Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.04.2016 16:08

День ІКТ в парламенті

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Українському парламенту необхідно зосередитися на фундаментальних галузевих законопроектах.

За останні 1,5 роки галузь інформаційно-комунікаційних технологій пересвідчилася в тому, що немає нічого складнішого аніж проводити реформи в державі. Між іншим ІКТ – є другим експортером країни та третьою з ВВП, в галузі працює понад 100 тис, та понад 300 тис ІТ-фахівців у суміжних. Однак через відсутність сучасного, адекватного та актуального законодавчого фундаменту, ми можемо втратити цілу галузь.

У серпні 2015 року народні депутати від фракції «Самопоміч» на базі Комітету з питань інформатизації та зв’язку презентували план реформ галузі ІКТ, який містить в собі законодавчий, адміністративний та функціональний блок. Ми почали працювати з галуззю за кожним пунктом запропонованих реформ. За підрахунками галузевих фахівців реалізація плану реформ дозволить збільшити ємність ринку до 20 млрд грн. в 2020 році. Задеклароване колишнім складом уряду впровадження зв’язку четвертого покоління (4G) за сучасного стану законодавчої бази є неможливим. Здійснення законодавчого та адміністративного блоку реформ дозволить нам прогнозувати запуск 4G вже у першому кварталі 2017 році. Окремим надважливим питанням є запуск елементів е-Держави в усіх ланках органів держвлади та суспільного життя. Нажаль в нашій ІКТ галузі є унікальний у світі адміністративний колапс. В нас не має єдиного галузевого органу виконавчої влади! Є близько 18 різних міністерств, відомств та департаментів, які успішно "освоюють"державні та грантові кошти, а держава пасе задніх у рейтингах цифрових демократій. Вимагаємо від нового Кабінету Міністрів провести адміністративну реформу та виконати пункт 1.6. розділу IX Коаліційної угоди  та розділ 1 пункт 2 постанови 1073-VIII від 31.03.2016 про рекомендації парламентських слухань.

Хочу наголосити на тому, що у будь-яких питаннях Комітет з питань інформатизації та зв’язку тісно співпрацює з галузью, профільними громадськими асоціаціями та Європарламентом. Результатом такої роботи  є парламентські слухання від 3 лютого 2016 року та затверджені ВРУ рекомендації.  Хочу звернути увагу, що колишній склад Кабінету Міністрів на чолі з Арсенієм Яценюком повністю ігнорували цілу галузь та всі заклики до співпраці з боку Комітету з питань інформатизації та зв’язку. Тому, я закликаю новий склад КабМіну на чолі з Володимиром Гройсманом, який до речі неодноразово зустрічався з ринком та публічно декларував підтримку, об’єднатися у питаннях реформування галузі ІКТ.

За час нашої депутатської каденції ми прийняли сотні законопроектів, серед яких  є лобістські та такі що захищають інтереси окремих бізнес-структур. Є велика кількість технічних законопроектів. Порядок денний ВРУ налічує понад 2 тис законопроектів, немає змоги розглянути їх на професійному рівні.

Я закликаю керівництво ВРУ та Кабінету міністрів  сконцентруватися на секторально-галузевих  реформах. Це-мають бути 5-7 фундаментальних галузевих законопроектів, які якісно змінять кожну галузь економіки України. І відповідальність синхронно повинні нести профільний міністр та Голова комітету!

Прикладом такого підходу нормо творчості може стати Комітет з питань інформатизації та зв’язку. Прошу пана Голову ВРУ дати розпорядження та провести день ІКТ в Парламенті, протягом якого народні депутати розглянуть пакетом зареєстровані законопроекти:

3549-1 Проект Закону про електронні комунікації.

4159 Проект Закону про доступ до інфраструктури об'єктів будівництва, транспорту, електроенергетики для розвитку телекомунікаційних мереж.

4302 Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обробки інформації в системах хмарних обчислень.

3719 Проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо окремих питань слідчих дій з метою забезпечення додаткових гарантій законності при їх проведенні.

2126а Проект Закону про основні засади забезпечення кібербезпеки України.
Проект закону України про радіочастотний ресурс.
Проект Закону про електронні довірчі послуги.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]