепції також зручніша для людей низького зросту або тих, кому важко стояти протягом тривалого часу. Варто облаштувати на рецепції  тримачі для вилиць. Вони встановлюються також біля робочих місць, у вбиральнях та роздягальнях. Тримачі для вилиць підвищують комфортність та акцентують увагу на поважному ставленні до людей з інвалідністю. 

У лаунж зоні варто встановлювати гібридні меблі, які можна трансформувати відповідно до різноманітних побажань та потреб: регулювати висоту, легко пересувати, поєднувати елементи для збільшення поверхні. Такі гнучкі рішення зроблять відпочинок комфортним для усіх без винятку людей, незалежно від їх фізичних особливостей.

Зображення ZIKZAK Architects

Навігація та планування

Планування санвузлів має передбачати універсальні кабіни для людей з інвалідністю і  кімнату з пеленальним столиком для мам. 

Проєктування чітких, широких шляхів і коридорів з мінімальними перешкодами забезпечує легку навігацію в тому числі для людей, які користуються допоміжними засобами пересування: колісними кріслами, ходунками або дитячими колясками.

Навігація повинна бути розміщена на контрастному фоні, щоб люди з вадами зору могли легко її відрізнити. Впровадження вивісок з чітким, висококонтрастним текстом, символами і тактильними елементами підвищує доступність для людей з порушеннями зору або когнітивними порушеннями. Основні елементи дублюються шрифтом Брайля, таблички ж зі шрифтом Брайля мають розміщуватися  інтуїтивно передбачувано в зоні досяжності рук. Для допомоги людям з порушенням зору в навігації використовується тактильне покриття, що має рельєфні візерунки або поверхні, які можна виявити ногою чи тростиною, надаючи тактильні підказки.

В офісі не повинно бути елементів меблів, які виступають з проходу на рівні людини. Важливо обирати безпечне підлогове покриття з тактильними смугами та кольоровими контрастами для розрізнення зон. Використання матеріалів з фактурними  поверхнями або просто нековзкими покриттями допомагає запобігти падінню, що особливо важливо для людей з порушенням рухових функцій або проблемами з рівновагою.

Необхідно продумати гнучке розташування меблів. Лаунж-зона повинна передбачати вільне місце поряд з м'якою меблевою групою, щоб можна було пересісти й лишити колісне крісло.  У переговорках та кабінетах також має бути достатньо простору за столом та відведенене місце для стільців, замість яких ставиться колісне крісло. 

Зображення ZIKZAK Architects

Акустика та звукоізоляція

Особливо значущою є робота з гулкістю приміщень у контексті важливості для людей з порушенням слуху. У світовій практиці вже стало  нормою встановлення систем допоміжного слухання. Це аудіотехнологічні рішення, призначені для покращення комунікації та доступності якісного звуку для людей з порушеннями слуху. Ці системи використовують бездротові передавачі та приймачі для трансляції чистого і посиленого звуку безпосередньо на слухові апарати або навушники користувачів. Системи допоміжного слухання в офісі встановлюються в опенспейсах, конференц-залах, переговорках та спільних місцях – лаунжі, рецепції. Це дозволяє людям з порушенням слуху повноцінно працювати та брати участь у заходах. Інтегруючи такі системи в дизайн інтер'єру, дизайнери забезпечують рівний доступ до інформації та спілкування для всіх.

Виділення тихих зон або використання звукопоглинальних матеріалів допомагає створити середовище, сприятливе для концентрації та розслаблення, що особливо корисно людям із сенсорною чутливістю або нейро-розвиненими потребами.

Зображення ZIKZAK Architects 

Освітлення

Надзвичайно значущим для людей із порушенням зору є належним чином спроєктована система освітлення. Акцент варто зробити на правильному коефіцієнті мерехтіння, рівномірності освітлення та кольоропередачі. Використання матових або невідбиваючих поверхонь для стін, підлоги та меблів мінімізує відблиски, які можуть бути особливо проблематичними для людей з порушеннями зору. Освітлення має бути рівномірно розподілене, щоб запобігти появі тіньових або надто яскравих плям, які можуть дезорієнтувати людей з порушеннями зору. Варто обирати освітлення з колірною температурою, яка відповідає потребам людей з порушеннями зору. 

Доступні технології

Впровадження технологій в офісі з індивідуальними налаштуваннями техніки, голосовим управлінням або сумісністю з допоміжними пристроями забезпечує зручність використання для людей з різними потребами. 

Зображення ZIKZAK Architects 

У той час як дизайнери проєктують інклюзивне робоче середовище, бізнес зі свого боку має зробити інклюзивність невід’ємною частиною корпоративної культури. 

DEI (різноманітність, рівність та інклюзія) – це не просто фактор, який є обов'язковим. Це ключ до того, щоб бути актуальним у світі майбутнього з дедалі різноманітнішими демографічними групами. Важливо створювати інклюзивні офісні простори, які сприяють співпраці, продуктивності та відчуттю приналежності до колективу для кожного. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]