Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.03.2024 08:41

Уряд Німеччини схвалив гранти ArcelorMittal для виробництва сталі на основі водню

Засновник, Старший партнер, Керівник судової практики АО "Овчаров та Партнери"

Новий завод DRI працюватиме на природному газі, який буде поступово замінений низьковуглецевим та відновлюваним воднем

ArcelorMittal отримав 1,3 мільярда євро (1,4 мільярда доларів) грантів, затверджених Європейською комісією для підтримки декарбонізації двох сталеливарних заводів у Німеччині низьковуглецевим воднем.

Цей захід сприятиме досягненню цілей Водневої стратегії ЄС, Європейської зеленої угоди та промислового плану "Зеленої угоди", одночасно допомагаючи покласти край залежності від російського викопного палива та прискорити зелений перехід відповідно до плану REPowerEU.

Прямі гранти від уряду Німеччини будуть запропоновані на будівництво одного заводу заліза прямого відновлення (DRI) та трьох нових електричних дугових печей на об'єктах у Бремені та Ейзенхюттенштадті, де він експлуатує три доменні печі та три кисневі печі.

Незважаючи на рівень фінансування, новий завод DRI спочатку працюватиме на природному газі, який буде поступово припинений для заміни низьковуглецевим та відновлюваним воднем. Комісія заявила, що нова установка працюватиме "виключно" з використанням відновлюваного водню. Дата переходу не встановлена.

Берлін заявив, що об'єкти використовуватимуть понад 135 000 тонн відновлюваного водню на рік.

Однак схвалення фінансування відбулося всього через кілька днів після того, як голландський журнал Trends повідомив, що Герт ван Поельворде, генеральний директор ArcelorMittal Europe, заявив, що використання відновлюваного (зеленого) водню на сталеливарних заводах ЄС не є прибутковим.

В даний час виробництво електролітичного водню в ЄС постачає водень за вартістю від 5,80 до 7,10 доларів США за кг, порівняно з 2,70 до 2,90 доларів США за кг для виробництва синього кольору з підтримкою CCS.

Поки що, на додаток до фінансування Німеччини, ArcelorMittal забезпечив понад 1 мільярд євро (1,08 мільярда доларів) фінансування державної допомоги ЄС для підтримки впровадження відновлюваного водню у свої операції з виробництва сталі.

Очікується, що нові німецькі установки почнуть роботу в 2026 році, з планами виробляти 3,8 мільйона тонн зеленої сирої сталі на рік - що дорівнює обсягам, які в даний час виробляються в процесі доменної печі.

За 16 років проєкту ArcelorMittal очікує уникнути викиду понад 70 мільйонів тонн вуглекислого газу (CO2).

Марджет Вестагер, виконавчий віце-президент Комісії, сказала: "Декарбонізація важкої промисловості є ключовою для досягнення зеленого переходу... Роблячи виробництво сталі екологічнішим, це допомагає досягти мети ЄС щодо кліматичної нейтральності до 2050 року".

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]