Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.08.2016 22:56

Що чекати від проведення судової реформи?

Про реалії проведення судової реформи можна довго говорити, бо я, як юрист, розумію, що внесенням змін до Конституцію України не врятує судову систему від корупції та недосконалості в роботі.

Аналізуючи положення Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», дійшла висновку, що законом не передбачено жодного ефективного механізму проведення судової реформи.

Виникає питання, чи передбачена взагалі якась відповідальність з боку ініціаторів проведення цієї реформи у випадку негативних наслідків для України? Відповідь, ні. Жодна людина не готова нести відповідальність за результати цієї реформи.

Вбачалося, що реформа необхідна для подолання корупції, але, ініціатори, на мою думку, не підійшли комплексно до вивчення роботи усієї системи роботи судів в Україні та не виявили усі проблеми нинішньої судової системи. А чому не проаналізовано загальновідомі проблеми розгляду справ та винесення рішень? На мою думку, їх дуже багато.

Вважаю, відразу можна виокремити наступні проблеми: не дотримання строків розгляду справи, абсолютно різні рішення по однаковим спірним питанням, прийняття рішень, які повністю суперечать матеріальним та процесуальним нормам права та ін.

Враховуючи вищевикладене, вважаю, що потрібне комплексне вивчення роботи судової гілки влади. Крім того, доцільно викласти результати цього вивчення у письмовому вигляді. Участь громадськості у цьому процесі матиме позитивний результат, оскільки не тільки правники, а й звичайні громадяни знають проблеми роботи судів.  

 Отже, чекати нам якихось позитивних суттєвих змін в роботі судів після проведення реформи не варто. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]