Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.07.2023 14:25

Як залучити кошти у стартап: покрокова схема фандрейзингу від експерта

Експерт з розвитку стартапів і венчурного інвестування, managing director QP Studio

Ви вважаєте свій стартап геніальним. Але він досі лежить на дальній полиці та ніхто про нього не знає. Що не так? Вивести стартап на новий рівень практично неможливо без вливання коштів.

Пошук фінансових джерел, упакування та презентація стартапу потенційним інвесторам – це ціле мистецтво під назвою фандрейзинг. Опануєте його – і шанси на успіх зростуть в рази. 

Яким буває фандрейзинг 

Фандрейзинг (анг. fund – фінанси та raise – збирати) – це залучення коштів від інвесторів для фінансування конкретного бізнес-проєкту.

Основні види фандрейзингу, які можуть використовувати стартапи: 

- Власний капітал, коли засновники стартапу інвестують власні кошти або активи у свій проєкт.

- Венчурний капітал – коли інвестори або фонди готові вкласти гроші в обмін на частку власності у стартапі. Вони часто надають додаткову експертизу та поради, щоб допомогти стартапу зрости.

- Краудфандинг – процес залучення коштів від багатьох осіб, зазвичай через онлайн-платформи.

- Корпоративне фінансування. Великі компанії можуть надавати фінансування стартапам через програми корпоративного розвитку або власні фонди.

- Банківське фінансування – стартап може отримати позику від банків або інших фінансових установ.

- Ангельські інвестиції від індивідуальних осіб, які надають фінансову підтримку стартапам. Часто вони інвестують в обмін на частку власності або конвертовані кредити.

Ці види фандрейзингу можуть використовуватися окремо або в комбінації, залежно від потреб та можливостей стартапу. 

Покрокова схема: від привернення уваги до повернення коштів 

Залучення фінансів до свого стартапу за допомогою фандрейзингу – це довгий шлях, який вимагає серйозної підготовки та чіткого алгоритму дій. 

Крок №1. Підготовка презентації проєкту 

Систематизована, логічно структурована інформація про ваш проєкт чи ідею – це ключ до ефективної комунікації з потенційними інвесторами чи фінансовими партнерами.

Тому перше, що треба зробити, – створити презентацію проєкту, фаундера та команди. 

Для цього:

· Опишіть вашу мету, стратегію та плани.

· Покажіть, що ваша пропозиція є унікальною.

· Поясніть, чому саме ваш продукт або послуга краще відповідає потребам клієнтів.

· Розкрийте свою бізнес-модель і поясніть, як саме ваш проєкт принесе прибуток.

· Вкажіть на джерела доходів, структуру витрат, показники рентабельності та прогнози фінансових показників.

· Презентуйте вашу команду і її досвід, щоб показати, що у вас є потрібні навички, експертиза і здатність впоратися з викликами проєкту.

· Зазначте ключових членів команди, їх роль і внесок у розвиток бізнесу.

· Поясніть, як ви плануєте масштабувати свій бізнес.

· Розкрийте свою стратегію залучення нових клієнтів, розширення на нові ринки або впровадження нових продуктів та послуг.

· Додайте чіткість до вашої презентації, використовуючи візуалізації, графіки та діаграми, щоб проілюструвати свої дані та рішення. 

Крок №2. Лідогенерація 

Важлива складова фандрейзингу – лідогенерація – допомагає залучити потенційних інвесторів та перетворити їх на активних учасників вашого проєкту.

Це процес ідентифікації потенційних донорів, збір інформації про них, зв'язок з ними та стимулювання їх інтересу, бажання підтримати проєкт.

Почніть з налагодження комунікаційних каналів: відвідуйте офлайн-івенти, конференції, зустрічі, тут ви можете зустріти майбутніх інвесторів.

Працюйте над якісною онлайн-присутністю: актуалізуйте інформацію про вашу ідею чи проєкт на сайті та у соцмедіа.

Комунікація – це серйозна робота та безперервний процес. Завжди розширюйте мережу зв'язків та підтримуйте спілкування.

Вивчайте потенційних інвесторів чи організації: яким був їх фокус діяльності раніше? Куди вони вкладали кошти раніше? Яким був обсяг фінансування? Що вони можуть дати вашому проєкту?

Створіть список тих, кого ваш стартап зацікавив, хто дійсно готовий вливати кошти. 

