Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.06.2015 16:25

Рада йде назустріч інвесторам

Народний депутат України VII та VIII скликань

22 травня у Верховній Раді доповідав з приводу проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів, отриманих нерезидентами за борговими зобов’язаннями (№2931).

22 травня у Верховній Раді доповідав з приводу проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів, отриманих нерезидентами за борговими зобов’язаннями (№2931).

Ініціатива законопроекту виникла внаслідок змін до Податкового кодексу України, які набрали чинності з 1 січня 2015 року. Згідно з новими нормами, доходи нерезидентів у вигляді процентів за державними цінними паперами оподатковуються у загальному порядку – за 15-відсотковою ставкою від їх суми та за їх рахунок, який сплачується до бюджету під час такої виплати. Нові норми негативно сприйняли інвестори (кредитори) України, що суттєво впливає на їх рішення щодо купівлі державних цінних паперів України, що призводить до небажання зовнішнього інвестора вкладати кошти в економіку нашої держави.

Запропоновані зміни до Податкового кодексу спрямовані на відновлення правил оподаткування доходів, отриманих нерезидентами України, які застосовувалися в нашій державі протягом останніх 15 років та діють у більшості країн світу. Для того, щоб в державу зайшли інвестори, для них мають бути економічно привабливі умови. Через нинішні реалії прихід в Україну для будь-яких інвесторів є ризиком, але вони мають розуміти, що держава в них зацікавлена і готова йти назустріч.

Законодавчий акт передбачає звільнення від оподаткування прибутку юридичних осіб та доходи фізичних осіб, отримані нерезидентами (юридичними і фізичними особами) у вигляді процентів чи доходу (дисконту) на державні цінні папери або облігації місцевих позик, боргові цінні папери, виконання зобов’язань за якими забезпечено державними або місцевими гарантіями.

Згідно з Законом, «не підлягають оподаткуванню доходи, отримані нерезидентами у вигляді процентів або доходу (дисконту) на державні цінні папери або облігації місцевих позик, або боргові цінні папери, виконання зобов’язань, за якими забезпечено державними або місцевими гарантіями, продані або розміщені нерезидентам за межами території України через уповноважених агентів нерезидентів, або процентів, сплачених нерезидентам за отримані державою або до бюджету Автономної Республіки Крим чи міського бюджету позики (кредити або зовнішні запозичення), які відображаються в Державному бюджеті України або місцевих бюджетах чи кошторисі Національного банку України, або за кредити (позики), які отримані суб’єктами господарювання та виконання яких забезпечено державними або місцевими гарантіями».

За проект закону №2931 проголосували 242 народних обранців

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]