Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.10.2024 22:44

Як збільшити прибуток через систематизацію бізнес-процесів

Засновниця та керівниця консалтингової компанії OptiCoreR

Чому так важливо приділяти увагу побудові бізнес-процесів і які результати можна отримати після впровадження системного підходу?

Системний підхід – це дослідження об’єкта як цілісної системи. Якщо говорити про це в ключі бізнесу, бізнес-моделі, то це і підхід до управління, і культура ведення бізнесу, це акцент на стратегію та досягнення цілей, орієнтованість на донесення цінності до клієнта в найкоротший термін та з найменшими витратами, це мислення і ціла філософія.

Бізнес-процеси створюють фундамент бізнесу. Якщо говорити буквально, це алгоритм дій для досягнення визначеного результату. В нього є свій початок, та свій кінець – результат. Важливо будувати процеси так, щоб кожна дія та результат додавали до вашого продукту цінність, яку ви несете клієнту.

Якщо ви як бізнес прагнете мати сталий розвиток, міцний фундамент, і в подальшому у вас є плани на розширення своєї діяльності, підвищення ефективності та прибутковості, тоді краще починати роботу з бізнес-процесами з самого початку створення компанії.

Але для цього мало залучити спеціаліста, консультанта. Тут потрібно мати відповідне мислення. У керівників, власників та управлінців, які більш педантичні в цьому питанні, процес відбувається набагато легше, бо вони чисто інтуїтивно відповідно до свого бачення починають це робити відразу.

Зараз скрізь говорять про масштабування. Це пов’язано з розвитком та з прагнення збільшення прибутку. І бізнес починає шукати шляхи. Їх є декілька.

Перший – збільшення обсягів продажу, вихід на нові ринки в тому числі міжнародні, відкриття ще одного напрямку або мережі. Відбувається розширення своєї території. Але для цього бізнес використовує свої кошти, або шукає від кого залучити інвестиції.

Другий – продаж франшизи, тут бізнес упаковує свою модель в пакет документів і масштабується за рахунок поширення моделі бізнесу. Цей варіант масштабування відбувається за рахунок коштів франчайзі.

Обидва шляхи вимагають систематизації бізнес-процесів до старту кампанії масштабування, щоб прибрати існуючі обмеження та щоб стандартизувати процес створення цінності. Адже кожна точка вашої мережі повинна надавати однакові за сервісом послуги і однаковий за якістю товар.

А для цього необхідно, щоб в кожному куточку світу ваш продукт відповідав тим цінностям, які в нього закладали творці. Бізнес має гарантувати якість свого продукту. Саме через гарантію та незмінну якість формується довіра клієнтів, які будуть приходити знову та знову. А без довіри клієнтів масштабування не станеться.

Кожен бізнес масштабує те, що є в материнській компанії. Якщо там порядок – масштабуємо порядок і прибуток, якщо там хаос і ручне гасіння пожеж – масштабуємо хаос та збитки. При масштабуванні стається втрата контролю. Це неминуче, тому що відбувається делегування управлінських функцій. І якщо в материнській компанії ви встигали гасити пожежі і управляти хаосом, то передати це комусь зазвичай не виходить. Тому і потрібно систематизувати спочатку все в материнській компанії, щоб потім легко по шаблону запустити інші точки.

Для бізнесів, які вичерпали доступні їм шляхи до зростання, а збільшити прибуток хочеться, також є шлях збільшення прибутку через систематизацію бізнес-процесів. Коли описується бізнес-процес відразу стає видно місця прихованих втрат та «дірок» в системі. Усунення неефективних витрат, прихованих втрат та вдосконалення процесу дає змогу вивільнити кошти, які раніше просто зливалися з бюджету. Це сприяє збільшенню ефективності через зменшення витрат компанії. І цей напрямок збільшення прибутку не потребує істотних капіталовкладень. Прибуток вивільняється з прихованих втрат.

Якщо ж говорити про мікробізнес, то чим раніше власники почнуть вибудовувати бізнес-процеси, стандартизувати їх, тим швидше вони досягнуть наступного рівня. Ощадливе відношення до кожної операційної дії в ланцюжку створення цінності створює міцний фундамент для сталого розвитку.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи