Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.08.2022 16:06

Інфляція 22,2 на середину 2022 року

Політконсультант. Президент Розвиткової Агенції Досліджень та Аналітики "RADA"

Рівень інфляції в Україні високий, але менший, ніж очікувалося.

На початку цього року радник президента Олег Устенко заявив, що інфляція в сировинній продовольчій групі товарів у 2022 році може становити від 10% до 20%.  І це прогноз до війни. Сьогодні за даними НБУ, інфляція в Україні у річному вимірі склала 22,2%. За липень ціни зросли в середньому на 0,7%. Річний прогноз – 30%.

Зважаючи, що зараз війна і економіка України переживає не менші удари, чим отримує Україна через ракетні обстріли, ситуація з інфляцією не така вже й критична.

Відхилення від прогнозу зумовлювалося повільнішим, ніж очікувалося, зростанням вартості пального та цін на фрукти й окремі овочі, а також завдяки розширенню пропозиції. 

Пришвидшилося до 11,7% зростання вартості непродовольчих товарів, зокрема автомобілів, товарів для дому, електроніки, фармацевтичних товарів і товарів особистого догляду. Зниження цін на одяг та взуття сповільнилося. Це пов'язано як із вичерпанням старих запасів, обмеженим постачанням нового товару та збільшенням витрат на логістику, так і з реалізацією відкладеного попиту через поступове повернення громадян до своїх місць проживання після евакуації.

Зростання вартості послуг пришвидшилося до 14,9%. Дорожчали телекомунікаційні та медичні послуги, послуги салонів краси, спортзалів, хімічного чищення та закладів громадського харчування. Зростання цін на необроблені продукти харчування прискорилося до 37,5% р/р.

Зростання тарифів на комунальні послуги надалі сповільнювалося. Це пов'язано з вичерпанням ефектів бази порівняння завдяки фіксованим тарифам. Зростання споживчих цін у липні виявилося повільнішим, ніж прогнозував Національний банк.

В тому, що ситуація в Україні краща, чим могла б бути в результаті війни, треба дякувати і допомозі наших західних партнерів. Очевидно, що без західної фінансової допомоги було б набагато важче. Але допомога має бути більшою і з досконалою фінансовою дисципліною.

Сьогодні Україна вирішую історичні безпекові витання Європи і вільного світу. В це треба інвестувати. Так само, як і для озброєння, Україні потрібний фінансовий ленд-ліз.   

Наші західні партнери мають приймати слова Президента Зеленського про необхідність  більш широкої допомоги по трьом напрямкам: зброя, гроші, санкції проти росії.  Вся ця допомога необхідна, щоби швидше перемогти й добитися миру на пан-європейському континенті. А також для того, щоб економіка Україна отримала менше руйнувань і змогла би швидше оновитися і активно розвиватися після нашої перемоги в цій війні.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]