Далі, в залежності від типу інвестора та контексту, оберіть оптимальний спосіб контакту з ним: особиста зустріч, зум, телефон. Ваша ціль – презентувати власний проєкт та заохотити інвесторів влити в нього кошти. 

Крок №3. Власне пітч 

Пітч – коротка, зрозуміла, емоційно приваблива та багатообіцяюча презентація-монолог. Комунікаційні таланти та харизма спікера тут мають надзвичайно важливе значення. 

Уявіть, що ви маєте 10 хвилин, щоб залучити увагу аудиторії своєю презентацією та отримати фінансування. 

Сфокусуйтеся на перевагах вашого стартапу. Говоріть конкретно та чітко. Відмовтеся від зайвих технічних деталей або важких термінів.

Передайте основну ідею вашого проєкту, його цілі, ринкову потребу та конкурентні переваги. Продемонструйте, що він має потенціал для успіху та відповідні стратегії для управління ризиками.

Додайте історії успіху, особисту мотивацію.

Якщо формат зустрічі дозволяє, використовуйте презентаційні слайди чи візуальні елементи. Це допомагає зрозуміти та запам'ятати інформацію легше. 

Ось кілька веб-сайтів та ресурсів, де можна знайти шаблони пітчів та поради з їх створення:

http://surl.li/jfbiq

http://surl.li/jfbhn

http://surl.li/jfbjl

Ці поради та приклади можно використати як основу для створення власної презентації. Налаштовуйте шаблони під ваш конкретний проєкт та цільову аудиторію, додавши власні дані. 

Крок №4 Інтерпретація результатів 

І, нарешті, останній етап в залученні коштів – інтерпретація результатів. Аналіз та оцінка результатів фандрайзингу, який допоможе зрозуміти ефективність обраної стратегії. 

Порівняйте отримані результати зі своїми початковими цілями. Скільки капіталу залучено? Чи вдалося досягти визначених метрик та показників успіху? Чи відповідають результати вашим очікуванням? Визначте причини різниці, якщо така є. 

Проаналізуйте, які стратегії були найбільш успішними. Чи працювали певні канали маркетингу краще за інші? Які джерела лідів приносили найкращі результати? Оцініть ефективність своїх стратегій та визначте, що можна покращити у майбутньому. 

Забезпечте вчасну та точну виконавчу звітність перед інвесторами. Надавайте їм актуальну інформацію та виявляйте відкритість для їхніх запитів та потреб. Оцініть їхні фідбеки та рекомендації. 

На основі отриманих результатів розробіть план подальших дій. Врахуйте отримані уроки та рекомендації, щоб поліпшити свою стратегію фандрейзингу. Визначте, які аспекти потребують корекції або оптимізації. 

Складіть план дій на майбутнє, включаючи розширення фандрейзингових зусиль, вдосконалення комунікації з інвесторами та удосконалення вашої пропозиції. 

Інтерпретація результатів допоможе вам здобути цінний досвід і підвищити шанси на успіх у майбутніх зусиллях. 

Чому вам не вдалося отримати запрошення на пітч 

Існує кілька основних причин, чому бажаного запрошення на пітч або зацікавленості потенційних інвесторів ви так і не отримали. Визначте свою:

1. Недостатньо чітка або приваблива пропозиція, яка не відповідає потребам інвесторів. Ретельно вивчайте їх вимоги, щоб розробити привабливу пропозицію, яка б виділяла вас серед конкуренції.

2. Недостатня підготовленість. Зробіть дослідження, ґрунтовно підготуйтеся, розробіть чітку структуру, щоб впевнено виступати перед аудиторією.

3. Недостатньо експозиції або мережевих зв'язків. Важливо мати відповідні мережеві зв'язки або контакти, щоб отримати запрошення на пітч.

4. Невідповідність критеріям інвесторів. Важливо зрозуміти профіль інвестора та переконатися, що ваш проєкт відповідає їхнім фінансовим, секторним або стратегічним вимогам.

5. Недостатньо показників успіху: обсяги продажів, активна користувацька база або інші метрики, це може вплинути на інтерес інвесторів.

6. Конкуренція та перенасиченість ринку. Якщо ваш проєкт знаходиться в перенасиченому ринковому сегменті або конкурентна пропозиція переважає, це також може ускладнити отримання запрошення на пітч.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]